Det kan være svært at holde sig varm, når du er på tur – måske især i pauserne og om natten. Her får du mine tips til, hvordan du holder varmen i soveposen.

Sådan holder du varmen om natten

Der er ikke noget værre end en nat med uafbrudt søvn. Det giver en dårlig start på dagen. Du kan afprøve disse tips og se, om de gør en forskel for dig.

1. Hold altid hoved og hals varm

Du mister cirka 10 procent varme fra hovedet. Derfor er det altid en god idé at have en hue på. Både når du vandrer og når du sover. Jeg bruger også en buff om halsen, så jeg undgår at få træk.

 

2. Lav sprællemænd

Du får varmen, når du laver en sprællemand, englehop eller squats – you get the picture. Når din krop er varm, inden du hopper i posen, skal den bruge mindre energi på at varme luften i posen op og det går også hurtigere.

 

3. Varmt vand med i posen

Varm noget vand og hæld i din drikkedunk – det skal ikke være kogende! Læg drikkedunken med det varme vand ned i bunden af posen. Voila! Nu har du en varmedunk, men pas på tæerne, for den er varm. Du kan eventuelt lægge flasken ned i en sok for at undgå at brænde dig.

 

4. Hop halvnøgen i posen

Eller måske bare letpåklædt. Lad være med at pak dig for meget ind – et enkelt lag uldundertøj plus eventuelt sokker er fint alt efter årstid. Jeg sover med en uld t-shirt og trusser, nogle gange sokker, om vinteren også et par lang uldunderbukser. Sådan holder du varmen om natten, selvom det kan virke underligt at tage tøj af for at holde dig varm.

Pakker du dig ind i meget tøj, får kroppen sværere ved at varme luften i soveposen op, så du kan holde varmen om natten.

5. Gå ud og tis, når du trænger

Tis af inden du lægger dig i posen. Sørg for at stå op og tis, hvis du trænger. Det at holde på vandet, gør, at kroppen bruger meget energi. Derfor har kroppen svært ved at holde på varmen, du kommer til at fryse og kombineret med, at du er tissetrængende, så kan du slet ikke sove.

 

6. Gå mæt i seng

Kroppen bruger energi på at holde sig varm. Kroppen har brug for mad for at bruge energi og hvis der er underskud af energi, har du sværere ved at holde varmen. Så spis, min gris!

 

7. Øg temperaturen med en lagenpose

Der findes forskellige slags lagenposer – bomuld-, fleece- og silkelagenposer. De skåner din sovepose, da det er lagenposen du sveder i og slider på. Lagenposen kan vaskes og giver dig et par ekstra varmegrader.

 

8. Liggeunderlag til årstiden

Det er vigtigt at skærme mod kulde nedefra. Det er lige gyldigt, hvor varm en sovepose du har, hvis kulden kommer nedefra. Et underlag der isolerer ordenligt, er en væsentlig faktor. Sådan holder du varmen om natten, for kommer der kulde op nedefra, er det ligegyldigt, hvor mange lag uld eller hvor varme en sovepose du har.

Et underlag til sommer, forår og efterår skal som tommelfingerregel have en R-værdi mellem 3 og 4. Et underlag til vintersæsonen skal som tommelfingerregel have en R-værdi på 4 til 7. R-værdien er isoleringsværdien og angiver modstanden mod varmeoverførslen gennem 1 kvadratmeter af materialet.

 

9. Vælg den rette størrelse sovepose

Hvis din sovepose er for stor, er der for meget luft, din krop skal varme op. Passer din sovepose i længden, skal din krop ikke brug en masse energi på at varme den ekstra luft i posen op. Er soveposen lidt for lang, kan du gøre ligesom mig: læg noget tøj ned i “benenden” som fyld. Som bonus er dit tøj lunt om morgenen. Omvendt, hvis din sovepose er for kort, er der ikke nok luft omkring dig og du kan have svært ved at holde varmen. Det er varmen mellem dig og posen, der holder dig varm.

Sådan holder du varmen om natten

Jeg håber, du fik nogle brugbare tips med på vejen. Nu er du i hvert fald bedre klædt på (hehe) til, hvordan du holder varmen om natten.

Uanset årstid er det skønt at være ude og især når du kan holde dig tør og varm.

Hvad er dit bedste tip til at holde dig varm, når du er på eventyr?

De bedste hilsner,
Maria