Vi ved det allesammen: det er godt at være ude i naturen og den friske luft. Om ikke andet, så når du kommer ind igen og får varmen og en dejlig kop the om vinteren. Men hvad er det naturen gør ved os?

Hvorfor bruge tid i naturen?

Føler du dig træt og uoplagt?

Har du svært ved at overskue hverdagens gøremål?

Kører arbejdslivet for hurtigt?

Vokser din to do-liste konstant?

Så kan det være en god idé at komme lidt mere udenfor. Uanset vejr og vind og hvordan end Moder Natur vælger at fremstå, så er frisk luft og naturområder godt for dit helbred.

Naturen er god på mange områder:

  • Frisk luft
  • Motion
  • Nedsætter stress
  • Mindsker livsstilssygdomme
  • Psykisk velvære
  • Fysisk velvære

Og hvem kunne ikke have trænge til at nedsætte sit stressniveau eller øge det psykiske velvære?

Positive effekter ved at være i naturen

Studier fra Australien viser, at hvis man er eksponeret for naturlige omgivelser, kommer man sig hurtigere efter stress, sygdom og skader. Mennesker, der bor tæt på naturen, har et mere positivt livssyn og større livstilfredshed i forhold til dem, der bor langt fra naturen.

Hollandsk forskning viser, at naturen giver positive oplevelser, fred og ro, i modsætning til jobbets og byens travle og hektiske hverdag. Naturen er en god og nem måde at være sammen med andre på og er der let adgang til naturen, er det lettere at være aktiv, for eksempel gåture eller cykelture.

Hjernen kan slappe af og restituere, når vi er ude i naturen, da den ikke skal bruge energi på at være opmærksom hele tiden. Mennesket er designet til at leve i naturen, hvor vi fungerer optimalt. Det er her, vi finder ro og slapper af. Her kan tankerne få frit løb.

Der er lavet en undersøgelse af danskernes friluftsliv i 2017, som viser, at ophold i naturen og friluftsliv har stor betydning for den enkeltes mentale sundhed og livskvalitet, for folkesundheden og samfundet som helhed. 3 ud af 4 oplever, at friluftsliv øger deres livskvalitet og 84 % oplever, at friluftsliv øger deres psykiske velvære og forbedrer humøret. Friluftsliv fremmer både den mentale og fysiske sundhed.

Jo oftere man er aktiv i naturen, jo større sundhedseffekt oplever man af sit friluftsliv – både fysisk, psykisk og socialt. Jo oftere man er friluftsaktiv, jo større effekt oplever man på sin fysiske form og sit helbred. Mennesker der har et aktivt friluftsliv, har mindre kontakt til sundhedsvæsenet. Faktisk oplever 4 ud af 5, at friluftsliv i høj grad forbedrer deres fysiske form og helbred. 500.000 danskere oplever dagligt symptomer på alvorlig stress og her er naturen en medvirkende faktor til bedring. 

Naturens indvirkning på mental sundhed

Jeg var i foråret på et naturtræningskursus, hvor jeg fik bekræftet, hvad jeg selv har gået og tænkt. Der er mange fordele rent mentalt, at være ude i naturen, fordi den:

  • Dæmper stress
  • Øger livsglæde
  • Giver ro
  • Øger hukommelsen
  • Sænker blodtrykket
  • Giver humørløft
  • Er inspirerende
  • Øger kreativitet
  • Booster immunforsvaret

Det kan være svært at lave evidensbaseret forskning på området, men Friluftsrådet har gennem det 3-årige projekt Sund i Naturen lavet en rapport over betydningen af brugen af naturen for borgerne i 10 forskellige danske kommuner. 

Du kan læse hele rapporten her > > >

Hvad gør naturen ved mig?

Når jeg har en dårlig dag, er træt og uoplagt eller løber lidt for stærkt i hamsterhjulet, tager jeg ud i det fri. Ud i skoven, på stranden eller bare en gåtur med hunden op på markvejen.

Hvis du bor i en større by, hvor det ikke er så let at komme til en skov, er det bevist at et helt almindeligt grønt område som for eksempel en park eller blot et stykke vej med nogle træer, gør godt for dig.

Jeg er så heldig at være flyttet ud i en skov i 2018. Vi har købt en naturgrund og går en tur i skoven hver dag. Der er træer omkring mig. Der er et rigt dyreliv og jeg har freden og ro i min egen baghave. Det er guld værd.

Hvad er det bedste, du ved, ved at være ude i den skønne natur?

De bedste hilsner,

Maria