Feddet er en halvø, der adskiller Faxe Bugt og Præstø Fjord. Her har jeg ikke været, siden jeg var barn. Derfor besluttede jeg at tage på mikroeventyr på Feddet, da jeg alligevel var i området. Jeg ville egentlig have været på Møn og gået noget af Camønoen. Men efter forespørgsel på ruten på Facebook, droppede jeg det igen. Der blev givet udtryk for, at store dele af Camønoturen var på asfalt og det ville jeg ikke køre så langt for.  

Hvordan kommer du til Feddet?

Feddet ligger mellem Faxe Ladeplads og Præstø på Sjælland. Er du i bil, sætter på GPS’en til Feddet Strand Resort, Feddet 12, 4640 Faxe. Her kan du parkere mod betaling på 40 kroner for en hel dag. Du kan også vælge at parkere gratis på grusparkeringspladsen lige før bommen.
Er du med offentlig transport, skal du bestille en Plustur, der er et supplement til den offentlige transport – i stil med Flextrafik.
I højsæsonen er der livreddere på stranden, som både har det blå flag og er kåret som én af Sjællands bedste strande. Der er god sandbund, lavvande og dermed børnevenligt, og der er utrolig naturskønt i området.

Mikroeventyr på Feddet

Ved at google lidt rundt på forhånd, fandt jeg et kort over området med vandre- og cykelruter.
Google Maps bruger jeg også en del til at se, hvor jeg er henne og hvilke alternative muligheder for andre ruter jeg har.
Jeg blev sat af på campingpladsen af min kæreste, som skulle hjem til Jylland efter en familieweekend på Sjælland. Jeg havde fundet nogle forskellige ruter i området på forskellige længder og havde pakket vand, snacks og et varmt mellemlag i rygsækken, da vejret var lidt uforudsigeligt.
Da jeg håbede på at få lov til at se Skotsk højlandskvæg, valgte jeg den gule rute på knap 7 kilometer. Ruten fører gennem skov, blåbærplantage, heden med højlandskvæget og fyret på stranden. For at ramme en af de treruter skal du fortsætte lige ud ad vejen med campinghytterne på din venstre hånd og informationen på din højre hånd. Når du kommer et stykke ned ad vejen, er der skilte på din venstre hånd med tre forskellige farver på. Det er de skilte og pæle med farve på, du skal følge rundt på ruten.  

Gennem hede, skov og strand

Det er ikke alle markeringer, der er lige tydelige. Jeg missede blandt andet et skilt og endte næsten helt i bunden af cykelruten og måtte vende om. Jeg tog en afstikker ind på en skovsti og ende ude på heden sydfra, hvor jeg ville have kommet ind på heden nordfra, hvis jeg havde gået rigtigt til at starte med.
Ude på heden var der til min skuffelse ingen højlandskvæg at se nogen steder. Til gengæld kom solen frem og det var virkelig lækkert vejr til en tur langs havet. Den gule rute går fra heden og retur mod campingpladsen, ind gennem fortryllende skov med bølgernes skvulpen i baggrunden og fuglenes fløjten i trætoppene. 
Da campinghytterne kom til syne og skoven tyndede ud, kiggede jeg efter fyrtårnet. Jeg gik nærmest lige forbi det, uden at tænke over, at det var et fyrtårn. Et lille bitte fyrtårn i form af en metalkonstruktion, der mere lignede en stige med et cylinderformet sikkerhedsstativ omkring end et egentligt fyrtårn. Det er i hvert fald ikke et punkt, du kan sigte efter for at finde vej i området til lands.

Eventyret fortsætter langs Skansestien til Faxe Ladeplads

Den gule rute er en looprute og jeg skulle derfor finde en vej til Faxe Ladeplads, som var min endestation for dagen. Min plan var at gå langs strandkanten hele vejen til Faxe Ladeplads, men efter knap en kilometer blev det for risikabelt, at skulle kravle rundt på store sten, når jeg ikke vidste, hvordan det så ud rundt om hjørnet.
Derfor kravlede jeg op langs skrænten og kom op på en mark, hvor jeg på Google Maps kunne se, at der var en gangsti 50 meter længere henne. Hold nu op en udsigt fra toppen af skrænten! Et næsten blikstille hav med en enkelt båd, som langsomt gled gennem vandet. Solen der bevægede sig ned mod horisonten og temperaturen der begyndte at dale.
Jeg fulgte Skansestien langs skrænten, forbi nogle søde får og to flokke af rådyr i skovbrynet. Inde i skoven var der fredfyldt og jeg mødte kun en enkelt cyklist, der hurtigt var væk igen. Jeg gik på stranden et stykke, inden jeg igen kom ind i en lille skov ved Faxehus Efterskole. De havde i øvrigt en rigtig fin shelterplads. Herfra ramte jeg Strandvejen ind mod Faxe Ladeplads, lige inden det blev bælgmørkt.
Fra Faxe Ladeplads går der tog mod Køge og fra Køge kan du komme videre til København og Roskilde.

Hvilke vandreruter på Sjælland kan du anbefale?

 

De bedste hilsner,

Maria