… og gør meget andet godt for dig. Frisk luft, fred og ro, ned i gear. Naturen er god for, ikke kun din fysik, men også din psyke. Naturen har især en positiv virkning på stress.

Glædelig 3. søndag i advent

Juleaften er lige rundt om hjørnet. Har du fået købt alle julegaverne? Eller er du én af de mange, der stresser rundt for at nå de sidste ting på den lange to do-liste? I så fald, skal du bruge et øjeblik på at læse med. Her får du svaret på, hvorfor naturen er god mod stress.

Hvis man spørger danskerne direkte, svarer 93 procent, at grønne områder har betydning for deres humør og helbred. Det viser undersøgelsen “Danskernes brug af grønne områder – i et sundhedsperspektiv”, som DR har skrevet en artikel om. Ligesom der er sammenhæng mellem stress og afstand til nærmeste grønne område. Jo tættere på et grønt område folk bor, jo mindre stressede er de. Derudover er udeliv med til at modvirke knogleskørhed, idet dagslys påvirker D-vitamindannelsen, der modvirker afkalkning af skelettet. Grønne områder justerer også menneskers biologiske ur og forbedrer søvnkvaliteten.

Kom ud og leg

DR’s artikel skriver også, at børn der leger på naturlegepladser er mindre syge, har bedre koncentration og bedre motorik, end børn der leger meget inde. Som ergoterapeut gør det mig helt glad indeni, at der er evidens for det, jeg selv oplever.

Kære børn (og forældre), brug mere tid på at lege udenfor, byg huler og hop fra sten til sten, i stedet for at sidde med iPad’en i timevis.

En svensk undersøgelse af to børnehaver viste at på den naturprægede legeplads, var det blandt andet nemmere at finde et hjørne hvor man kunne være sig selv. For eksempel bag en busk, oppe i et træ eller i det høje græs. Der kunne man have fred og ro til at tænke eller slappe af. Der var altså her bedre mulighed for at stresse af. Her var kun 2,8 procent af børnene syge, mens den anden traditionelle børnehave var helt oppe på 8 procent.

En anden faktor der er værd at have med, er, at smitte breder sig hurtigere indendørs end udendørs. Personligt tænker jeg, at man generelt bliver mindre syg, fordi man er ude i den friske luft og derfor bliver mere modstandsdygtig overfor infektioner.

Børn der leger i naturen, bliver sjældnere syge i forhold til børn, der leger indendørs.

Mon ikke det samme gælder for voksne?

Og bliver man nogensinde for gammel til at lege?

Naturen er din medicin mod stress

Forskningsstudier viser, at naturen er medicin for stressramte og kan helbrede langt bedre end anden stressbehandling. Meget stressede mennesker kan have svært ved at være sammen med andre mennesker, fordi de føler, der stilles for mange krav til dem. Men træerne og naturen stiller ingen krav, som jeg også har skrevet om i dette indlæg.

Den Nationale Sundhedsprofil 2010, udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed, viser, at godt 12 procent af danskerne ofte eller meget ofte føler sig stressede.

Sus Sola Corazon, der er pædagogisk psykolog og ph.d.-studerende på Skov & Landskab, fortæller i en artikel i Samvirke om forskningen med stressramte og terapi i naturen. “Når man har været stresset et stykke tid, har kroppen brug for at slappe af og komme ud af den stressede tilstand. Her er det ikke nok at sove. Kroppen har også brug for at hvile sig i vågen tilstand.” 

Det at kigge på et træ, giver den menneskelige hjerne nok at lave, så vi føler os stimulerede og samtidig afslappede. I modsætning til, hvis du for eksempel opholder dig i et hvidt rum. Her er der for lidt til, at du kan blive opslugt, og dine tanker bliver ved med at kredse omkring det, der giver dig stress.

Naturen helbreder stress langt bedre end anden stressbehandling.

Kom ud i naturen og mærk det på egen krop, hvordan du kommer ned i gear og få clearet tankerne.

Naturen har positiv effekt på mit velbefindende

Naturen er god for mig – især når jeg er presset og trænger til at koble af. Jeg ved, at naturen giver mig ro og lader mine batterier op.

Jeg har endnu ikke mødt et menneske, der ikke får noget godt ud af at være i naturen.

Derfor klapper jeg i mine hænder, når der er en hel del evidens for, at naturen rent faktisk virker positivt mod stress. Det kan hjælpe en masse mennesker, også dem som af den ene eller anden grund er medicineret.

Dermed ikke sagt, at de nødvendigvis kan slippe medicinen helt, som i BS & Jagten På Lykke. Men naturen kan forhåbentlig reducere mængden af medicin.

Har du ikke nået at læse mine tidligere adventindlæg, kan du læse 1. søndag i advent-indlægget her og 2. søndag i advent-indlægget her.

Tak fordi du læste med!

Hav en dejlig adventssøndag og nyd alt det lækre julebag. Du kan altid brænde det af med en lang gåtur i skoven bagefter.

Hvordan oplever du, at naturen hjælper dig med at stresse af?

De bedste julehilsner,

Maria