Natur i Nordjylland
Jeg synes uden tvivl, at vores natur i Nordjylland er helt unik. Jeg flyttede til Nordjylland i efteråret 2017 og mine svigerforældre bor også heroppe. Før jeg mødte min kæreste, har jeg kun være sporadisk i Jylland som barn på ferie, blandt andet i Blokhus og Skagen. De seneste år har jeg haft rigtig god mulighed for at udforske området og især efter vi er flyttet herop. Det får du nu (forhåbentlig) glæde af, da jeg vil dele ud af mine 10 bedste mikroeventyr i Nordjylland listet op i nord til syd-rækkefølge.
Skagen
Der er mange smukke steder i det nordligste Nordjylland. Grenen er en klassiker, ligesom Gammel Skagen, hvor du får nogle lækre solnedgangsis! Er du på cykel, kan jeg anbefale at tage turen fra byen langs den tilsandede kirke og fortsætte ud ad Hulsigstien, hvor du kommer gennem en masse flot natur. Du kan også vælge at krydse hovedvejen og cykle forbi de kæmpe store sorte kvæg med enorme horn.
Råbjerg Mile
For et par år siden tog Jonas og jeg til Råbjerg Mile med en rygsæk fyldt med kaffe, the, snacks og et tæppe. Vi gik op på den højeste sanddune og “slog lejr” den skønneste sensommeraften. Vi nød udsigten og stilheden, mens solen gik ned i det smukkeste violette nuancer. Der er masser af muligheder for gåture i området og en overnatning for åben himmel kan det også sagtens blive til.

Lundby Krat og Lundby Bakker
Ti kilometer syd for Aalborg ligger Lundby Krat og Lundby Bakker. Det er et skønt naturområde på hver sin side af omfartsvejen mellem Aalborg og Hadsund, med gangstier, MBT-rute, shelters, bålplads og hundeskov. I Lundby Krat får træerne lov til at stå til de dør. Det er en såkaldt urørt skov, hvor der ikke foretages nogen form for drift, med primært egetræer, men der sniger sig også nogle bøgetræer ind hist og pist. Lundby Bakker er et ret kuperet med de højeste punkter på 73 og 83 meter over havet. Her er der udsigt til Himmerland og Limfjorden.
Lille Vildmose
Hvis du er fugleinteresseret eller gerne vil se en elg eller fire, så er Lille Vildmose stedet for dig. Der blev i 2015 sat elge ud i et 21 kvadratkilometer stort område, som siden da har formeret sig. Derfor kan du nu være heldig at se omkring 15 elge. Udover elgene, som er ret store dyr, kan du også se krondyr og vildsvin. Guidede ture, naturlegeplads og udstillinger er blot nogle af de ting, området byder på.
Rebild Bakker
Lige syd for Skørping dukker et enestående område beklædt i lyng op. Rebild Bakker Nationalpark har forskellige ruter, du kan gå. Det bugter sig i bakkedal og du kan få pulsen godt op ved at tage et par stejle bakker og nyde den fantastiske udsigt, når du når til tops. Jeg har været der i både gråvejr og solskinsvejr og det er lige smukt hver gang, på hver sin måde. Rold Skov ligger lige op af Rebild Bakker og eftersom det er Danmarks næststørste skov (kun toppet af Silkeborgskovene med 500 hektar), gemmer der sig et hav af vandreruter, MTB-ruter og shelter-, telt- og bålpladser.

Bulbjerg
Også kaldet Jyllands Skulder. Bulbjerg på vestkysten er en “knude” af kalk på 47 meter, hvor blandt andet mallemukken (albatrossens “lillebror”) yngler. Det er fascinerende at gå fra parkeringspladsen og hen mod kanten, hvor vinden tager fat og bølgerne kaster sig ind mod stranden. Der er trapper ned til stranden på begge sider af Bulbjerg og her kan du se de mange meter op på den voldsomme naturskabning. Nordsøstien, som er den 5.000 kilometer lange vandrerute der går langs Nordsøens kyststrækning fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Holland, går også forbi Bulbjerg.
Isbjerget ved Nors Sø
Det var i dette område af Nordjylland, den allerførste ulv blev spottet. Landskabet er virkelig også indbydende til at se en ulv eller to. Det åbne og flade hedelandskab med udsigt til Klitmøller er skabt til en film om en flok ulve, der kommer gående forbi. Du kan parkere ved Nors Sø og tage ruten baglæns eller “mod trafikken” om du vil. Jeg synes, udsigten er bedst, hvis du tager trapperne op som det første. På den måde får du en helt unik oplevelse, når du kommer op på toppen, hvor landskabet blæser dig omkuld. Det kan være lidt svært at finde, men hvis du kører til Nors og finder kirken, så er der skilte til Isbjerget, der eftersigende har fået navnet efter kalken i jorden, som giver den hvide farve, der kan minde om is.
Bøgsted Rende
Endnu et fantastisk sted på vestkysten. Her kan du gå 2-3 forskellige ruter alt efter din fysik og tidsramme. Du kan også gå op til sømærket, hvor der er en rigtig flot udsigt. Der er noget helt særligt ved det store hav. Det tryllebinder mig og jeg kan stirre på det i evigheder. Der er klitter så langt øjet rækker og masser af hav, der giver mig ro i sindet og lader batterierne op.
Lodbjerg Fyr
Udover et par shelters, et muldtoilet og en bålplads, er der virkelig smukt ved Lodbjerg Fyr, der er 35 meter højt. Du kan komme op i fyret alle ugens dage mellem klokken 7-21. Igen er der fyldt med klitter og hav i området. Hvis du ikke er vant til havet, er det noget af en oplevelse på en efterårs- eller vinterdag, hvor der er vind i sejlene, at komme ned på stranden. Det er råt. Det er vildt. Det er fantastisk.

Agger Tange
I den aller sydligste del af Nationalpark Thy finder du Agger Tange. Gennem årtusinder har Agger Tange vekslet mellem at være adskilt og vokset sammen med Harboøre Tange, men siden 1862, hvor de to tanger sidst blev adskilt af havet, har passagen været kunstigt holdt åben. Her kan du i den grad blive blæst igennem! Temacenteret Svaneholmhus har en udstilling, der fortæller om parken og områdets dyre- og planteliv. Jeg har aldrig set så mange fugle som her. Jeg er ikke fuglenørd, overhovedet, og jeg aner ikke, hvad de allesammen hedder. Men der var mange. Og mange forskellige slags!
Meget fin beskrivelse. Men det er nu riden, der er den nordatlantiske fuglefjeldsfugl, der yngler på afstserne på Bulbjerg!
Hej Jens.
Tak skal du ha’.
Nå for pokker, så har jeg læst forkert. Tak for rettelsen 🙂
Bedste hilsner,
Maria