Gå på opdagelse på museerne i dit lokalområde

Jeg elsker at gå på museer, men jeg får gjort det alt for sjældent! Det er endda rigtig smart, at der på bestemte dage er gratis entré. I hvert fald på en del af museerne i København.

Et mikroeventyr kan sagtens være en tur på museum – efter min mening. Tag på et museum, du ikke har været på før, eller som du sidst var på, da du gik i folkeskole.

Se noget nyt. Få én på opleveren. Bliv inspireret. Lær noget nyt. Alt det kan du nå på et par timer en tilfældig eftermiddag, hvor det passer i din kalender og med museets åbningstider og gratis entrédage.


Herunder har jeg listet nogle museer i København, hvoraf nogle af dem har gratis entré:

Davids Museum

Dette museum byder på kunstværker fra en islamisk samling, en ældre europæisk samling og en nyere dansk samling.

Den islamiske samling

Her er stort set hele den klassiske, islamiske verden fra Spanien i vest til Indien i øst repræsenteret. Den dækker perioden fra det 7. til det 19. århundrede. Derudover er alle kunstneriske medier repræsenteret. Den islamiske samling er langt den største af sin art i Skandinavien, og den hører til blandt de ti væsentligste i den vestlige verden.

Den ældre europæiske samling

Foruden Guldaldersalens danske interiør fra det 19. århundredes begyndelse, rummer samlingen også den ældre europæiske samling møbler og andet kunsthåndværk fra det 18. århundrede, bla. dansk sølv og eksempler på den tidligste produktion fra Den kongelige Porcelainsfabrik.

Der er engelske og tyske møbler inkl. repræsentationen fra David Roentgens værksted. Der hænger nederlandske og franske malerier fra det 17.og 18. århundrede på væggene samt værker af en række af den danske guldalders førende kunstnere.

Den nyere danske samling

Samlingen består af en forholdsvis lille gruppe malerier, skulpturer og keramik udført af danske kunstnere fra ca. 1880 til 1950. I modsætning til de to andre samlinger er stort set alle kunstværkerne i nyere dansk samling erhvervet af C.L. David selv.

Åbningstiderne er tirsdag-søndag kl. 11-17. Onsdag kl. 10-21. Mandag lukket. Gratis entré alle dage.

Arbejdermuseet

Her kan du se, hvordan dagliglivet har været for arbejdere gennem de sidste 150 år. Arbejdermuseet har til huse i den fredede Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning fra 1879, og er den første bygning, som den danske arbejderbevægelse og en arbejderbevægelse i Nordeuropa opførte.

Det er et statsanerkendt museum, der indsamler, bevarer og formidler arbejderes og de brede befolkningslags levevilkår samt arbejderbevægelsens udvikling i et nationalt perspektiv med fokus på perioden efter 1850.

Arbejdermuseet er ligeledes et specialiseret forskningsbibliotek for arbejderhistorie, der har samlinger af både litteratur, småtryk, plakater og fotos. Derudover er museet et landsdækkende privatarkiv for organisationer og personer i den danske arbejderbevægelse.

Der er åbent hver dag kl. 10-16. Entré for voksne 75.-, studerende og unge mellem 18-25 år 55.- og børn under 18 år gratis.

Thorvaldsens Museum

Museet åbnede d. 18. september 1848 og blev opført for at udstille Thorvaldsens livsværk af skulpturer. Det er den første offentlige museumsbygning i Danmark. Alle værker af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen (1770-1844) findes her. Museet rummer derudover Thorvaldsens tegninger og skitser til skulpturer og relieffer.

Museet udstiller også Thorvaldsens omfattende samlinger af malerier fra hans egen samtid og samlinger af kunstværker og genstande fra den græske, romerske og ægyptiske oldtid. Der vises desuden skiftende udstillinger på museet, som uddyber aspekter af samlingerne herunder også samtidskunst.

Der er åbent tirsdag til søndag kl. 10-17. Mandag lukket. Der er onsdag gratis entré.

Glyptoteket

Brygger Carl Jacobsen, som er grundlæggeren, ønskede at berige sine bysbørn med kunst af internationalt format og grundlagde derfor Glyptoteket. Glyptoteket er et museum for Middelhavslandenes oldtidskulturer samt dansk og fransk kunst i det 19. århundrede.

På Glyptoteket finder du kunstværker og kulturhistoriske genstande fra historiens begyndelse i Mesopotamien, faraonernes Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget – rundt om hele Middelhavet, samt fransk og dansk kunst.

Der er åbent tirsdag-søndag kl. 11-18 og torsdag kl. 11-22. Tirsdag er der gratis entré.

Kunsthal Charlottenborg

Du finder samtidskunst på Kunsthal Charlottenborg, som er et af de største og smukkeste udstillingssteder i Europa. Der har siden 1883 været præsenteret samtidskunst i en unik udstillingsbygning, der er et franskinspireret barokpalæ i en tilbygning til Charlottenborg Slot.

Artist talks, performances, koncerter og filmvisninger er nogle af de ting, der er på udstillingsprogrammet. Kunsthal Charlottenborg har en unik tilknytning til Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, og præsenterer den årlige udstilling for afgangseleverne fra Billedkunstskolerne.

Åbent tirsdag-søndag kl. 11-17. Onsdag kl. 11-20. Mandag lukket. Gratis entré onsdage efter kl. 17.

Et væld af muligheder

Der er masser af museer rundt om i landet og de københavnske jeg har listet op, er kun et udpluk. Du kan gå på opdagelse i dit lokalområde og google dig frem til, hvilke steder der er gratis/billig entré hvornår.

Hvad er dit yndlingsmuseum?

De bedste julehilsner, Maria