I Mariagerfjord i den sydlige del af Nordjylland finder du Panoramaruten. En Premium vandrerute på 10 kilometer, men du kan også vælge at tage en af de fire kortere ruter i samme område. Panoramaruten er en rundtur mellem Hobro og Bramslev Bakker og er den første rute, der blev certificeret som Premium vandrerute i Danmark. Ruten går gennem private landbrugsarealer, hvor der går græssende dyr. Det kuperede og dramatiske landskab omkring Mariagerfjord blev formet af istidens voldsomme kræfter, som giver dig de smukkeste udsigter over fjord og dale. Din kondi og balance bliver udfordret i terrænet og ruten ikke barnevognsvenlig. Du må tage barnet på ryggen, for det her er virkelig en rute, der er værd at opleve.

Her kan du downloade kort over ruten >>>

Sådan finder du Panoramaruten

Du finder Panoramaruten i Hobro i Mariagerfjord Kommune, hvor både busser og Intercitytogene stopper. Du kan gå de 2 kilometer fra Hobro Station til lystbådehavnen på Nedre Strandvej 75, hvor ruten har sit udgangspunkt. Du kan også vælge at begynde ruten ved Bramslev Bakker Campinghvis du selv er kørende eller er på sommerferie på campingpladsen. Parkér bilen her og gå til højre ad ruten, hvis du vil gennem Bramslev Bakker først og slutte af med vandring langs fjorden. Eller omvendt: gå til venstre ad ruten, hvis du vil ned til fjorden først og slutte af med de fantastiske udsigter.
 
Ruten er markeret med hvide pile. Det er tydeligt, hvor du skal gå og du farer næppe vild i området. Selve Panoramaruten er 10 kilometer og markeret med hvide pile. Vil du gå en kortere rute, kan du vælge den røde rute, som fører dig gennem kuperet terræn og ned langs fjorden på rundtur. Der er både en 2,6 kilometer lang rute og en 4,9 kilometer lang rute. Følger du de røde pile fra enten lystbådehavnen eller Hobro Golfklub, kommer du ikke til Bramslev Bakker.

Den gule rute er en 3,9 kilometer lang rundtur og kan fanges fra parkeringspladsen ved Bramslev Bakker Camping. Her kommer du rundt i Bramslev Bakker og ned langs fjorden.

Følger du den blå rute med udgangspunkt fra enten Hobro Golfklub eller Hjerritsdal Mølle med parkering her, går du en rundtur langs Valsgård Bæk ned til fjorden. Ruten er 5,8 kilometer lang.

Gennem bakker og dale

Jeg parkerer ved lystbådehavnen, hvor ruten starter lige til venstre for bommen og en lang trappe fører dig op i højderne. Der er en utrolig flot udsigt ned til fjorden og lystbådehavnen. Jeg går langs højderyggen ind gennem kvæghegn og møder nogle søde køer på min vej. Himlen er blå og solen skinner. Det er et sjældent syn med det blæsende og regnfulde efterår og vinter, vi har haft i 2019. Heldet er med mig, må man sige og det er den helt perfekte dag at udforske Premium vandreruten.

Ved Hegedal kommer jeg ud på en grusvej, der fører mig langs med golfbanen. Her kan du vælge at dreje til højre og følge de røde pile ad den korte rute tilbage til lystbåndehavnen på i alt 2,6 kilometer. Ved Hobro Golfklub deler ruten sig igen og du kan vælge at fortsætte ad Panoramaruten med de hvide pile, eller du kan dreje til højre og tage den i alt 4,9 kilometer lange rute, der fører dig tilbage til udgangspunktet.

Efter en lille kilometer på grus- og asfaltvej kommer jeg igen ind på en natursti. Fortsætter du lige ud langs de blå pile, kommer du til Hjerritsdal Mølle og Vangsgård Bæk. Jeg drejer til højre og går via markerne på Panoramaruten ned i skoven og møder Vangsgård Bæk, som strømmer derudaf. Der skulle være oddere i området, men jeg så desværre ingen.

Der er igen en utrolig smuk udsigt til fjorden, men der kommer langsomt skyer på himlen og det drypper en lille smule fra oven. Jeg når lige at tænke ”lad det blive en kort byge”, inden det igen er ovre og solen tager magten. Er du ved at være sulten og har glemt madpakken, kan du afvige fra ruten og gå 400 meter op ad grusvejen til Bramslevgård, hvor du kan købe frokost, kaffe og aftensmad.

Læs om Premium vandreruten: Rebild Bakker Ruten >>>

Læs om Premium vandreruten: Tranum-Fosdal Ruten >>>

Langs fjorden og ind blandt køer

Jeg går ind og ud af kvæghegn, men det er ikke mange køer, jeg møder. Der er utrolig mudret på kvægstierne oven på al den regn, vi har fået i sæsonen. Det er en god idé – uanset vejr og vind – at have nogle gode sko på, der støtter om anklerne og har et godt greb på sålerne.

Stierne bugter sig i bakke og dal langs den yderste kant af skråningerne i Bramslev Bakker. Hold nu op en udsigt! Vejret er som bestilt til vandring. Jeg satte mig et øjeblik ved bordbænkesættet med udsigt til fjorden, inden jeg rammer campingpladsen. Her er fredeligt, vindstille og solens stråler varmer mig i ansigtet. Det er svært, ikke at være i nuet lige her. Jeg går videre og kommer til parkeringspladsen ved Bramslev Bakker Campingplads. Vil du gå en kort tur, kan du nøjes med at gå til højre ad stien og drikke en kop kaffe ved bordbænkesættet, hvor jeg sad og nød udsigten.

Jeg fortsætter ned til fjorden via campingpladsen. Vandet klukker stille, der er en lille brise og dufter af tang. Svanerne glider elegant gennem vandet og vender i ny og næ bunden i vejret. Stien går på stranden, græsarealer og i skovbrynet. Her dufter af strandture som barn, når vi besøgte min morfar ved Lammefjorden. To kilometer før mål går det igen op i bakkerne. Hjertet banker lidt ekstra, når det går opad og jeg er taknemmelig for, at jeg fik så skønt et solskinsvejr at vandre i. Livet er ikke det værste, man har. Den smukke tur, der bestemt er en Premium titel værdig, slutter med at gå gennem det sidste kvæghegn, hvor de søde krøllede køer står og græsser i indhegningen ved lystbådehavnen. Bilen holder og venter på mig, efter et toiletbesøg på det offentlige toilet ved rutens startpunkt.

Hvilke naturskønne ruter har du vandret på?

 

De bedste hilsner,

Maria