Ét skridt ad gangen

Jeg elsker at gå. Den ene fod foran den anden. Gentag. Det er så simpelt, som noget kan være. Det kræver ikke noget vildt udstyr eller nogle særlige kompetencer eller evner. Du kan gå alle steder, på alle tidspunkter af døgnet og alle årstider.

Det kan være utrolig befriende at gå en tur og koble fra. Jeg kobler i hvert fald fra, når jeg er ude at gå. Jeg er i bevægelse. Jeg glemmer tiden. Jeg er i flow. Jeg går bare. Jeg ser, hvad der er omkring mig. Opdager nye ting på vejen. Lytter til bølgernes brusen, til vinden i træerne, til fuglenes fløjten.

Setúbal i Portugal.

Hvorfor det er så godt at gå

Der er flere artikler, der beskriver, hvorfor det er godt at gå. Der er evidens for, at det er godt at gå. Og som ergoterapeut er jeg, som tidligere beskrevet, ret glad for aktivitet! Det er godt for alle mennesker, uanset alder, køn, religion og alt muligt andet, at holde sig igang. At gå.

Jeg ved ikke, hvor mange ældre det læser med her (nok ikke så mange), men eftersom vi alle bliver ældre, vil jeg lige tage denne artikel, om ældre og det at gå, med.

Gåture er med til at nedsætte sandsynligheden for at få en blodprop og som vi hører så ofte, er naturen stressdæmpende. Ifølge hjertelæge Peter Schnor er det godt for både krop, hjerne og sind at gå og han siger, “hvis du er mellem 65 og 79 år og begynder fra slet ikke at lave noget til at gå mere end fire timer om ugen, så vinder du mere end fire leveår. Det gør en 32-årig mand ikke.” 

Tankevækkende, synes jeg!

Vi bør alle gøre noget, vi ikke er vant til – det er sundt for hjernen, siger Peter Lund Madsen i denne artikel om mikroeventyr, der giver “lykke til hjernen”. Helt grundlæggende er mennesket designet til at leve i naturen og naturen giver vores hjerne et pusterum, siger Ulrika Stigsdotter, der er professor i Landskabsarkitektur på Københavns Universitet, i artiklen om stress og naturens gode egenskaber i den sammenhæng.

Jeg er enig! Naturen er med til at få os ned i gear, få os i balance.

Blodgennemstrømningen i hjernen stiger, når vi er i bevægelse og der dannes stoffer, der ligefrem kan få hjernen til at vokse. Derudover fremmer bevægelse trivsel og motivation, skriver de i artiklen, der omhandler bevægelse og indlæring hos skoleelever. Det samme gælder voksne, dog ift. større arbejdsglæde, som artiklen her beskriver. Der skal ikke mere end 30 minutters gang til!

Udsigt til det grå fyr i Skagen.

Af sti, af sted

Nogle mennesker bryder sig ikke om at “gå for at gå”. For nogle mennesker skal der være et formål – en “gevinst” ved vejs ende. Måske har de svært ved at slappe af og bliver stressede over at bruge tid på at gå, når der for dem ikke er nogen mening med det?

Men hvis du godt kan lide at gå og synes, det er dejligt med frisk luft og skønne omgivelser, så tag overtøjet på og gå. Bliv blæst igennem på stranden, se hvor langt I kan gå. Se hvor langt I kan komme – måske stranden fortsætter i evigheder? I kan altid tage bus eller tog hjem, hvis benene ikke kan bære jer retur.

Hvad nyder du allermest ved at gå?

De bedste julehilsner, Maria