Anmeldereksemplar fra Muusmann Forlag

Naturen er åben døgnet rundt, året rundt og tager du på sheltertur, får du meget mere end et 5-stjerners hotel kan byde på. Flere millioner stjerner faktisk. Og så er det primært gratis. What’s not to like?

Men hvordan er det lige, det fungerer? Hvor kan du finde shelterpladser? Hvad skal du vide på forhånd? Hvad kan du lave på shelterpladsen? Det får du svar på i René Ljunggrens nye bog ”På Sheltertur – En guide til nære oplevelser i naturen”.

De shelters der er vist i indlægget her, er lejrpladser, jeg har besøgt gennem tiden.

 

Hvad byder bogen på?

Der er utrolig mange sheltere i Danmark og de er nemme at finde på Naturstyrelsens hjemmeside, i app’en Shelter og i diverse facebookgrupper. Men som René skriver, er der nogle, der ikke ved, hvordan shelterne bruges. Hvad der skal forberedes. Hvordan det bliver en god oplevelse. For netop det med at få en god førstegangsoplevelse, er vigtigt. Hvis din første overnatning i shelter er hæslig, er sandsynligheden for, at du prøver igen, ikke særlig stor. Og det er ærgerligt.

Derfor hjælper bogen dig med at forberede dig på en sheltertur. Den beskriver basic – hvordan du vælger det rette shelter, hvad du skal have med og hvordan du laver bål og mad. Hvordan du kommer på toilettet i naturen, hvad du kan lave af aktiviteter og fortæller lidt og kryb og kravl. Til slut er der listet nogle områder op, som er oplagt til en sheltertur. For eksempel Møns Klint, Fyn og Thy.

Har du været på sheltertur før, kan du alligevel godt få nogle tips med fra bogen. 

På sheltertur i Danmark

Det er nemt og bekvemt at vælge et shelter, der er tæt på en parkeringsplads, så du ikke skal gå langt med mit grej. Men af selv samme årsag er det ofte dér, der er flest folk og her de unge mennesker samles, fordi det er let at komme til fra byerne.

Det oplevede jeg for et par år siden, da jeg gik på Hærvejen. Jeg havde gået en hel dag og benene var trætte. Derfor endte jeg i et shelter i udkanten af et villakvarter ved en sportsplads. Her kom de unge mennesker for at feste ved bålpladsen lidt derfra, men opdagede hurtigt, at jeg var i shelteret.

Du kan læse mere om det her >>>

Til gengæld er de afsides sheltere mindre anvendt og her kan du som oftest være i fred. Jeg foretrækker den type shelter og derudover er der også fred og ro, da de ligger væk fra trafik- og bystøj.

Ligesom med så meget andet, skal du behandle tingene ordentligt. Tag dit affald med dig, lad være med at ødelægge shelter, bålplads, bænke eller andet. Lad være med at smide skrald, plastik og andet, der ikke hører til i naturen. Efterlad kun dine fodspor. Det er den gyldne regel.

Jeg har tidligere skrevet om plastik og affald i naturen:  Læs mere her >>>

Hvem kan få glæde af “På Sheltertur”?

Er du ny i shelterverdenen, er den her bog et rigtig godt redskab til at komme i gang. Den viser dig alle de ting, du har brug for at vide for at få en god oplevelse i naturen. Både før, under og efter.

Du får endda nogle naturskønne områder udpeget og så kan du selvfølgelig også selv finde shelters på Ud i Naturen eller shelter app’en.

Har du været på sheltertur før, kan du stadig få nogle tips med fra bogen. Bålteknikker, mad over bål og forslag til aktiviteter på lejrpladsen – for eksempel bushcraft.

Jeg har sovet i mange forskellige typer shelters.

Jeg har overnattet i store, flotte shelters.

Shelters med overdækkede bålpladser.

Et shelter der var lavet ud af en gammel jolle, som var vendt på hovedet.

Shelters der lå midt inde i skoven.

Shelters på Kalvebod Fælled.

Shelters der lå alene og store steder, hvor der var plads til et helt fodboldhold.

Og nu er jeg så heldig at have et lækkert shelter herhjemme. Det bruger jeg flittigt og jeg håber, der kommer sne denne vinter, så naturen forvandles til Narnia over night, mens jeg sover i shelter.