Fakta om flåter

Flåten er skovens farligste dyr. Medmindre du ved, hvad du skal gøre, hvis du får én. Flåten har tre forskellige stadier: larve, nymfe og voksen. Det er nymferne, der bidder mennesker og flåten kan suge op til 3 milliliter blod. Flåten er aktiv, når det er over 4-5 graders varme og sidder gerne i skyggen på græsstrå og lignende med forbenene strakt ud, så den er klar til at hoppe på dig. Flåten vokser, mens den spiser og når maven er fuld af blod, giver den slip og falder ned på jorden, hvor den ligger og fordøjer.

Flåten er i sig selv ikke farlig for mennesker, men de sygdomme den kan have i sin mund, er farlige for mennesker. Der går cirka 24 timer før eventuelle sygdomme overføres. Cirka 5 procent af alle skovflåter har borrelia i spyttet og sygdommen kan sætte sig på nervesystemet, kan medføre lammelse og tage lang tid at komme sig over. Omkring 7.000 mennesker bliver årligt smittet med borrelia. Du skal altid tjekke efter flåter, når du har været ude i naturen. Flåter bider sig fast et varmt sted på kroppen og har du fået en flåt, skal du fjerne den hurtigst muligt. Det gør du ved at tage fat med dine negle eller en pincet helt inde ved huden og hive til. Du kan vaske med vand og sæbe bagefter. Der hvor flåten har bidt, kan det godt klø efterfølgende, lidt som et myggestik.

Flåtspray med på tur

Jeg har brugt Biomixtur flåtspray de sidste par måneder, når jeg har været på tur. Blandt andet til træklatring på Djursland, overnatning i Rold Skov, gåtur i Mulbjergene ved Dokkedal og i skov- og klitplantager i Thy. I sidste uge flyttede vi ud i vores nye gamle hus, som ligger på en naturgrund med skov, højt græs og mose, hvor flåter og andre kriblekrabledyr lever i bedste velgående.

Du skal spraye flåtspray på underben, underarme og nakke cirka 20 centimeter fra kroppen. Det skal gentages hver 2.-3. time eller oftere, hvis du er i et område, hvor du er særlig eksponeret for flåter. Du kan både spraye direkte på huden eller på dit tøj. Det dufter lidt af citron og er hverken klistret eller fedtet. Jeg har ikke oplevet, at det har generet huden eller givet pletter på tøjet.

Du kan se en video af, hvordan sprayen skal bruges lige her > > >

Virker den her flåtspray?

Når jeg har brugt sprayen, har jeg ikke fået nogle flåter. Ikke en eneste. Og som jeg skrev ovenfor, så har jeg været mange forskellige steder og mange steder, hvor flåterne nyder at sidde og vente på at hoppe på deres bytte. Jeg har ikke tidligere haft voldsom stor tendens til at få flåter, når jeg er ude i naturen. Men jeg har gennem tiden haft flåter. Både nogle der blev opdaget med det samme og også nogle der nåede at suge en del blod, før jeg som barn opdagede dem.

Dog må jeg erkende, at den ene gang hvor jeg glemte min flåtspray i bildøren, fik jeg 25-30 bittesmå flåter på kroppen. På maven, i knæhaserne, under armene, på overarmene og anklerne. Vi var på mountainbiketur på Fur og sad i det høje græs og kiggede efter blodmånen. Som aldrig dukkede op. Plus at jeg har haft bagdelen i skovbunden en del gange i løbet af turen for at tisse, hvor flåterne har siddet og tænkt, “den bagdel nupper vi!” …

Det korte af det lange: flåtsprayen virker på mig. Hos Biomixtur kan du læse andres oplevelser med brug af flåtsprayen. Jeg kan i hvert fald varmt anbefale den og den er fast inventar i bildøren, så den er ved hånden, når jeg spontant tager på tur og der står én i vindueskarmen ved hoveddøren. Når flåtsprayen er ved hånden og nem at bruge, gør det det lettere rent faktisk at få den brugt.

Biomixtur Flåtspray

Flåtsprayen blev udviklet, da producenternes datter i 2014 blev bidt af en skovflåt og fik borrelia. Det er derfor blevet deres mission at udvikle en flåtspray, som kan reducere risikoen for flåtbid. Det blev den økologiske Biomixtur Flåtspray resultatet af.

Er du bekymret for at få flåter?

Har du tendens til at få flåter?

Opholder du dig ofte ude i naturen?

Har du sommerhus eller kolonihavehus, hvor flåterne bor?

Eller vil du bare gerne have en flåtspray ved hånden, så du er bedre sikret mod flåtbid, når du er ude i naturen?

Så kan du blandt andet købe den økologiske flåtspray i alle helsekostbutikker, i friluftsbutikker, jagt- og fiskeributikker og på de fleste apoteker.

Du kan få flåtspray i to forskellige størrelser: 100 milliliter til 159.- og en mindre på 50 milliliter til 89.- Du kan også købe den på Biomixtur’s webshop.

Som Thomas Uhrskov så fint siger:

Det er ikke farligt at nyde naturen, men det er klogt at beskytte sig mod flåtbid.

Hvilket dyr er du mest bange for i den danske natur?

De bedste hilsner,

Maria