Reklamesamarbejde med Outdoor Denmark

Dollerup Bakker og Hald Sø er et naturskønt område i Midtjylland med alt fra bakkede landskaber og hulter til bulter natur til vandløb og en klar, ren og dyb sø. En maj-eftermiddag i overskyet vejr var jeg rundt i den smukke natur med min kæreste og vores gamle hund. En eftermiddag hvor Moder Natur viste sig fra sin barske side med dramatiske skyer og utallige grønne nuancer i landskabet.

 

Beskrivelse af vandreruten ved Dollerup Bakker

Vi sætter bilen på parkeringspladsen på Ravnsbjergvej 67, 8800 Viborg, hvor ruten kan fanges. Ruten kommer forbi flere parkringspladser og du kan derfor også vælge at parkere ved Niels Bugges Kro, Ravnsbjergvej 69, 8800 Viborg.

Vi tog den gule rute forbi Niels Bugges Kro, Troldeslugten med de op til 300 år gamle egetræer og kilder samt Stangheden. Kilderne forsyner ovenikøbet Niels Bugges Kro med vand. Du kan vælge at tage en anden gule rute, hvor du kommer forbi Inderøen, som er en halvø midt i Hald Sø. En tredje gul rute kommer forbi Dollerup Bakkers højeste punkt, der med sine 63 meter har storslåede udsigter.  

Den gule rute gennem Troldeslugten og Stangheden, som vi gik, er ikke barnevogns-, rollator- eller kørestolsvenlig. Der er smalle passager samt nogle stigninger og niveauer, der gør det svært at komme rundt på hjul. Du skal følge de gule mærker på pæle, træer og sten og afsætte omkring halvanden time til de 4,5 kilometer, ruten er på. Det er nemlig værd at stoppe op undervejs og nyde naturen.

Her finder du kort over Hald Sø og Dollerup Bakker > > >

 

Historien bag Dollerup Bakker

Dollerup Bakker ligger omkring 7 kilometer sydøst for Viborg ved Hald Sø, som er Danmarks tredjedybeste sø. Hele 31 meter dyb og med et areal på 3,3 kvadratkilometer. Gletsjerne fra sidste istid har skabt de dybe skrænter i området, som giver nogle helt unikker udsigter. Israndslinjen deler det flade Vestjylland fra det kuperede Østjylland.

Hald Sø og Dollerup Bakker er et fredet området på omkring 1.600 hektar og er kendt som ”smørklatten i Danmarks istidsgeologi”. Derudover er området udpeget som nationalt geologisk interesseområde, EU-habitatomåde og særligt beskyttelsesværdigt kulturmiljø.

Du kan læse mere om Hald Sø og Dollerup Bakker her > > >

Hald Sø glimter i solstrålerne

Vi starter med at gå på søstien fra parkeringspladsen langs med Hald Sø. Her er fredfyldt, vi er omringet af lysegrønne løvtræer og vandet skvulper stille i bredden af søen. Hvis du ikke er i zen og nede i gear allerede, kommer du det her. Det er en herlig start på vandreruten at gå langs vandet, der har noget beroligende over sig. For enden af broen har du frit syn til både Hald Sø og Inderøen. Solens stråler titter frem bag skyerne og dækker vandoverfladen i guldglimmer. Det er et dejligt sted at nyde en kop kaffe eller the.

Niels Bugges Kro har hejst flaget og parkeringspladsen er proppet med biler, så det kunne tyde på, at der holdes fødselsdag eller konfirmation i de idylliske omgivelser. Vi krydser vejen og hører med det samme kilden, der bruser. Det er herlig velkomst til Troldeslugten.

Vandring gennem Troldeslugten

Troldeslugten er som taget ud af en scene fra filmen ”Terabithia – et hemmeligt land” med hulter til bulter skov, kløfter og træer, der kan sætte fantasien i omdrejninger. Der kunne nemt leve kæmper og fantasidyr oppe i træerne eller gemt i skrænterne. Der vokser mos på træerne, som er kringlede, høje og majestætiske. Her føler jeg mig som en lillebitte myre i en enorm stor verden. Følelsen af, at tingene bliver sat lidt i perspektiv, for vi mennesker er så lille en del af det kæmpe univers, vi lever i.

Vi hilser på et kærestepar og et venindepar i 60’erne, der går mod os. De ser lige så betagede ud over omgivelserne som os. Det gør mig glad helt ind i knoglerne, at skoven får lov til at stå vild. At træer, der er væltet, får lov til at ligge. At der ikke er plantet træer på rad og række. At naturen går sin gang uden at blive forstyrret for meget af os mennesker. Flere steder er der væltet enorme løvtræer hen over stien. I stedet for at flytte hele træet, er der blot savet en del af træet, så vi kan passere med de resterende dele af træet på hver side af stien.

Rå og vild natur på Stangheden

Vi kommer ud på heden, hvor køerne går lige så roligt og græsser. Hvor vinden tager fat i håret og naturen kan vise tænder, hvis vejret bliver barskt. Det er som at træde ind i en anden verden fra den frodige Troldeslugt og ud på den rå hede med forrevne buske, lyng og åbne vidder.

Det er imponerede, som istidens gletsjere har skabt de mange bakker og skrænter på heden, så langt øjet rækker. Himlen trækker sig sammen og skyerne skifter farve. Landskabet bliver pludselig mere dramatisk og råt. Langt ude i horisonten kan vi skimte et par heste, der går på toppen af Dollerup Bakker.  

Blæsten er tiltaget og det bidder lidt i kinderne på trods af, at kalenderen snart siger juni måned. Bakkerne i det fjerne kommer tættere på og nu går det nedad igen – vi kommer i læ for de åbne vidder. På græsset sidder det venindepar, vi mødte tidligere på ruten i Troldeslugten. De havde udset sig netop dét spot i starten af ruten og slog sig ned for at spise deres frokost, da de havde gået runden. Her sidder de i en solplet med udsigt til Dollerup Bakker, hvor hestene græsser i fred og ro. Der er ingen tvivl om, at det er godt for krop og sjæl med en gåtur i de helt særlige omgivelser efterfulgt af venindehygge over en madpakke.

 

Forlæng turen med en etape af Hærvejen

En del af Hærvejen går langs med de gule ruter her i området. Vi beundrer igen Hald Sø, som vi er kommet retur til. Denne gang fra de højere luftlag end på søstien, vi startede med at gå på. Hærvejen går cirka 28 kilometer fra Viborg til Thorning og kommer forbi det beundringsværdige istidslevn. Efter nogle hundrede meter langs Hærvejsruten når vi parkeringspladsen, hvor bilen venter.

Vi sætter stor pris på at opleve så unikt et sted i vores lille land og skal bestemt tilbage ved lejlighed og gå på opdagelse på Inderøen og helt op på højderyggen af Dollerup Bakker. Det her sted er perfekt til et mikroeventyr, som jo altid kan forlænges til et større eventyr ved at fortsætte ad Hærvejen.

Her kan du se en video fra området > > >

Har du været ved Dollerup Bakker?

Jeg har et mikroeventyr på de andre gule ruter til gode, som kunne være oplagt til en efterårstur med naturens mange røde, orange og gule nuancer.

 

De bedste hilsner,

Maria