Det er ikke altid let at få børn med ud i naturen. iPad’en og NetFlix trækker, det blæser udenfor og sofaen er så dejlig blød. Du kender det sikkert fra dig selv. Jeg har også de dage, hvor jeg trænger til at ligge på sofaen og se Kurs mod Fjerne Kyster. Men det er godt for krop og sind at komme ud i den friske luft. Og lidt regn og blæst har ikke skadet nogen. Du skal bare sørge for at have den rigtige påklædning. Det samme gælder børnene, for kolde og våde børn har det ikke lige så sjovt, som varme og tørre børn.

Børn og naturen

Børn forbinder blomster, buske og græs med at have det godt. Det er der masser af i naturen og uanset hvor du bor, kan du finde blomster, buske og græs. Studier viser, at børn med adgang til dagligt udeliv og grønne områder er mere fysisk aktive, lege mere på tværs af køn, bevæger sig mere og frit, og er mindre syge. What’s not to like? Det er sundt for børn at se og mærke dyr og planter “in real life” i stedet for gennem en skærm. Naturen sætter gang i fantasien, kroppen og følelserne og det er sundt for børn at gå på opdagelse uden de voksne – selvfølgelig inden for hvad der er ansvarligt.

Her kan du læse mere om grønne omgivelsers positive effekter på børn.

 

Aktiviteter i naturen for børn

Det er kun fantasien, der sætter grænser! Der skal ikke så meget til for at begejstre børn og selv de mindste ting, som en snegl på vejen eller et klatretræ, kan der bruges meget tid på. Du behøver faktisk ikke at udtænke alverdens planer for, hvad I skal finde på. Det kommer helt ad sig selv, når I kommer ud og finder ting i naturen.

Hvis du alligevel godt kunne tænke dig nogle forslag til aktiviteter i vintersæsonen, kommer der nogle her. Aktiviteter i naturen og aktiviteter I kan lave hjemme med et tvist af natur:

Kokosskal med fuglemad i

Du skal bruge en kokosnød, sav, boremaskine, kniv, ske, plastikpose, snor og palmin. Til fuglemaden skal du bruge solsikkekerner, nødder, hampefrø, jordnødder, hirse og korn.

Sav kokosnødden over på midten, udhul skallen og så kan I jo passende smage på kokosen. Bor et hul i toppen af skallen og bind en snor i. Kom palmin og fuglefrø i en plastikpose, ælt det godt sammen og pres fodermassen ud i kokosskallen og lad det tørre lidt. Nu er fuglemaden klar til at blive hængt op. Bonusinfo: I kan også dyppe grankogler i palmin og bagefter i fuglefoderet og hæng dem så til tørre.

Jorden er giftig

Der er mange versioner af legen. I kan vælge, at det kun er vandpytterne, I må røre. I kan også balancere fra træstub til træstub eller finde en junglesti i en skov.

Turbingo

I kan lave jeres egen plade med tegninger af planter og dyr, I kan finde i skoven. En anden mulighed er at printe en turbingoplade fra bloggen Alle Ud – turbingopladen finder du lige her.

Mørkevandring med hjemmelavet lygte

Det bliver tidligt mørkt på denne tid af året og det er oplagt at bruge mørket til mikroeventyr. Du skal bruge et rent syltetøjsglas, ståltråd, et fyrfadslys og en pind til at bære lygten med, så du ikke brænder dig. Tag lygten med ud i haven eller hvor I har lyst til at gå på opdagelse i mørket og se, hvad I kan finde på jeres vej. Måske en ugle? Hav en lommelygte med som backup.

Bag snobrød og drik varm kakao

Lav en dej hjemmefra og tag enten kakaopulver eller færdiglavet kakao med, samt noget brænde, hvis det ikke er til at finde i skoven. Find en bålplads og bag snobrød og varm kakaoen op – det er et hit for både store og små. Der er ikke noget hyggeligere end at sidde og kigge ind i bålet, mens man (utålmodigt) venter på, snobrødet er færdigbagt. Bålhygge er skønt året rundt og om vinteren varmer det jo samtidig dejligt.

 Jeg håber, du kommer ud med dine børn og får nogle skønne stunder, trods regn og rusk. Alle årstider har sin charme.

Læs også: Efterårsferie – få det bedste ud af naturen

 

Hvad er dine børns yndlingsaktivitet i naturen?

 

De bedste hilsner,

Maria