Man kan sagtens tage på et stort eventyr delt op i flere etaper – så kan alle være med.

Min kæreste og jeg var på vandreferie i Tromsø og Lapland i august. Det var en fantastisk tur og det var en rigtig god kompromis, hvor vores ønsker hver især blev tilgodeset og eventyret blev skabt.

Jonas har som tidligere skrevet en diskusprolaps, der desværre fortsat sætter nogle grænser i bevægeapparatet. Jonas ville gerne have et bad og et rigtigt toilet i nærheden. Jeg ville gerne ud at vandre, gå fra sted til sted og sove i telt. Det kunne ikke helt lade sig gøre med situationen i øjeblikket, men det findes der råd for! Den luksus som et bad og toilet er, kan sagtens kombineres med vandreferie og telt. Det har vi i hvert fald gjort.

Når alle ønsker opfyldes

Vi tjekkede Airbnb i Tromsø og Abisko, hvor vi gerne ville hen og vandre. På de 10 dage vi havde, endte vi med at bo i en lejlighed i Tromsø først, derefter en enkelt nat i telt. Abisko blev udforsket fra et Airbnb-hus og på vej retur til Tromsø, planlagde vi endnu en nat i telt. På den måde fik jeg mine teltovernatninger. Jonas fik sit bad og toilet. Og vi kunne tage på dagsvandreture, som ryg og ben kunne holde til. Ergo: luksusdagsvandring til vores behov. Win-win med et nyt mikroeventyr hver dag.

Da Jonas’ ryg og ben ikke opfører sig ens fra dag til dag, var vi nødt til at se, hvad den enkelte dag på vores vandreferie ville bringe. Vi pakkede hver en rygsæk på 38 liter med sovegrej, vandblære og mad/kogegrej. Jeg tager altid det tøj og de sko på, der vejer mest, så håndbagagen bliver lidt lettere og fylder mindre. Smart, ik?! Derudover havde vi en duffelbag med lidt ikke-vandretøj og toiletsager, som vi ikke kunne have med i håndbagagen.

Noget af grejet til vores vandreferie.

Hvad er Tromsø for en størrelse?

Vi lagde ud med sightseeing i Tromsø, hvor jeg har boet. Vores base var en rigtig lækker lejlighed gennem Airbnb, som I kan tjekke ud her. Det var virkelig en god oplevelse, og næsten bedre end at bo på hotel. Vi skal helt sikkert tilbage!

Jeg fungerede som guide og viste rundt. Det var et glædeligt gensyn og jeg fik også set nogle nye steder. Har du ikke været i Tromsø, kan jeg varmt anbefale det!

Glad for at være tilbage. Ishavskatedralen ses i baggrunden.

Lidt facts om Tromsø
 • Tromsø er den største by i Nordnorge og ligger 350 km. nord for Polarcirklen
 • Der er lige så langt fra København til Tromsø, som fra København til Rom
 • Der er 70.000 indbyggere
 • 10.000 af indbyggerne er studerende
 • Fra oktober til marts kan du se Nordlys – og meget af det – selv i byen
 • Fra maj til juli danser midnatssolen
What to see and do i Tromsø – og omegn
 • Folkeparken
 • Ishavskatedralen
 • Fløyfjellet, hvor der er fantastisk udsigt over Tromsø – du kan vælge at gå op på fjeldet og tage Fjellheisen ned, eller som Jonas: tage den både op og ned
 • Prestvannet – en sø på den sydlige del af øen
 • Telegrafbukta – et lille strandområde med tilhørende park med træningsredskaber og legeplads
 • Botanisk Have
 • Varden – den højeste punkt på den nordlige del af øen, også med fin udsigt
 • Café Sånn – rigtig hyggeligt sted, hvor ikke to stole er ens, hvor der er spil og en skøn atmosfære
 • Verdensteateret – café og bar med en biograf, som viser kulturelle film
 • Polaria – hvor der bl.a. er sæler
 • Håkøya – en lille ø tæt ved Tromsø, hvor der går omkring 18 elge rundt, så der er stor chance for at se én IRL
 • Bryggejentene – café i Ersfjordbotn ikke langt fra Tromsø i en lille bygde
 • Natmålsfjellet – Ersfjordbotn, fjeld i let terræn og enestående udsigt, især ved solnedgang

Vi er på toppen. På alle måder!

At stå på toppen af verden og føle sig lillebitte

Natmålsfjellet er en helt særlig oplevelse. Vi tog chancen og gik derop ved 20-tiden for at se solnedgang. Jonas havde sine trailsko på for at skåne sin ryg og ben lidt – heldigvis hjalp det. Terrænet var forholdsvis let og overkommeligt, selvom der var lidt stejlt nogle steder. Da vi kom op på toppen, havde taget de obligatoriske billeder og skrevet vores navn i bogen, satte vi os ned og nød udsigten.

Det kan ikke beskrives, den stilhed, ro og 100 % zen-følelse, du får, når du sidder på et fjeld og kigger så langt øjet rækker. Kaffe og the på termokanden (den her er uden tvivl min favorit), et siddeunderlag til os hver og en pose blandselvslik. Fred og ro, mens solen langsomt gik ned bag fjeldtoppene. Det føles som om, tiden går i stå og der bliver malet det smukkeste billedet på det største lærred, du kan forestille dig. Det skal opleves – jeg kan ikke skrive så malende, som det fortjener. Men et billede kan hjælpe det lidt på vej.

Solnedgang fra Natmålsfjeldet ved Ersfjordbotn – på vej ned igen.

Når jeg står deroppe. På toppen af det fjeld jeg netop har besteget. Kan se vand, fjelde og himmel så langt øjet rækker. Så føler jeg mig lille. Jeg føler mig meget lille i den her store verden fyldt med smuk natur. Moder Natur er helt utrolig. Hun fascinerer mig og gør mig ydmyg. Det er svært at beskrive, men alt det der er sket før min tid, al den natur der er blevet skabt siden tidernes morgen, det gør, at jeg føler mig som en lillebitte brik i det store puslespil.

Psykopatelg på detour

Efter en lille uges tid i Tromsø kørte vi i vores lejede bil til Senja, hvor vi skulle finde et godt sted at slå vores telt op. Senja er et eventyrland og det skal du glæde dig til at læse mere om i næste indlæg… To be continued… Og ja, gad vide, hvad det med elgen går ud på…

Indsejling til Senja.

Tak fordi du læste med – håber du fik noget ud af det og læser med i næste indlæg.

De bedste hilsner, Maria