Hvordan får du børn med i naturen?

Mød verdens – efter min mening – sejeste mormor, Janni! Janni er 56 år, bor på Als, er opvokset på Askø i Smålandsfarvandet og har købt sit barndomshjem, der nu bruges som sommerhus. Hun har altid været ude og fiskede meget tidligt som barn, boede i telt om sommeren, løb på skøjter om vinteren og havde en stor kærlighed til naturens dyr – og har det stadig. Janni fisker stadig – både som UV-jæger og med ruser.

Jeg har været så heldig at få lov til at interviewe Janni, da jeg faldt over hendes opslag inde på Denmark Microadventures. Her havde hun lagt billeder og tekst op af sit seneste mikroeventyr med barnebarnet, Aviaya. Jeg synes, det var rigtig imponerende, hvordan en mormor tager sit barnebarn med på eventyr og ville derfor rigtig gerne dele Jannis erfaringer med dig, så du også kan tage dine børn med i naturen.

Hvordan bruger Janni sin tid i naturen?

”Jeg samler fossiler. Måske er fossilerne bare et mål, når jeg er ude og jeg kan tømme mit hoved, bare være mig selv, ikke være på, være primitiv – både i måden jeg er derude på og i mit tøj – der er ikke meget, jeg skal forholde mig til.” Strandturene kalder Janni for ”Janni Mindfulness”.

Janni kan rigtig godt lide at cykle og cykler i gennemsnit 10 kilometer om dagen året rundt. Det er en måde, hun kommer hurtigt rundt på, mens hun får god motion og elsker at fotografere, så det er en kombi.

”Jeg kan også godt lide at gå ved strandene. Jeg samler desuden meget skrald i naturen, og det bliver til en del. Jeg kører motorcykel og har gjort det, siden jeg var 18 år. Det er blevet til teltture overalt i Danmark, Norden og noget af Europa. I dag er min foretrukne hobby at dykke, som jeg bruger meget tid på, kombineret med snorkling for at fange fisk. En kikkert er også gerne med, for jeg vil gerne vide, hvilke dyr jeg ser, og baggrunden for de er her, på træk, reder og lignende.”

Hvilke oplevelser har Janni haft med sit barnebarn i naturen?

Jannis datter blev ung alenemor og fik Aviaya d. 23.12.2014. Janni og hendes kæreste snakkede om, at de sikkert ville komme til at have Aviaya meget og Janni ville gerne lave noget med hende, som hun selv elsker. Nemlig at svømme, cykle og være i naturen. ”Så jeg startede med at købe en Dolfin trailer, sådan en ønskede jeg mig, da min datter var lille, men havde ikke råd. Den er blevet flittigt brugt og bruges stadig, selvom Aviaya nu selv cykler.”

Aviaya er begejstret for alt levende. ”En dag sad vi ud mod marken og der kom to rådyr. Jeg prøvede at få hende til at være stille, men hun sagde: ’kom henne, kom henne…’ Hun var 1.5 år. Den ene kom helt tæt på og hun kunne se den. ”Når Aviaya har siddet bagpå cyklen og Janni har sagt, ’se der er en rovfugl’, ’der er en ørn’ osv., så har hun set dem. ”En dag pegede jeg ud på molen, hvor der var marsvin i vandet, ’se, sagde jeg’, ’ja mormor, det er en flot fugl’. På molen sad en vipstjert og det var den, hun så”. Aviaya elsker at fange fisk og krabber. Lege i vandkanten, være i haven og rode med vand.

Janni har også haft sine egne børn med i naturen. De er vokset op med naturen. ”Jeg nærmest ’luftede’ dem, når jeg kom fra job. Jeg nød også meget selv at komme ud og var desuden alene med mine børn”. Janni har bl.a. boet i en hytte nord for Illulissat og gået på vandring, da hendes datter var 7 år og da hun var 6 år, sad hun bag på motorcyklen til Irland, hvor der var telt og natur på programmet.

Hvordan kommer du i gang med at tage dine børn med ud i naturen?

Her kommer Jannis råd til dig:

  • Jeg har en rygsæk med optændingsblokke, ild, papir og en gammel shampooflaske fyldt op med vand, som giver sæbevand til at vaske finger i.
  • På en lille tur har jeg en madpakke eller en frugtstang med, så vi kan hygge, når vi har gået langt. Jeg har dårlig ryg og har aldrig kunnet bære Aviaya. Hun har altid skulle gå selv, selv klatre op på bænke og borde for at komme i cykelstolen.
  • Det er vigtigt, selv at være begejstret for det, du ser. Du skal ikke være bange for at blive beskidt, ligge ned og lege med naturmaterialer. Når du skal på overnatning med dine børn, så køb noget genbrugstøj, der må blive beskidt og vær praktisk i tøjet.
  • Forbered dig: en presenning i regnvejr i en skov er huleagtig. Sørg for at have noget drikkelse, en pølse der kan steges, en madpakke eller lignende med. Et forstørrelsesglas og en lille beholder til at studere dyrene nærmere, er også et hit.

 

Lad børnene prøve noget

Ikke noget med at vise dårlige bekymrende følelser. Jeg giver mit barnebarn lov til mange ting: klatre højt, gå i vand, pille ved alle dyr, gå hen til dyr. Det gør, at de får en fortrolighed og ikke er bange, men lærer ved at erfare tingene. For eksempel samlede hun mange bænkebidere og jeg viste hende, at under et bræt kan du næsten altid finde nogle. Aviaya er faldet mange gange, også fra højder, skrænter og så videre. Men jeg har bare været der, uden at sige noget som kunne påvirke. Nu springer hun fra 1 meter i svømmehallen og svømmer selv til kanten, 3 år og 4 måneder gammel. Hun har cyklet uden støttehjul, siden hun blev 3 år. Jeg har også taget hende med ud og se månen, stjernerne, livet når mørket er kommet, for eksempel med pandelygter og kigget på solnedgange ved en strand.

Op af sofaen og af sted med jer!

Jeg må igen sige, at jeg er imponeret over Janni og hendes måde at gribe naturen an på og give sin passion og glæde ved naturen videre til de næste generationer. Der er i hvert fald masser inspiration og gode idéer til, hvad du kan lave i naturen med dine børn. Jeg skal helt sikkert gøre brug af diverse tips og idéer, når jeg selv får børn. Håber også, du fik noget ud af at læse Jannis erfaringer.

Hvor har du haft dine børn med ude i naturen?

Hvad holder dig tilbage, hvis du ikke har haft dem med ude på mikroeventyr?

 

De bedste hilsner,

Maria