Reklamesamarbejde med Outdoor Denmark

Rebild Bakker Ruten er en fortryllende vandring gennem et landskab, der minder om noget fra et eventyr tilføjet en snert af naturen fra Jurrasic Park. Jeg var en tur rundt på ruten en skøn forårsdag med min kæreste og vores lille 13 år gamle hund. Jeg kommer helt sikkert igen, for dét område er værd at vise familie og venner, når de besøger os i Nordjylland.

 

Beskrivelse af Rebild Bakker Ruten

Vi parkerer ved Rebildporten, Rebildvej 25A, 9520 Skørping – mellem Aalborg og Hobro. Vi får et kort over området i Rebildporten og får vist, hvad der er værd at se undervejs. Her kan du også benytte toiletterne, finde brochurer og andet relevant materiale til det smukke område.

Rebild Bakker Ruten blev indviet den 2. juni 2018 og fik som den første i Danmark certificering som både Kvalitetssti af Dansk Vandrelaug og som Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. På ruten skal du følge de hvide pile rundt i landskabet. Ruten starter på den anden side af Rebildvej og dykker ind i skoven derfra. Du kan vælge at tage den korte rute på knap 4 kilometer. Afsæt halvanden times tid til den korte tur inklusiv en pause ved Ravnkilde og tid til at nyde de enormt flotte views undervejs. Du kan også vælge at gå 8 kilometer eller op til 10 kilometer, hvis du er til de længere distancer. På den 10 kilometer lange rute kommer du ud over Ravnkilden, Lars Kjærs Mindestue og Rebild Bakker blandt andet hen til Troldeskoven.

Rebild Bakker Ruten er ikke barnevogns-, rollator- eller kørestolsvenlig, da der er kuperet terræn med stigninger og en del trapper i terrænet. Så tag barnet i bærestol på ryggen eller nøjes med at tage en tur ned mellem bakkerne, som er handicapvenlig fra parkeringspladsen, hvis du holder til højre, når du møder trapperne ned i slugterne. Her ser du det spektakulære bakkede landskab, selvom du ikke kommer hen til Ravnkilden ad den sti.

Historien bag Rebild Bakker

Rebild Bakker er ikke ”rigtige” bakker. Rebild ligger på et plateau 60 meter over den nuværende Lindenborg Ådal. De dybe slugter blev for 12.000 år siden, da istiden sluttede, gravet af smeltevand og regnvand. Fordi den sandede jord gjorde det nemt at dyrke jorden i sin tid og området blev hurtigt beboet. Desværre kunne den sandede jord ikke holde til at blive dyrket. Lyngen tog over og forvandlede området til hede. Huset der tilhørte krybskytten Lars Kjær og hans hustru, der var spåkone, er det eneste hus i bakkerne og er nu mindestue. De karakteristiske løvtræer i bakkerne er bøgens reaktion på gentagen nedbinding og brændehugst. Om sommeren kan du på Kulsvierpladsen se en demonstration af, hvordan brændet blev brugt til produktion af trækul.

I 1912 blev Rebildselskabet stiftet og den første Rebildfest afholdt. Kong Christian X skænkede området til det danske folk med de betingelser, at nationalparken skulle være åben for publikum og med fri adgang. Det var også en betingelse, at Nationalparken skulle henligge som naturlandskab. Sidst men ikke mindst skulle det være muligt at afholde Rebildfest på den Amerikanske Uafhængighedsdag den 4. juli og andre aktiviteter i forbindelse med det dansk-amerikanske venskab.

Læs mere om Rebildfesten her > > >

Det fortryllende landskab

Vi starter med at gå gennem skoven, der er fyldt med ældgamle træer, der når helt op i himlen. Træer der er snoede og med sjove faconer. Mosbeklædte træer. Løvtræer så langt øjet rækker. Pludselig kommer vi ud i lysningen. Der er et par rovfugle, som danser på himlen. Fuglene fløjter i trætoppene. Solen skinner på vores ansigter. Kornmarkerne står flotte og gule. Udsigten er fantastisk.

