Jeg tog en forlænget weekend i Norge for at komme på nogle dagsture i Bergen. Det var længe siden, jeg havde været på solotur, så i november for et par år siden hoppede jeg på et fly nordpå.

I dette indlæg kan du læse om de dagsture, jeg var på. Om transport,  overnatningsmuligheder og naturperlerne i smukke Bergen.

Hvordan kommer du til og fra Bergen?

Jeg fløj fra København til Bergen direkte for cirka 700 kroner retur og det tog kun 1 time og 20 minutter. Det kan du dårlig nok komme fra Sjælland til Jylland for. Hverken pris- eller tidsmæssigt.

Fra lufthavnen tog jeg en lufthavnsbus til centrum – en distance på 11 kilometer, der tog cirka 20 minutter. Super enkelt og let. Lige ude foran lufthavnens indgang holder bussen, hvor du også trækker en billet til centrum.

Hvor kan du bo i Bergen?

Mit primære formål med weekenden var at komme ud og se en masse smuk natur. Se en anden del af Norge end Nordnorge, hvor jeg boede i 2012. Jeg ville ikke bruge en masse penge på overnatning og valgte derfor et hostel.

Jeg boede Bergen YMCA Hostel på Nedre Korskirkeallmenningen i centrum. Priserne varierer alt efter, om du vil have et dobbeltværelse eller et rum med 4-6 sengepladser. Jeg gav cirka 500 kroner for 2 overnatninger i et værelse med 4 senge og delt badeværelse.

Dagsture i Norges andenstørste by

Der er utrolig mange muligheder for dagsture i Bergen. Byen er nemlig omringet af 7 fjelde:

  • Lyderhorn 396 moh
  • Damsgårdsfjellet 317 moh
  • Løvstakken 477 moh
  • Ulriken 643 moh
  • Fløyfjellet 400 moh
  • Rundemanen 568 moh
  • Sandviksfjellet 417 moh

Fjeldene er en oplagt mulighed for at tage nogle topture. Det er overskueligt at tage et par stykker over en weekend. Er du i Bergen i længere tid, kan du tage en top hver weekend.

Jeg har haft stor gavn af hjemmesiden UT.no, som har nogle rigtig gode oversigter over vandreruter. Det var også her, jeg fandt inspiration til, hvor weekends udflugter skulle gå hen. Jeg tog til Fløyen, Blåmanen, Ulriken og sluttede af med en tur langs vandet ved Nordnes.

Fløyfjellet – 400 moh

Der er en rigtig fin udsigt over byen og fjeldene fra Fløyen. Du kommer derop ved at gå til FløibanenVetrlidsallmenningen 21. Herfra kan du vælge at tage kabelbanen op eller du kan gå, ligesom jeg gjorde. Det er en flot tur op gennem skoven af stier der snor sig rundt på fjeldsiden. Følge skiltene mod Fløyen og Fløysvingene.

Oppe på toppen finder du en restaurant, café og legepladser til ungerne. Jeg var dybt begejstret over, hvordan fjeldet og skoven var lavet om til troldeland med træhytter og klatremuligheder. Dine børn vil med garanti være vilde med det, når det er fascinerende, selv for en voksen.

Blåmanen – 554 moh

Fra Fløyen kan du fortsætte op til Blåmanen. Du følger skiltene mod Blåmanen og kommer gennem utrolig flot natur, et par søer og en masse steder med udsigt over Bergen. Er du frisk på det, kan du fortsætte videre op til Rundemanen. Der er god skiltning hele vejen, så det er intet problem at finde vej. Ligesom der også står, hvor langt der er fra sted til sted.

Ulriken – 643 moh

Ulriken er det højeste af Bergens 7 fjelde og et populært udflugtsmål. Jeg måtte også derop og stod derfor tidligt op, pakkede mad og drikke og drog af sted. Du kan vælge at tage svævebanen Ulriken643 op fra sygehuset, hvilkte kun tager 7 minutter. Jeg gik turen derop og satsede på, der ikke var for meget sne på toppen.

Jeg startede turen fra Haukeland Sygehus, hvor du som sagt kan stå på svævebanen. Vejret var ikke specielt godt og det blæste lidt, så jeg mødte ikke mange mennesker på vej op. Halvvejs oppe begyndte der at ligge sne og det blæste lidt op. Ingen ko på isen, for jeg havde min telefon med kort med og ruten var skiltet.

Problemerne startede, da det sneen begyndte at falde og blæsevejret for alvor tog fat. Det var svært at se stien og jeg måtte sigte efter sendemasten på toppen. Det var med en stor lettelse, jeg så restauranten på toppen og tænkte, jeg kunne komme i læ og tage svævebanen ned.

Der blev jeg dog taget ved næsen. Svævebanen var nemlig lukket på grund af dårligt vejr. Ja, det havde jeg efterhånden godt opdaget! Derfor var restauranten også lukket. Jeg varmede mine nudler, men nåede ikke at spise dem, for blæsten tog fat i koppen og de fløj væk. Nu var det på tide at komme ned og i sikkerhed!

Vejen ned i sikkerhed

Jeg havde fået at vide, at jeg kunne gå ad en sti lige under svævebanen, men den var ret stejl. Eller jeg kunne gå højre om, som var lidt længere, men ikke stejl. Jeg valgte at tage den lidt længere tur, da jeg ikke ville risikere at glide i sjap og sne, når jeg var alene.

Turen ned blev noget mere dramatisk end forventet. Jeg følte, jeg var ved at blæse af fjeldet på grund af vinden. Jeg fulgte stien, men pludselig var jeg noget længere væk fra dem oprindelige sti og opdagede, at jeg var på afveje. Sneen havde skjult en sti den rette vej hjem. Jeg kom off road og begyndte at blive lidt bekymret. Jeg forvred mit knæ, da jeg gled 3 meter ned af en skrænt mod en sø, der endte ud i et vandrensningsanlæg. Det kunne have gået gruelig galt, men heldigvis var det “kun” et forvredet knæ og jeg fandt vej ned ved at følge nogle telefonmaster.

Godt forslået, træt og rystet nåede jeg at tænke tusind tanker på vej ned af fjeldet. Om mit liv. Hvad jeg har opnået, været igennem og hvad jeg gerne vil opleve, inden jeg skal herfra. En slags wake up call, kan man vel sige.

Nordness langs fjorden

Min sidste dag i Bergen blev i et lidt andet tempo end beregnet på grund af mit hævede knæ efter turen på Ulriken. Heldigvis er naturen lige uden for døren i Bergen, så valget faldt på en gåtur til Nordness.

Du kan gå hele vejen langs fjorden inde fra byen. Du kommer ud på spidsen med den flotteste udsigt til fjeldene fra Nordnessparken. Der er masser af plads til at holde en lille picnic omringet af høje træer. Der er bordbænkesæt og natur hele vejen rundt. Akvariet i Bergen ligger også på Nordness, hvis du skulle have lyst til at tage et smut derind.

Hvis du ikke har været i Norge, er Bergen et rigtig godt sted at starte. Byen har en vis størrelse, men er samtidig meget lokal og hyggelig. Der er mulighed for dagsture og du kan endda kombinere fjeldene og tage på en flerdagestur i området.

Jeg håber, indlægget har inspireret til en forlænget weekend til byen med de syv fjelde. Jeg havde i hvert fald en rigtig god oplevelse. Hvis man lige ser bort fra hændelsen på Ulriken, altså.

Hvilken destination kan du anbefale til dagsture over en weekend?

De bedste hilsner,

Maria