Reklamesamarbejde med Outdoor Denmark
Det er maj måned og perfekt vejr til at gå en del af Himmelbjergruten – nærmere bestemt Slåensø Rundt. Et mikroeventyr i Søhøjlandet til lands og til vands. Her bliver konditionen testet i højderne, for Himmelbjerget er højt i danske forhold. Min kæreste, gamle hund og jeg er på tur og denne gang skal Silkeborgomegnen udforskes. Nærmere bestemt Slåensø Rundt, som følger en del af Himmelbjergruten. Vi starter ud fra Skyttehusets Camping, hvor vi har overnattet i den mest charmerende lillebitte hytte, Vester.
Beskrivelse af vandreruten Slåensø Rundt via Himmelbjergruten
Slåensø Rundt er en rute på cirka 3 kilometer. Starter du ud fra campingpladsen og går lidt af Himmelbjergruten for at fange Slåensø Rundt, bliver ruten et par kilometer længere. Hvis du afsætter omkring halvanden time, har du rigeligt tid til at gå på opdagelse. Ruten er en del af Himmelbjergruten på i alt 40 kilometer. Himmelbjergruten har en passende længde til to eller tre dages vandring, men du kan også vælge, blot at gå en del af ruten enten fra Ry eller Silkeborg. Du kan nemlig nemt lave en sløjfe på ruten og tage båden fra Skyttehusets Camping over til Ålekroen på den anden side. Derfra kan du enten gå eller tage toget retur og derved kan ruten nemt kortes ned.
Himmelbjergruten følger de røde pile og Slåensø Rundt følger de gule. Alt efter hvor du starter ud henne, skal du følge Himmelbjergruten, indtil de gule prikker og skiltet med ”Slåensø Rundt” dukker op.
Halvdelen af ruten er barnevogns-, rollator- og kørestolsvenlig med brede skovveje. Den anden halvdel er på mindre stier med rødder og stigninger. Fra de forskellige parkeringspladser langs Svejbækvej og Sønderskovvej gennem skoven er der brede skovveje. Her kan du starte ud og se, hvor langt du kan komme på hjul.
Her finder du kort over Slåensø-ruten > > >
Læs om Himmelbjergruten her > > >
Kort over Himmelbjergruten findes her > > >
Skyttehusets Camping
Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Skyttehusets Camping, som de nye ejere Tina og Torben kører på anden sæson. Vi overnatter i en charmerende lillebitte træhytte, Vester – et ”tiny house” om du vil. Der er lige nøjagtig plads til en trekvartseng, to stole, et bord og et køleskab med to skabe på hver side. Der er, hvad vi skal bruge og toilet- og badehuset er lige bag ved hytten. Vi har udsigt til en lille sø, Mørksø, og skoven kravler næsten ind i hytten til os. Det er virkelig idyllisk og fordi hytten ligger med terrassen ud mod søen, er vi ikke generet af nogle af de andre hytter eller teltpladsen. Det føles som om, vi har det hele for os selv.
På campingpladsen er der en café ned til Julsø med frokost- og aftensmadsmenu i både kolde og varme retter, og der serveres kage, kaffe og the. Caféen har åbent fra klokken 12 til klokken 20, som også er kano- og kajakudlejningens åbningstider. Efter en dejlig aftensmad tager vi en kanotur på Svejbæk Snævringen mod Borresø i retning mod Silkeborg. Vi padler forbi Rhodendendronhaven, der ikke er helt i fuldt flor, men stadig utrolig smuk. Vi vender rundt og sejler på Julsø i retning mod Ry. Alle søerne i og omkring Silkeborg og Ry er forbundet, så du kan sejle vidt omkring, hvis tiden og lysten er til det.