Frisk vand fra Ravnkilden

Herfra går det ned ad bakke på små stier, der snor sig gennem terrænet. Vi ender dybt nede i en dal omkranset af høje træer. Ude i lysningen pibler Ravnkilden frem og vi kan høre vandet risle. Ravnkilden udspringer som sumpkilde og løber tværs over grusvejen ud til Lindenborg Å. Du må ikke gå gennem Ravnkilden, da den er fredet. Derfor er der lagt trædesten ud, som fører dig sikkert og tørskoet på tværs. Vi fylder vores drikkedunke med det kølige vand og er spændte på at smage på sagerne.

Det smager dejligt! Forfriskende, køligt og bedre end det vand, du kan købe på flaske. Der er noget særligt over at fylde vand i drikkedunkene direkte fra en kilde. Ligesom når vi er i Norge og Sverige, hvor der kan tankes vand i de fleste vandløb.

Fra Ravnkilden går det igen op ad bakke. Vi kommer til tops og får endnu en herlig 360-graders udsigt. Lige så langsomt går det nedad og på vejen vi møder en masse får med deres lam. De ligger i solen og misser med øjnene og tager sig ikke synderligt af, at vi kommer gående med Bobby i snor. Han er i øvrigt både døv og halvblind, så han opdager ikke de firbenede uldtotter. Da vi skal gå den korte rute i dag, skal vi kort før den asfalterede vej, dreje til venstre. Vil du gå den cirka 10 kilometer lange rute, skal du holde til højre. Vi krydser vejen, hvor bilerne må køre 80 kilometer i timen, så det er med at være forsigtig og orientere sig godt.

Sønderkol – det højeste punkt i Rebild Bakker

Efter en bakketop på den anden side af vejen deler stien sig og vi kan nu vælge, om vi vil gå af grusstien op til parkeringspladsen. Grusstien er den korte og knap så hårde tur, hvis du ikke har flere kræfter i benene og ikke kan tage flere højdemeter. På grusstien er du omkranset af de store bakker og du får følelsen af at være lille. Et lille menneske i en stor verden med bakker dannet af Moder Natur. Du kan også tage trapperne op til det højeste punkt i Rebild Bakker.

Vi tager trapperne op i bakken på venstre side. Min kæreste er i hopla og tager trapperne i rask tempo. Indtil han opdager, at trapperne fortsætter op til højre og han kun er knap halvvejs. Bobbys små gamle ben kan heller ikke følge med, så han bliver båret op til toppen. Det er ikke altid nemt at være en doven pensionisthund i en friluftsfamilie.

Vi når op til Sønderkol. Det højeste punkt i Rebild Bakker med sine 102 meter. Nogle gange kan det være vanskeligt at beskrive den følelse, det giver indeni, når jeg står og ser på helt fantastisk natur. Det er sådan, jeg har det, når jeg står og kigger ud over Rebild Bakker fra toppen. Landskabet er som taget ud fra en eventyrfilm.

Madpakkeposer fra Rebildhus

Med de omkring 4 kilometer i benene er turen omme. Vi kommer forbi Blokhuset, Top Karens Hus og Rebild Museet, inden vi rammer parkeringspladsen. Vi smutter ind forbi Rebildhus og henter vores to madpakkeposer, som dagens mikroeventyret rundes af med. Du kan forudbestille madpakkeposer til afhentning i Cafékælderen, som indeholder:

  • Marineret kyllingespyd med hvedekernesalat
  • Frikadeller med kartoffelsalat
  • Varmrøget laks med rejer, urtecreme og salat
  • Skagenskinke med rødløg og grøntsagspostej
  • Et stykke brød, en pakke smør, salt, peber
  • Et stort stykke kage med jordbær til

Her kan du bestille madpakkeposerne senest 24 timer før afhentning til 105 kroner (2019) > > >

Det smager utrolig godt og det er lækkert med de forskellige retter, der kan nydes på græsset eller på en bænk i de smukke omgivelser.

 

Har du været i Rebild Bakker?
Hvis ikke, er det virkelig et besøg værd!

De bedste hilsner,

Maria