Reklame i form af markerede affiliate links

Vi kender det alle sammen fra folkeskolen. En rygsæk proppet med alt for tunge bøger. Skulderstropperne gnaver ned i huden og man får ondt i nakke og ryg. Alt det bøvl, blot fordi rygsækken ikke sad ordentligt. Sådan er det heldigvis ikke længere.

Hvad er den rette rygsæk

Nu findes der et hav af forskellige modeller med alverdens smarte detaljer. Det vigtigste af alt er dog, at der er nogle ordentlige skulderstropper og hoftebælte. Det er nemlig hoftebæltet, der skal bære størstedelen af vægten.

Det er svært at sige, hvilken model du skal gå efter. Det er meget individuelt, fordi vi alle har forskellig anatomi og der eksisterer ikke en VIP-model, som er den absolut bedste.

7 tips til det rette valg

1. Hvad skal du bruge din rygsæk til?

Skal du på dagsture? Skal du på længere vandreture? Skal den være light weight? Der er ingen grund til at slæbe rundt på en 60 liters rygsæk, hvis du kun skal bruge den til dagsture. Omvendt er det ikke sikkert, det er nok  med en 40 liters rygsæk, hvis du skal på en forlænget weekend-, en eller flere ugers vandretur. Jeg har en Osprey talon 22 (reklamelink) til dagsture. Til weekendture har jeg en Osprey Kestrel 38, som jeg også bruger til længere ture, hvis vi er flere om at dele grej. Til ugeture eller vinterture, hvor mit grej fylder lidt mere har jeg en Gregory Deva 60 (reklamelink).

2. Hoftebælte

Din rygsæk skal sidde godt, når hoftebæltet er spændt. Det er hofterne, der skal bære størstedelen af rygsækkens vægt. Skulderstropperne sørger groft sagt “kun” for at rygsækken sidder ind til kroppen. Der er forskel på, hvor polstret hoftebæltet er, alt efter hvor stor rygsækken er og dermed hvor mange kilo den kan bære. Det er klart en fordel, synes jeg, at der er lommer i hoftebæltet. Her kan du nemt have en müeslibar eller en læbepomade liggende, som er let at komme til.

3. Prøv den med vægt i

Det er vigtigt, at du prøver en masse forskellige rygsække for at finde den rette til netop din krop. Hvis der ikke kommer noget vægt i, kan det være svært at mærke, hvordan den reelt sidder. Det er derfor en god idé at lægge nogle bøger i den eller hvad de har af tunge sager i butikken. Her kommer hoftebæltet til din ret og du kan nemt mærke, om rygsækken passer til dig.

4. Regnslag

Nogle rygsække har indbygget regnslag. Andre modeller skal man købe regnslaget ved siden af. Vil du have et regnslag, der passer til rygsækken? Eller vil du pakke dine ting vandtæt i drybags og med en affaldssæk som liner i rygsækken? Regnslag kan du, som så meget andet grej, få i light weight udgaver, der hverken fylder eller vejer særlig meget.

5. Stropper uden på rygsækken

Vil du kunne have alt dit grej nede i rygsækken? Vil du kunne binde dit telt eller liggeunderlag uden på rygsækken? Det er en smagssag. Jeg foretrækker så vidt muligt at have alt mit grej ned i rygsækken. Du kan nemt komme til at hænge fast i noget, hvis du har grej spændt uden på din rygsæk. Der er også risiko for at miste balancen, hvis der er ting som fx et telt spændt på rygsækken. Vil du kunne spænde ting uden på rygsækken, skal der være justerbare stropper og elastikker.

6. Åbninger

Det er praktisk, at rygsækken har mere end én åbning. Du gider ikke hive alt op, for at kunne komme ned til det, der ligger nederst i rygsækken. De fleste rygsække har en åbning i bunden eller midt foran, hvor du nemt og hurtigt kan komme til alt dit grej, uden at vende bunden i vejret på rygsækken.

7. Materialet i ryggen

Der findes forskellige udformninger af selve rygstykket. Nogle kan godt lide trampolinryggen, som er formet af to bøjler med noget netlignende materiale i midten. Det giver en god udluftning. Andre kan godt lide rygstykker med lidt mindre udluftning, så rygsækken stadig sidder tæt ind til kroppen. Det er en smagssag og skal afprøves i butikken.

Hvordan du pakker din rygsæk, kommer jeg ind på i et andet indlæg. Det er nemlig rigtig dejligt at undgå en øm krop og ubalance på vandreruten pga. fejlpakning. Grundprincipperne er at pakke det lette nederst og det tunge tæt ind mod ryggen. Detaljerne kan du læse i et særskilt indlæg.

Hvilken rygsæk har du og hvad bruger du den til?

De bedste hilsner,

Maria