Dehydrer din yndlingsret og nyd den i naturen
Da jeg fandt ud af, at jeg kunne lave min egen turmad, som kunne holde sig længe, som var lige, som jeg ville have det og som kostede en brøkdel af prisen på frysetørret mad fra butikkerne, var jeg solgt til stanglakrids!
Det eneste det kræver, er, at du har en dehydrator – og den kan købes for fornuftige penge og er hurtigt tjent ind, ift. hvis du skulle købe frysetørret mad i friluftsbutikkerne.
Dehydrator
Du kan købe dehydratorer mange stedet og ét af stederne er på Amazon. For at slippe for told osv., er det klart en fordel af gå ind på den tyske Amazon og handle. De findes i mange variationer og prisklasser, som kan gøre det svært at vælge, hvis det er første gang, der stiftes bekendtskab med sådan et monstrom.

Andrew James dehydrator
Jeg har investeret i en dehydrator fra Andrew James til omkring kr. 600, som er min første dehydrator og den er jeg rigtig glad for. Den har seks lag, som kan indstilles i to forskellige niveauer. Temperaturen ligger på 40-70 grader og den kan tørre i op til 48 timer. Andrew James dehydratoren er firkantet og er derfor nemmere at få plads til i skabet, eller hvor man nu har den stående, end en rund vil være.
Hvilken slags mad kan du lave
Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan tørre i din dehydrator:
- Gryderetter
- Beef Jerky
- Pasta
- Ris
- Frugt
- Grønt
- You name it…
Det fungerer ikke at tørre fx lasagne, da retten skal lægges i et forholdsvis tyndt lag, men du kan tørre rigtig rigtig mange ting, hvilket åbner en hel ny verden af turmadsmuligheder!
Tørringstiden varierer alt efter, hvilken type mad du har lavet. Har du skåret æbler ud, er tørretiden omkring 6 timer. Er det en gryderet, vil jeg anbefale, at du tørrer i ca. 12-14 timer. Du kan læse i manualen, der følger med dehydratoren, hvor lang tid det enkelte produkt skal tørre, så du har en fornemmelse af, hvad temperatur og tid skal stå på.

Færdiglavet ret før dehydrering.
Maden er klar, når den ser ud som på billedet nedenfor.

Samme ret efter dehydrering.
Det er en god idé at vejen maden af, inden du dehydrerer det og skrive det ned. Når maden er tørret, vejer du det af igen – differencen er den mængde vand, der skal tilføjes, inden maden skal spises.
Jeg hælder min ret i et food jar, jeg har fra Stanley og tilføjer den passende mængde vand. På den måde kan retten passe sig selv i nogle timer, mens jeg vandrer og er tilpas færdig (det er selvfølgelig planlagt på forhånd), når jeg holder pause. En lækker varm ret, der er lige til at gå til, mums!
Du kan også vælge at re-hydrere din mad på din Trangia eller hælde den i en pose, der er egnet til kogende vand, og lade den stå, til retten er spiselig.

Re-hydreret i Stanley Food Jar klar til at blive spist.
På facebookgruppen For os der laver egen turmad kan du få en masse inspiration, hjælp og svar på alle dine spørgsmål. Du kan læse mere om gruppen i dette indlæg.
Opbevaring
Min kæreste har en vacuummaskine og det koncept er genialt til at pakke maden og opbevare i fryseren. På den måde fylder det ingenting og der er ingen luft i posen, som kan få den lille smule fugt, der evt. måtte være tilbage i maden, til at danne mug. En anden mulighed er at opbevare dine retter i lufttætte glasbeholdere et mørkt sted.
Priser på mad
Det er væsentligt billigere at lave din egen turmad end at købe frysetørret mad i butikkerne. Som eksempel koster en Real Turmat Kylling i Karry kr. 89 og der er mad til én person. Skal du selv lave en tilsvarende ret, ser regnestykket sådan ud:
- Hakket kylling (1 kg) kr. 52
- En dåse hakket tomat kr. 7
- En dåse ananas kr. 8
- Rød peberfrugt kr. 6
- Løg (pose med 1,5 kg) kr. 12
- Gulerødder (2 kg) kr. 12
- Karry (et brev Santa Maria) kr. 12
Alt i alt – og lidt højt sat – bliver det kr. 110 for retten, du selv laver. Og så er der vel at mærke rigeligt til, at fire personer bliver mætte! Per person for den hjemmelavede ret bliver det kr. 27,50 og du sparer altså kr. 61,50 ved at kokkerere selv.
Dét er da værd at tage med! Dehydratoren kan passe sig selv natten over eller mens du er på arbejde, så tidsmæssigt kræver det kun, at du står og tilbereder retten og pakker den i poser, når den er tørret.

