Det er godt at være forberedt inden en tur i vildmarken

Du skal gøre dit forarbejde og det er altid godt at afprøve forskellige teknikker, inden det for alvor går løs i naturen. Det kan du gøre hjemme fra stuen. Uanset om du er nybegynder eller garvet friluftsmenneske, kan du få glæde af de tips, Jon kommer med i sin nye bog “Med Jon i Vildmarken”.

Jon deltog i DR3’s program “Alene i Vildmarken” i begyndelsen af 2017 og vandt efter 45 dage mutters alene i Nordnorge. Han har nu udgivet en bog om sine erfaringer, tips og tricks, som jeg har læst og anmelder i dette indlæg.

Med Jon i Vildmarken

Hvad er godt at vide, når du færdes i vildmarken

Der er mange ting at tage højde for, når du skal ud i naturen, men det behøver ikke være besværligt. Bogen er opdelt i kronologisk rækkefølge, så du simpelthen kan starte fra en ende af.

Forberedelse er som sagt vigtig og som Jon skriver, så er det en god idé at informere dine nærmeste om din rute, hvor du er hvornår og hvornår du regner med at være retur. I et nødstilfælde kan de derved nemmere få fat i hjælp, hvis du ikke er kommet hjem til aftalt tidspunkt.

Udstyr er en bred vifte af ting og varierer fra person til person. I bogen er der en fin oversigt over ting, der er godt at have med og Jon fortæller, hvad han har glæde af på tur. Derudover er der en lille oversigt med de mest anvendelige knob, du kan få brug for. Som nybegynder kan det være svært, hvordan du skal pakke din rygsæk. Her får du en fin illustration over, hvor de tunge ting og de ting du hurtigt skal kunne få fat i, skal pakkes. Jeg har tidligere skrevet indlæg med forslag til pakkelister, du kan tage udgangspunkt i, alt efter om du er af sted på dagstur eller i flere dage.

Elementer der er vigtige for din overlevelse

Du kan overleve tre minutter uden ilt. Tre timer uden ly. Tre dage uden vand. Tre uger uden mad. Derfor er det utrolig vigtigt, at du finder et sted, du kan komme i ly – eller skaber det selv. Her kommer Jon med sine bud på forskellige typer shelters samt fordele og ulemper ved dem.

Der er stor forskel på, hvad du laver dit bål af ift., om det i det hele taget kan brænde. Træsorternes evne til at brænde, lave gløder og varme, gennemgås i bogen. Ligeledes er vand også af stor betydning for din overlevelse. Der er mange måder at skaffe vand på, hvis du ikke har adgang til en kilde. Det får du svar på i bogen.

Jon var rigtig god til at fange fisk i programmet. Han fangede intet mindre end 350 fisk på de 45 dage, han var alene! Der er mange måder at skaffe mad på og i et af kapitlerne beskriver Jon, hvad der er spiseligt i naturen, hvordan du fanger fisk og hvordan du kan tilberede maden.

Naturens spisekammer

Hvad gør du, hvis uheldet er ude

Når du færdes i ukendte områder, skal du tage nogle forholdsregler. Kort og kompas er altid en god ting at have med. Du kan også bruge naturen – både som kompas, men også som pejlemærker. Det kommer Jon ind på til slut i bogen.

Førstehjælp kan være nøglen mellem liv og død. Alle burde tage et førstehjælpskursus, også selvom du ikke skal ud i vildmarken. Det er godt at kunne og alle kan komme i en situation, hvor førstehjælp kan redde liv. Jon skriver om alt fra basal førstehjælp, til blødninger, brud og hypotermi (nedkøling) samt hvordan du signalerer efter hjælp.

Lækker lommestørrelse

Bogen er i en lækker kvalitet og en praktisk størrelse – cirka A5 – som er let at have med på farten. Bogen er opdelt i 12 kategorier over 185 sider, som kommer gennem hele processen med alt fra beklædning, bål, at finde mad og meget vigtigt: førstehjælp. Til slut er der nogle blanke sider, hvor der er plads til, du kan skrive dine egne noter.

Det er en letlæselig bog med en fin kombination af tekst, billeder og illustrationer. Der er løbende noter fra Jons ophold i Nordnorge, som gør det mere personligt at læse. Selvom jeg har dyrket en del friluftsliv, var der stadig mange gode tips, jeg kan tage med mig. Det er der helt sikkert også for dig – uanset om du aldrig har sovet ude før eller om du har årevis af friluftsture i vildmarken med i rygsækken.

Personlige noter fra vildmarken

“Med Jon i Vildmarken” er udgivet i samarbejde med EventyrSport, hvor du også kan købe bogen. Diverse boghandlere og webshops har den også. Mens jeg skriver dette indlæg, kan bogen ikke lånes på biblioteket, men mon ikke det kommer.

Tak fordi du læste med – jeg håber, jeg har inspireret dig til selv at læse mere.

Hvad er dit bedste tip til at klare dig i naturen?

De bedste hilsner, Maria