En majdag, hvor jeg havde fri fra arbejde, pakkede jeg rygsækken og kørte fra København til Jyderup for at gå Skarresø rundt. Jeg har boet på Vestsjælland som barn, men det er mange år siden, jeg har været på de kanter. Der var flere, som havde anbefalet området ved Jyderup og derfor var Skarresø Rundt et oplagt udflugtsmål til mit mikroeventyr.

Værd at vide om Skarresø Rundt

Skarresø ligger ved Jyderup på Vestsjælland. Det tager knap 1 time at køre fra København til Jyderup. Det er nemmest at parkere ved Jyderup Højskole på Sølystvej. Find vej via dette link > >

I skovbrynet er der en port ind til skoven med et kort over området. Det var her, jeg startede ud og gik ruten mod uret.

Der er fine stier på Skarresø Rundt i det kuperede terræn og jeg vil mene, at du godt kan have en klapvogn med. Der er dog ingen toiletter eller muldtoiletter på ruten. Her skal du finde et kundetoilet i byens større supermarkeder eller måske på stationen.

Kuperet terræn og forårsfornemmelser i Jyderup skovene

Da jeg kom ind i skoven, kunne jeg ikke lade være med at smile. De smukke høje løvtræer i deres strålende neongrønne farver, der roligt bevægede sig i vinden. Foråret er en fortryllende tid på året og når solen også titter frem, er det næsten magisk at gå i skoven.

Skarresø Rundt er en kuperet rute og minder mig lidt om området ved Furesø i Farum.

Jeg hørte en brølen i det fjerne og rundt om hjørnet stod en flok højlandskvæg og deres kalve. Det var mødrene, der brølede om kap, mens de små uldtotter løb rundt og legede.

Videre på ruten gik jeg over viadukten med toget mellem København og Kalundborg kørende under. Jeg kom ud af skoven og gik cirka 1 kilometer på asfalteret landevej, inden jeg igen kom ind i skoven.

Havørne og ren idyl

Når du er cirka halvvejs på ruten, kommer du til fuglekiggerposten i vandkanten. Her kan du nyde din frokost, ligesom jeg gjorde og spejde efter havørne. Der skulle eftersigende være et havørnepar ude på den lille ø i søen. Jeg var dog ikke heldig at se dem, selvom jeg sad og nød vejr og udsigt i en times tid.

Fuglefløjt, forårsgrønne træer og en skovbund dækket af gule og hvide blomster fulgte mig på hele ruten. Da jeg igen kom ud af skoven for en kort stund, gik jeg cirka 400 meter på asfaltlandevej. Her er sving og bakker, så du skal være opmærksom på bilerne. Der er dog kun de to stærkninger på asfalt – ellers er al vandring i Jyderup skovene uden trafik.

Jeg kom forbi flere idyliske boliger og sælig det røde hus midt i de neongrønne omgivelser, var jeg ret vild med. Tænk at bo sådan et sted, midt i naturen med søen som nabo. Det må være balsam for sjælen.

Inden jeg fik set mig om, var jeg tilbage ved udgangspunktet og satte mig på en bænk ved søbredden. Jeg nød udsigten, roen og solstrålerne, der tittede ned gennem trækronerne, inden jeg kørte tilbage til storbyens summen igen.

Skarresø Rundt er helt perfekt til et mikroeventyr på en enkelt dag. Du kan selv vælge, hvor lang tid du bruger på at udforske området. For mig passede det rigtig godt til et mikroeventyr med madpakken.

Hvilke dagture er dine favoritter på Sjælland?

Del i kommentarerne, så vi kan inspirere hinanden.

De bedste hilsner,

Maria