Frisk morgentur mod Slåensø
Fra vores hytte går vi ned til søen, hvor der er et stort kort over Himmelbjergruten, som vi starter med at følge. Nattens regn ligger på træerne og som min svigerfar plejer at sige ”Det regner altid to gange i skoven” – det gør det også i dag. Skoven står efter nattens regn frisk og strålende med alle de grønne nuancer. Langs søens bred klukker vandet roligt. Der er fredfyldt og ingen andre mennesker i sigte. Vi går langs Borresø i et stykke tid og kommer forbi en bålplads, som ser lidt hærget ud. Det er ærgerligt, at nogle folk ikke kan finde ud af at passe på tingene. Det ødelægger det for os andre, der gerne vil nyde naturen og de faciliteter, som er sat til rådighed til netop det formål at være i naturen og nyde den. Husk at tage dit affald med dig, for der er ikke skraldespande i området og plastik forsvinder ikke af sig selv. Der skal ikke efterlades andet end fodspor i naturen.
Det næste skilt viser både Himmelbjergruten og den gule pil til Slåensø Rundt. Vi følger pilene mod Slåensø og kommer nu dybere ind i skoven med de mange høje løvtræer. Vegetationen skifter fra løvtræer til nåletræer og vi begynder at holde øje med Nordens højeste træ, mens vi går langs Slåensø. Vandet i søen er så rent, at du kan drikke af det. Er vandflasken tom, er her en fin mulighed for at fylde den op.
Kongestolen med udsigt over Slåensø
Vi ved, at Nordens højeste træ, en Douglasgran, gemmer sig et sted på ruten og dét vil vi ikke gå glip af. Derfor er vi meget opmærksomme på de træer, der skiller sig lidt ud fra de andre. Men endnu ingen af dem er tilpas høje til at bære titlen. Nordens højeste træ er 53 meter højt. Det er højere end Runde Tårn og dét siger ikke så lidt.
Fuglene kvidrer og solen gør sit bedste for at bryde gennem skydækket. Lige pludselig kigger solen frem bag skyerne. Solstrålerne laver genskær i søen, som spejler sig i de skriggrønne bøgeblade. Vi er så betagede af det, at vi glemmer at få optaget en lille videosekvens, før solen igen gemmer sig bag skyerne. Skidt pyt, for vi skal nemlig huske at være tilstede i naturen og ikke kun se den gennem kameralinsen. – selvom der er meget smukt at forevige.
Igen deler stien sig. Du kan vælge at følge ruten langs vandet eller gå op til Kongestolen, en bakketop med en storslået udsigt. Slåensø glimter i solens stråler langt under os. Løvtræer og nåletræer står side om side og omkranser søen så smukt i flere lag. Jeg falder fuldstændig i staver over udsigten. Solen, Slåensø, skyer og træer går virkelig op i en højere enhed her.
Nordens højeste træ
Kongestolen gemmer på Nordens højeste træ. Der er ingen tvivl, da vi ser det – det er enormt. Det føles næsten som om, hovedet triller af rygsøjlen, så langt skal vi kigge op i trækronerne for at se trætoppen. Tænk engang, hvor mange år det træ har stået her. I al slags vejr. I flere menneskegenerationer. Det er imponerende. De nederste mange grene er savet af træet, sikkert for at forhindre at folk klatrer op i det – med eller uden klatregrej.
Det er en perfekt afslutning på en dejlig formiddagstur. Vi kan tjekke Nordens højeste træ af listen og nyde sommeren komme snigende, da vi langsom nærmer os campingspladsen, hvor bilen venter på os.
Har du været på jagt efter Nordens højeste træ ved Slåensø?
Hvis ikke, synes jeg, du skal lave en tur ud af det og udforske det imponerende Søhøjland.
Hvor ser det skønt ud! Skal helt sikkert udforske området omkring Himmelbjerget en dag!
Hej Sarah,
Tak for kommentaren 🙂
Der er utrolig smukt omkring Himmelbjerget med kuperet terræn og natur i flere niveauer, så langt øjet rækker. Det er helt sikkert et besøg værd. Det højeste træ i norden er imponerende og samtidig kan man lige tage en tår at drikke af Slåensø 😉
Hold øje med bloggen i morgen, hvor der kommer endnu et indlæg fra området – denne gang fra Himmelbjerget og ruterne deromkring.
De bedste hilsner,
Maria