Reklame i form af markerede affiliate links. Når du køber noget via linket, får jeg en lille procentdel af købssummen. Det er ikke noget, der påvirker den pris, du giver for produktet.

Imprægnering er en vigtig ting, hvis du vil have dit friluftstøj til at holde i mange år og bibeholde dets egenskaber. Her kan du læse, hvordan du skal gøre.

 

Imprægnering af skal- og GoreTexmateriale

  1. Vask når det er nødvendigt. Membranens åndbarhed bliver hæmmet af fedtstof og gammel snavs, ligesom det også tærer på de vandtætte materialer og tapen på syningerne. Husk at lukke alle lynlåse og løsne alle elastikker, så de ikke bliver slappe. Jeg vasker min skaljakke med BioTex’s Sport & Active (reklamelink), som er lavet specielt til vandtæt og åndbar beklædning, softshell og fleece. Den koster kun 49.- for 750 ml. og jeg har ikke nogle dårlige erfaringer med det.
  2. Det er vigtigt, at tøjet er rent, inden du imprægnerer det. Yderstoffet mister over tid sin oprindelige imprægnering fra fabrikkens side og derved også sin vandafvisende evne. Fugt indefra har svært ved at trænge ud gennem det våde yderstof, hvilket mindsker åndbarheden. Dvs. det er yderstoffet, der imprægneres og åndbarheden der derved forbedres.
  3. Tøjet skal være fugtigt, når du imprægnerer det med spray og derefter kan du tørre det med en hårtørrer, eller tørretumble det, hvis materialet kan tåle det. Læs altid vaskeanvisningen i tøjet.
  4. Når jeg har vasket min skaljakke, imprægnerer jeg den med en sprayimprægnering (reklamelink). Derefter kommer den ud på terrassen for at tørre. Sådan noget imprægnering lugter bare ikke særlig godt! Når den er stort set tør, kommer den i tørretumbleren, så varmen kan få imprægneringen til at trænge helt ind.

Imprægnering af G1000

Dit G1000-materiale skal imprægneres med Fjällrävens Grønlandsvoks (reklamelink), der er specialudviklet til formålet. Det gør materialet mere modstandsdygtigt over for vind- og vejrforhold, hvis du kommer meget voks på. Vasker du derimod voksen ud af tøjet, bliver det køligere og opnår maksimal åndbarhed. Når du har vasket dit tøj 2-3 gange, er vokset efterhånden vasket ud og det er tid til en ny omgang. I en blok voks på 100 gram er der nok til imprægnering af ca. 10 stykker tøj.

Sådan imprægnerer jeg mine G1000 bukser

  1. Jeg gnidder Grønlandsvoksen på tøjet i lange strøg, så der kommer et tyndt lag på al G1000 materialet.
  2. Derefter føntørrer jeg tøjet, så voksen smelter ind i materialet. Du kan også bruge et strygejern uden damp, hvis du ikke har en føntørrer. Jeg bruger en føntørrer, da jeg ikke gider gøre strygejernet rent hver gang.
  3. Og så gentager jeg processen, indtil jeg har den ønskede mængde imprægnering i tøjet. Påfør gerne lidt ekstra på udsatte områder, som fx knæ, skuldre eller hætten.

Tak fordi du læste med! Jeg håber, du kan bruge min tips, så dit tøj bliver tiptop og holder i mange år.

 

Læs også: Dagsvandretur på Sjælland

 

Hvad er dit favorit stykke tøj til friluftslivet?

 

De bedste hilsner,

Maria