Indeholder affiliatelinks

De fleste af os har en smartphone og kunne sikkert godt bruge en digital detox. Vores telefon er i mange tilfælde en tidsrøver og i december er der rigeligt at se til, så måske det er nu, du skal prøve en digital detox?

Jeg slår min telefon på flyfunktion, når jeg er på tur i naturen. Jeg bruger kameraet og ellers bruger jeg kun telefonen til at skrive godnat og godmorgen og sende et screenshot fra Google Maps over, hvor jeg befinder mig. Det giver en tryghed, når min kæreste ved, hvor jeg er.

Når jeg er i naturen, vil jeg ikke bruge tiden på at have hovedet nede i skærmen.

Jeg vil opleve naturen. Rigtig opleve den. 

Digital detox, hvorfor?

Vores hjerne er plastisk og former sig efter påvirkninger. Det der udløser dopaminen i hjernen, får du lyst til at gøre mere af. Det kan være at tjekke nyheder, få Facebook-likes eller dele billeder på Instagram.

Hvis du ikke vil lade dig styre af stimuli, gode tilbud og invitationer i den digitale verden, skal du øve dig i at udsætte eller bremse dine her og nu-behov.

Centret for behovskontrol sidder i den forreste del af hjernen og har de samme biologiske krav som resten af hjernen. Du har ikke brug for dopaminboostere, som for eksempel kaffe, rygning eller de sociale mediers kick, hvis du spiser sundt, drikker vand og dyrker motion, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. 

Hvis din hjerne får et informationsoverload, vil den automatisk undlade at fortolke og gemme bestemte input i korttidshukommelsen. For eksempel når nogen taler til dig, mens du har telefonen i hånden. Det synes jeg, er tankevækkende!

Når du sidder med din smartphone, glemmer du tid og sted. Vi kender det alle sammen: “Gud, er klokken allerede 22?!” Vupti, så er der gået en halv time med at sidde med næsen i skærmen. Uden vi opdagede det! Det er svært at være til stede i nuet, når du ikke en gang opdager, at tiden går. 

Er du for meget på de sociale medier, bliver din evne til at sætte dig ind i andre menneskers situation dårligere, jo mere afhængig du er af internettet. Man ved også, at internetafhængighed hænger sammen med psykiske symptomer som for eksempel søvnløshed, stress, depression og nedsat selvværd.

Derfor synes jeg, det er vigtigt at tage en digital detox i ny og næ. Eller i hvert fald være bevidst om, hvad din smartphone gør ved dig. Om du kan lægge den fra dig eller ubevidst kommer til at tjekke den hele tiden.

Kroppen bliver stresset, da der hele tiden er lyde, lys, notifikationer og emails, der tikker ind på telefonen. Hjernen får ikke lov til at arbejde som tidligere. Lommeregneren bliver brugt til at lægge tal sammen. Google Maps bliver brugt til at finde vej, selv de mest simple steder. Og når hjernen ikke bruges regelmæssigt og bliver udfordret, bliver dens funktioner svækket og gør dig endnu mere sårbar, hvis du rammes af demenssygdomme, viser forskning. Det er også en skræmmende tanke!

Sådan tager du en digital detox

  • Giv dig selv nogle pauser, hvor du er 100 procent offline. For eksempel når du står i kø i supermarkedet. Når du venter på bus eller tog. Når du er på toilettet. Og selvfølgelig når du er i naturen. 
  • Læg telefonen med fronten nedad, så du ikke bliver forstyrret.
  • Slå notifikationer fra diverse apps. På den måde bliver du ikke hele tiden mindet om, at der er aktivitet på dine apps. Her kan du aktivt selv vælge, hvornår du vil åbne dine apps.
  • Hav kun de fire vigtigste værktøjsapps på skærmens første side. Derved bliver du ikke distraheret af samtlige apps, men har kun fokus på det mest nødvendige.
  • Slå din telefon på flyfunktion, når du går i seng. Du kan stadig bruge dit vækkeur, men du bliver ikke forstyrret i løbet af natten og bliver ikke fristet til at tjekke mail eller de sociale medier, hvis du vågner.
  • Fjern visningen af, hvor mange procent batteri du har tilbage. Det kan stresse dig unødigt, at du er ved at løbe tør for strøm.

Imran Rashid er en klog mand. Han har skrevet bogen Sluk (reklamelink), der handler om, hvordan du overlever i den digitale verden. Jeg har hørt den på lydbog og synes, der er nogle gode pointer i. Så hvis du vil bruge tiden på noget andet end telefonen, kan du gå i gang med den.

Hvordan begrænser du dit mobilforbrug, når du er på tur?

De bedste hilsner,

Maria