Jeg tror godt, vi kan blive enige om, at der er for meget plastikaffald i denne verden. Derfor er jeg begejstret for indsatser som for eksempel World Cleanup Day. Et nyt koncept hvor 150 lande gik sammen om at samle plastikaffald ind den 15. september 2018.

Hvad er World Cleanup Day?

World Cleanup Day har ét formål: at verden står sammen og samler affald, så vi kan rengøre vores planet. Det er et stort projekt! Bevægelsen startede for 10 år siden, da 4 procent af Estonias befolkning gik sammen for at fjerne det affald, som folk havde skilt sig af med ulovligt. Det inspirerede til “one country, one day” idéen og siden hen er blevet til “Let’s do it, World!

Der har været stor opbakning fra mere end 150 lande verden over. 15 millioner mennesker var med til World Cleanup Day – den yngste 3 måneder gammel og den ældste 100 år gammel.

Du kan læse mere om do’s and don’ts her > > >

CurlyCampers indsats på World Cleanup Day 2018

Lidt har også ret. Sådan er det med altid. Det hele tæller med, hvad end det er at dyrke motion, spise sundere eller samle affald. Vi står i bygge-/flytterod, fik gæster samme dag og kunne sagtens finde en masse på to do-listen, som skulle vinges af. Alligevel besluttede vi os for at gøre vores for at få samlet noget affald ind. 

Til Naturmødet 2018 havde jeg fået en smart pose med affaldsposer i hos Friluftsrådet. Den tog vi ved til at samle affald i. Bobby, vores pensionisthund,  blev pakket i bilen og så kørte vi til stranden. 

På stranden fandt vi alverdens plastikaffald. Der lå alt fra fiskergarn og rester fra plastikkrus til en kam og plastikringe fra en sixpack. Vi gik konstant og bøjede os ned efter affald, der lå viklet ind i tang eller stak op fra sandet.

Mikroplast på stranden

Til vores store overraskelse fandt vi også mikroplast. Vi havde bestemt ikke regnet med at finde et lille bitte stykke plastik, der var slebet fint rundt af at være i havet i lang lang tid. Den type mikroplast som fugle og andre havdyr spiser, fordi de ikke ved bedre. Fordi de tager fejl af dét og rigtig mad. Den type mikroplastik som i sidste ende og værste fald ender i os mennesker. Dét er skræmmende! 

Hvad kan du gøre?

Jeg kender flere, der samler affald, når de er ude at gå tur. Vi har altid selv poser med, da vi har en hund, der skal samles op efter. De poser bliver også brugt til andres affald. Det er en god idé og god skik at have affaldsposer med, når du er på tur. Der kan du samle al dit skrald og smide det i en skraldespand, når du kommer forbi én. 

Læs om plastik i naturen > > > 

Læs hvordan jeg mindsker mit forbrug af plastik > > >

Jeg hækler karklude. Jeg har en drikkedunk, som ikke er éngangs. Jeg har genanvendelige indkøbsnet. For at nævne nogle enkelte punkter. Siden jeg skrev indlægget, er der kommet flere klude, indkøbsnet og en menstruationskop til samlingen.

Du kan implementere nogle af de samme ting i dit liv.

Måske gør du noget, som jeg ikke har tænkt over og det må du meget gerne dele i kommentarfeltet nedenfor. 

Hvordan oplever du, det ser ud med affald i dit lokale naturområde?

De bedste hilsner,

Maria