Der er mange traditioner og følelser forbundet med jul.
Skal der bages julesmåkager?
Skal der laves juledekorationer?
Skal der and eller sted på bordet?
Skal alle sangene i julehæftet synges?
Skal kirken besøges?
Hvad nu, hvis der blev vendt op og ned på julen, som den plejer at være?
Hvad nu, hvis du gjorde noget anderledes?
Hvad hvis du vælger at holde jul i udlandet?
Eller fejre julen i naturen?
Rejsen om på den anden side af kloden
I august 2008 pakkede jeg min 50 liters rygsæk. Snørede vandrestøvlerne. Tog kameraet i hånden og drog et år til Australien på et Working Holiday Visa. Helt alene. Et år fyldt med natur, friluftsliv og mikro- og makroeventyr. Jeg rejste Australien og Tasmanien tyndt. På samme rejse tog jeg seks uger til New Zealand, hvor jeg fejrede min fødselsdag. På vej tilbage til Danmark svingede jeg et par uger omkring Asien, inden mit kæmpe eventyr sluttede helt.
På den anden side af planeten var der vendt op og ned på årstiderne i forhold til Danmark. Det betød, at jeg ikke oplevede vinter og kulde i halvandet år. Jeg tog af sted i den danske sommervarme i august og ankom i Sydney i det australske forår med mellem 16-20 graders varme. Sidst på året og starten af det nye år kom sommeren for fuld skrue. Jeg kom tilbage til Danmark i juni året efter, da sommeren havde meldt sin ankomst.
Vinteren 2009 var ekstrem med snestorme og metervis af sne. Jeg var nok én af de få, der var glad for al sneen og kulden, for jeg havde ikke oplevet den i noget, der føltes som flere år. Om jeg havde jinxet vinteren, tør jeg ikke sige. Men en lille del af mig havde nok håbet på en snefyldt vinter med frost. Og det fik jeg.
Læs også: Rejseguide til Sydney – naturopelvelser i Australien >>>
December måned i Australien
I løbet af den første måneds tid af mit eventyr blev jeg tilbudt et job, da jeg boede på et hostel i New South Wales på vej op til Cape Tribulation, Queensland. De manglede en manager og vi havde en god kemi de dage, jeg boede på hostellet. Da jeg havde været så langt nordpå, det kunne lade sig gøre i Queensland, tog jeg tilbage til hostellet.
Jeg endte med at arbejde i Coffs Harbour i tre måneder som hostelmanager. Her stod jeg for ind- og udtjekning af gæster, jeg hentede gæster i vores minibus, arrangerede ture i lokalområdet, stod for den ugentlige BBQ og meget mere. Coffs Harbour er et virkelig naturskønt sted. Ud til havet med havskildpadder, hvaler, hajer og delfiner, og med bushen i baghaven med slanger, edderkopper, koalaer og papegøjer. Vild natur, hvor end jeg kiggede hen.
Jeg tog dykkercertifikat i Coffs Harbour, da der var et dykkerfirma tilknyttet min arbejdsplads. Der var flere af dem, der boede på hostellet, der tog deres dykkercertifikat her, inden de drog videre. Jeg typisk på dykkertur tre-fire gange om ugen og jeg elskede det. Det dyreliv, der er under havets overflade, er ubeskriveligt. Det skal opleves. Mit sidste dyk på min andensidste arbejdsdag med mine kolleger var med julepynt i håret. Vi havde købt hårbøjler, elastikker og klemmer med juleklokker, rensdyrgevir og nissehuer på. Det skulle være et festligt sidste dyk, inden jeg skulle rejse videre.
Ved Coffs Harbour mødes de kolde og de varme havstrømme. Det betyder, at alt det bedste fra begge marineverdener mødes lige her. Her er der alt fra skildpadder, klovfisk og dragefisk til rokker, hajer og delfiner. Første gang jeg så en 4 meter lang haj tæt på, skulle jeg huske dykkerregel nummer 1: Stop aldrig med at trække vejret! Det er forholdsvis skræmmende at se en haj mindre end 5 meter fra dig. At se en hel stime på 5-10 hajer lige så tæt på, kan godt give lidt sved på panden. Det blev dog hurtigt normalt at se de fredelige hajer glide forbi. Jeg nød mit sidste dyk den dag i december og var taknemmelig for, at jeg fik lov til at se alle de fantastiske skabninger en sidste gang, inden jeg drog videre på mit eventyr.
Læs også: Vandring i Australien – hvordan finder du ruter? >>>
Min første jul i udlandet
Jeg fløj fra Coffs Harbour til Melbourne, hvor jeg skulle være hos noget udvidet familie hen over jul og nytår. Vi kørte sydpå ad ”The Scenic Route”, hvor vi blandt andet kom forbi De Tolv Apostle og nogle smukke strande.
Selve juleaften fejrede jeg i 30 graders varme med lækker middag den 24. december og med gaver under plastikjuletræet den 25. december om morgenen. Det var en lidt ambivalent jul med solskin, solcreme og gaver den 25. december. Meget anderledes, men bestemt interessant at opleve en jul i en anden del af verden med andre traditioner og en anden kultur.
Det er en december måned, jeg aldrig glemmer og jeg kunne sagtens finde på at fejre jul i udlandet igen. Julen er, hvad man gør den til. Julen handler om kærlighed og venskaber. At glæde hinanden og have det dejligt. Du kan sagtens have det dejligt i udlandet. Du kan sagtens have det dejligt i et shelter i skoven i bålets skær. Du kan sagtens have det dejligt sammen med mennesker, du lige har mødt, som måske er i samme situation som dig: på en rejse.
Uanset hvor og hvordan du holder jul, vil jeg ønske dig en rigtig dejlig december. Jeg håber, du får en skøn juleaften og et godt nyt år med godt helbred, en masse natur og uforglemmelige oplevelser til livets rygsæk.
6 tips til at holde jul i udlandet
- Undersøg, hvad der sker i december i det område, hvor du befinder dig
- Bor du på hostel, kan du planlægge julehygge med de andre på stedet
- Flet julehjerter eller lav guirlander af gamle aviser
- Undersøg, hvilke juletraditioner der er i landet og brug det, du har lyst til
- Download noget julemusik på din telefon
- Facetime dem du holder af og ønsk god jul