GSI vinglas er guld værd, når det skal være liiidt mere lækkert at nyde din hjemmelavede ret i naturen.
Skål og velbekomme!
Hvad er din yndlingsret, der er dehydreringsegnet?
De bedste julehilsner, Maria
Til Line (8. december 2021)
Du kan evt lave det uden kokosmælk – og bruge kokospulver i stedet. Jeg har købt noget i den lokale bazar og det virker 100% 🙂
/A
Hej Anders,
Tak for tippet og godt nytår 🙂
Bedste hilsner,
Maria
Kan man lave en gryderet med kokosmælk i og dehydrere den, eller vil der være for meget fedt i så- ved du det?
Venlig hilsen
Line
Hej Line,
Det er et rigtig godt og interessant spørgsmål. Jeg har ikke selv prøvet at dehydrere mad med kokosmælk, så jeg må være dig svar skyldig.
Til gengæld kan jeg forestille mig, at Mette Arleth (Mette og Karen på tur) kan hjælpe dig. Hun har en masse erfaring med at dehydrere mad. Du kan blandt andet finde hende på Instagram.
De bedste hilsner – og god jul,
Maria
Hej Maria
Min mand og jeg har planer om, når corona tillader det, at vandre Tour de Mont Blanc, og vi er vant til at købe frysetørret mad, af ren dovenskab, men tænker at give mig i kast med at dehydrere og lave retterne selv. Mit spørgsmål er hvor længe kan maden holde sig og kræver det speciel opbevaring, ifht at jeg tager mad med til alle de dage vi skal være afsted? Der bliver jo ikke tilsat konserveringsmiddel ifht holdbarhed…?
På forhånd tak:)
Hej Jeanette,
Det lyder godt nok lækkert med bjergvandring! Det bliver spændende, hvornår det kan lade sig gøre.
Jeg opbevarer mine dehydrerede retter i zip lock poser i fryseren og tager op efter behov. Jeg har haft dehydreret mad med til weekendture med to overnatninger, men ikke længere end dét. Jeg er dig derfor svar skyldig i forhold til holdbarhed, når det ikke er på køl. Til gengæld kan det være, at Brian fra Brian Outdoors kan hjælpe dig. Han dehydrer ofte måltider og er på længere ture, hvor han har egen mad med.
Du kan finde Brian her: https://brianoutdoors.blog
Ha’ en dejlig dag 🙂
De bedste hilsner,
Maria
Hej.
Hvor meget mad er der plads til i dehydrateren ad gangen? Der er 6 lag i den du har. Så hvor meget mad på hver lag? Eller kan man tørre forskelige ting samtidigt?
Hej Ida,
Jeg plejer at lave en almindelig gryderet og kan tørre den på én gang. Jeg klipper bagepapir i passende stykker og lægger et tyndt lag gryderet på alle lag. Min dehydrator har to forskellige højder på bakkerne, alt efter hvilken vej man vender dem. Du kan også tørre forskellige ting på samme tid. Det er bare vigtigt, at det har nogenlunde samme størrelse. Jeg har tørret majs og revet gulerod i samme omgang og det gik fint.
Du kan læse mere om at dehydrere mad hos Brian fra Brian Outdoors -> https://brianoutdoors.blog/2017/10/25/dehydrating-food-for-lightweight-backpacking/
Ha’ en dejlig dag, god fornøjelse med maden og rigtig god sommer,
Maria // CurlyCamper 🙂
Hej Maria. Jeg er blevet super inspireret af dit indlæg. Nu har jeg selv investeret i en dehydrator (magen til din) og igår lavede jeg de første retter. Kylling med grøntsager i sur/sød sauce – Chili Con Carne samt kogte løse ris. Og det virkede bare SÅ godt. 16 timer senere kunne jeg re-hydrere retterne. Det er jo næsten “magisk” Nu kan jeg så lave min egen (velsmagende) turmad for ca. 20 kr. pr. portion. En af mine venne foreslog at jeg skulle prøve med en flaske rødvin
TAK FOR INSPIRATIONEN – og god sommer
Hej Per,
Hvor er jeg glad for at høre, du er lykkes med at dehydrere din egen mad. Det er nemlig en hel del billigere end at købe de færdige poser. Og som du skriver, kan man få det, lige sol man vil 😉
Dejligt du fandt inspiration i indlægget. Der kommer snart et nyt om dehydreret mad – inspireret af Brian Outdoors, som gav mig nogle nye tips og tricks, da vi havde stand ved siden af hinanden til Danish Outdoor Festival for et par uger siden.
Tjek ham ud på https://brianoutdoors.blog/
Tak for du følger med på bloggen. Jeg håber, du også kan få noget inspiration til, hvor du kan tage hen og spise din dehydrerede mad.
Rigtig god weekend og god sommer til dig også 🙂
De bedste hilsner,
Maria
Hvad bruger du under gryderetterne i din tørremaskine. plastik ?
Hej Jesper,
Jeg bruger bagepapir. Jeg klipper det til, så det passer i formen, men har en centimeter fri i hver side, så luften kan cirkulere ordentligt.
Ha’ en god aften.
De bedste hilsner,
Maria
Hej,
Så du koger bare vand og hænder på også lader tuden tilberede? Du koger ikke specifik maden op i en gryde? Jeg har ikke en gyde til at lave mad i. Kun en til at koge vand på, men jeg er i tvivl om maden skal koges op igen.
Hej Elisabeth,
Ja, jeg har en termokop, jeg hælder kogende vand i og lader stå, så det holder sig varmt. Det er lidt forskelligt, hvor lang tid der er behov for, men typisk 10 minutters tid. Jeg koger ikke maden op igen, men lader det kogende vand suge ind i retten. Håber det var svar? BH. Maria 🙂