Ja, hvordan er det nu liiige … Der er mange forskellige meninger og holdninger til, hvor, hvordan og hvornår du må være i naturen. Det er regler for det – om det er i skov, på strand, offentligt eller privat – og dem kan du læse mere om i dette indlæg.

Din adgang til naturen

Der er forskel på, om du bevæger dig til fods eller på cykel. Der er også forskel på, om det er offentlig eller privat skov. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i og mange ved ikke, hvordan reglerne faktisk er. Men det hjælper jeg dig med at få styr på nu.

Ophold i offentlig skov

I alle offentlige skove må du opholde dig døgnet rundt. Er du til bens, må du færdes over det hele. Altså: på stier, på veje, i skovbunden, all over the place. Til gengæld må du kun færdes på veje og stier, hvis du er på cykel.

En god tommelfingerregel er: hvis du kører mountainbike, er det god stil at holde dig til mountainbikesporene, så hele skovens små stier ikke bliver kørt helt op. Motorkøretøjer er forbudt!

Skoven kan dog begrænses eller lukkes af særlige årsager. Det kan for eksempel være under jagt, skovarbejde eller hvis der har været en kraftig storm eller en tørkeperiode. Har du hund, skal du huske at holde den i snor, medmindre andet er skiltet, for eksempel “hundeskov”.

Der er bål-, telt- og shelterpladser i skovene, som er tilgængelige for alle. Det samme gælder toiletter – almindelige og muldtoiletter. Husk at efterlad områderne pænt, så der ikke ligger skrald alle mulige steder.

Tag dit affald med dig! – der kommer et helt indlæg om affald, for der er også meget at tage fat på dér.

Ophold i privatejet skov

Det er straks noget andet, når det er privat område. Her er reglerne lidt anderledes, selvom du stadig må færdes i områderne. I privat skov må du opholde dig fra klokken 6 til solnedgang.

Ja, det er korrekt: du må ikke overnatte i privat skov. Har du lyst til at slå dig ned i løbet af dagen og nyde naturen, lave lidt mad eller andet, skal det være minimum 150 meter fra beboelse.

Endnu en forskel er, at du kun må færdes på veje og stier. Uanset om du er til fods eller på cykel. Motorkøretøjer er også forbudt i privat skov.

Miljø- og Fødevarestyrelsen skriver: 

“Der er også adgang til indhegnede, udyrkede arealer, hvis der ikke er græssende husdyr, hvis du kan komme derind gennem låger, stenter og lignende og hvis der ikke er skiltet mod adgang.”

En tur på stranden

Her må du færdes til fods og er stranden privat, skal der være mindst 50 meter til bebyggelse, hvis du vil opholde dig eller bade der. Du må ikke slå telt op, men til gengæld må du gerne tænde bål på ubevoksede strandbredder. Medmindre andet er angivet selvfølgelig.

Er du samler, er der også regler for dét

I offentlige skove må du samle alt.

Du må samle bær, frugt og svampe ind til privat brug og det er som hovedregel, hvad der kan være i en bærepose. Kogler, mos og lav må du ligeledes samle ind til privat brug og også en bærepose til hver. Du må klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 meter høje – det gælder dog ikke privatejede skove.

I private skove må du tage det med, du kan nå fra stier og veje.

Sex på skovturen

Selvom der er et hav af regler, så har Miljø- og Fødevarestyrelsen alligevel lidt humor. De har nemlig et helt afsnit, der omhandler sex i naturen. Og det skal I da ikke gå glip af!

Der lægges ud med, at skovens gæster gerne må være nøgne, men skal opføre sig anstændigt. 

“Der er i forvejen masser af sex i naturen, og skovens gæster må såmænd også gerne udfolde sig på det felt, men man skal vise hensyn over for dem, der ikke har samme interesse, når de er på skovtur.”

Så hvis du skal dyrke elskov … – så gå lige om bag nogle træer eller off the beaten track, som man jo godt må i offentlig skov.

Hvad kan du bedst lide at lave i naturen?
Gå en tur i skoven, samle sten på stranden, overnatte i shelter eller noget helt fjerde?

 

Jeg håber, du blev lidt klogere på, hvor og hvornår du må være i skov og på strand – og hvorfor.

Tak for du læste med!

 

De bedste hilsner,

Maria