Dehydrer din yndlingsret og nyd den i naturen

Da jeg fandt ud af, at jeg kunne lave min egen turmad, som kunne holde sig længe, som var lige, som jeg ville have det og som kostede en brøkdel af prisen på frysetørret mad fra butikkerne, var jeg solgt til stanglakrids!

Det eneste det kræver, er, at du har en dehydrator – og den kan købes for fornuftige penge og er hurtigt tjent ind, ift. hvis du skulle købe frysetørret mad i friluftsbutikkerne.

Dehydrator

Du kan købe dehydratorer mange stedet og ét af stederne er på Amazon. For at slippe for told osv., er det klart en fordel af gå ind på den tyske Amazon og handle. De findes i mange variationer og prisklasser, som kan gøre det svært at vælge, hvis det er første gang, der stiftes bekendtskab med sådan et monstrom.

Andrew James dehydrator

Jeg har investeret i en dehydrator fra Andrew James til omkring kr. 600, som er min første dehydrator og den er jeg rigtig glad for. Den har seks lag, som kan indstilles i to forskellige niveauer. Temperaturen ligger på 40-70 grader og den kan tørre i op til 48 timer. Andrew James dehydratoren er firkantet og er derfor nemmere at få plads til i skabet, eller hvor man nu har den stående, end en rund vil være.

Hvilken slags mad kan du lave

Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan tørre i din dehydrator:

  • Gryderetter
  • Beef Jerky
  • Pasta
  • Ris
  • Frugt
  • Grønt
  • You name it…

Det fungerer ikke at tørre fx lasagne, da retten skal lægges i et forholdsvis tyndt lag, men du kan tørre rigtig rigtig mange ting, hvilket åbner en hel ny verden af turmadsmuligheder!

Tørringstiden varierer alt efter, hvilken type mad du har lavet. Har du skåret æbler ud, er tørretiden omkring 6 timer. Er det en gryderet, vil jeg anbefale, at du tørrer i ca. 12-14 timer. Du kan læse i manualen, der følger med dehydratoren, hvor lang tid det enkelte produkt skal tørre, så du har en fornemmelse af, hvad temperatur og tid skal stå på.

Færdiglavet ret før dehydrering.

Maden er klar, når den ser ud som på billedet nedenfor.

Samme ret efter dehydrering.

Det er en god idé at vejen maden af, inden du dehydrerer det og skrive det ned. Når maden er tørret, vejer du det af igen – differencen er den mængde vand, der skal tilføjes, inden maden skal spises.

Jeg hælder min ret i et food jar, jeg har fra Stanley og tilføjer den passende mængde vand. På den måde kan retten passe sig selv i nogle timer, mens jeg vandrer og er tilpas færdig (det er selvfølgelig planlagt på forhånd), når jeg holder pause. En lækker varm ret, der er lige til at gå til, mums!

Du kan også vælge at re-hydrere din mad på din Trangia eller hælde den i en pose, der er egnet til kogende vand, og lade den stå, til retten er spiselig.

Re-hydreret i Stanley Food Jar klar til at blive spist.

På facebookgruppen For os der laver egen turmad kan du få en masse inspiration, hjælp og svar på alle dine spørgsmål. Du kan læse mere om gruppen i dette indlæg.

Opbevaring

Min kæreste har en vacuummaskine og det koncept er genialt til at pakke maden og  opbevare i fryseren. På den måde fylder det ingenting og der er ingen luft i posen, som kan få den lille smule fugt, der evt. måtte være tilbage i maden, til at danne mug. En anden mulighed er at opbevare dine retter i lufttætte glasbeholdere et mørkt sted.

Priser på mad

Det er væsentligt billigere at lave din egen turmad end at købe frysetørret mad i butikkerne. Som eksempel koster en Real Turmat Kylling i Karry kr. 89 og der er mad til én person. Skal du selv lave en tilsvarende ret, ser regnestykket sådan ud:

  • Hakket kylling (1 kg) kr. 52
  • En dåse hakket tomat kr. 7
  • En dåse ananas kr. 8
  • Rød peberfrugt kr. 6
  • Løg (pose med 1,5 kg) kr. 12
  • Gulerødder (2 kg) kr. 12
  • Karry (et brev Santa Maria) kr. 12

Alt i alt – og lidt højt sat – bliver det kr. 110 for retten, du selv laver. Og så er der vel at mærke rigeligt til, at fire personer bliver mætte! Per person for den hjemmelavede ret bliver det kr. 27,50 og du sparer altså kr. 61,50 ved at kokkerere selv.

Dét er da værd at tage med! Dehydratoren kan passe sig selv natten over eller mens du er på arbejde, så tidsmæssigt kræver det kun, at du står og tilbereder retten og pakker den i poser, når den er tørret.

GSI vinglas er guld værd, når det skal være liiidt mere lækkert at nyde din hjemmelavede ret i naturen.

Skål og velbekomme!

Hvad er din yndlingsret, der er dehydreringsegnet?

De bedste julehilsner, Maria