Jeg har set frem til at udforske Himmelbjergruten, da det er mere end 15 år siden, jeg sidst var ved Himmelbjerget. Det er ét af Danmarks bjerge og vejret er helt perfekt denne majdag. Min kæreste og jeg har en aftale om SUP en times tid på Julsø. Dét er jeg virkelig spændt på og glæder mig helt vildt til, for det har jeg aldrig prøvet før. Måske bliver det en våd fornøjelse!

Beskrivelse af Himmelbjergruten

Himmelbjergruten er 40 kilometer lang, men kan sagtens deles op i mindre bidder. Ruten går fra Ry Station nord om Himmelbjergsøerne til Silkeborg Station. Eller modsatte retning fra Silkeborg Station syd om søerne til Himmelbjerget. Hvis du 40 kilometer er for langt for dig, kan du vælge at gå en del af ruten, tage solfærgen fra Skyttehusets Camping til Ålekroen og vende snuden retur derfra.

Røde prikker og pile viser dig vej på Himmelbjergruten. Ligesom på alle andre markerede ruter, skal du fortsætte ad stien, du er på ved prikkerne og dreje, hvor pilene viser retningen. Udover de mange smukke søer ved Himmelbjerget, løber Gudenåen også gennem søerne. Der er 125 meter fra søfladen og op til Himmelbjergets top. Rundt på ruten finder du nogle gule ruter. De er sidevandreruter, du kan hoppe på, ligesom vi gjorde. Vi gik fra Hotel Julsø ad Himmelbjergruten op til Himmelbjerget, videre ad Bjergruten, ned ad Bøgedalsvej, videre ad Himmelbjergruten ned til vandet langs Stigballeturen tilbage til Hotel Julsø.

Kombinationen er de forskellige ruter kan du se på side 2 af Himmelbjergrutens kort lige her > > >

Himmelbjerget lagde i 1839 jord til St. St. Blichers folkemøde, som samlede tusindevis af folk. Her blev det danske demokrati født og dét er en stor ting! Den dag i dag mødes folk fortsat på Himmelbjerget for at hylde demokratiet og grundloven. Du kan se de mange monumenter på Himmelbjerget. Hvis du har lyst til at komme op i det 25 meter høj Himmelbjergtårn, der er rejst som et minde over Kong Frederik IIV, koster det en flad 10’er.

En tur på Julsø med SUP Lakeland

Vi parkerer bilen ved Hotel Julsø, hvor vi får en fremragende pastaret hver til lyden af fødselsdagssang for en bedste- og oldemor i den anden ende af lokalet. Efter frokosten mødes vi med David fra SUP Lakeland. David har arbejdet med vandaktiviteter i mere end 20 år. Han kommer fra UK og endte i Danmark, da han mødte sin hustru i fudlandet i orbindelse med netop vandsport. Board, reefwalkers, våddragter og redningsveste ligger klar ved strandkanten. Min kæreste har en diskusprolaps, som han døjer med, så han bliver på land og foreviger i stedet min oplevelse på vandet.

David giver en grundig introduktion til manøvrer, sikkerhed og hvad planen er. Hvis du kunne tænke dig at prøve kræfter med SUP, kan du roligt kontakte David og aftale nærmere. Han kommer nemlig ud til dig, så du ikke behøver møde op et bestemt sted.

Du kan læse mere om SUP Lakeland lige her > > >

Jeg padler stille ud fra stranden på knæ og da vandet bliver lidt mere roligt, laver jeg det lille ”hop”, som David har vist mig. Og vupti! Så er jeg stående og holder fint balancen. Det er en vidunderlig måde at være på vandet på. At være i naturen på. Jeg vandrer, kører mountainbike, sejler kajak og klatrer. Men SUP er noget helt andet. Når du står op på boardet og er tilpas langt fra vandoverfladen, har du et godt udsyn ned i vandet. Du kan se fisk, søbunden, tang og hvad der ellers er af liv dernede.

Det blå friluftsliv er skønt

Vinden er rolig inde i bugten. Vi cruiser stille frem og nyder udsigten over søen, ind i skoven og op på toppen af Himmelbjerget, hvor tårnet titter frem bag trækronerne. Jeg lærer lidt forskellige manøvrer og forsøger at sejle zigzag mellem nogle bøjer. Lad mig sige det sådan: David klarer det uden tvivl bedre end mig, men jeg falder i det mindste ikke i vandet. Endnu.

Timen er ved at være gået og vi bevæger os rundt om pynten for at prøve kræfter med lidt bølger. Det går fint, for det er ikke så voldsomt, at der er skum på ”bølgerne”. Vi vender om og padler ind mod stranden, hvor min kæreste sidder på kajen og venter på os. Det spændende bliver nu, om jeg kan komme ind på stranden uden at vælte i på falderebet. Det går over al forventning og jeg kommer fint ind på stranden uden at få andet end våde fødder.

Storslået udsigt fra Himmelbjerget

Da jeg har skiftet våddragten ud med Fjällräven bukser, snørret vandrestøvlerne og taget afsked med David, bevæger vi os opad. Og det fortsætter opad. Op ad bakker, op ad trapper. Søerne kommer langsomt til syne bag trætoppene og Himmelbjergtårnet viser sig fra sin flotteste side denne majeftermiddag.

Der er søer og skove, så langt øjet rækker. Det er smukkere, end jeg husker det. Vi nyder udsigten og beslutter os for at finde en isbod. En softice i solskinsvejret er lige det, vi trænger til efter første etape af dagens mikroeventyr. En kold sodavand eller en varm kop kaffe kan du også købe her på toppen.

 

Himmelbjergrutens afstikker ”Bjergturen”

Vi leder længe efter den gule sti, vi skal fange og ender med at få hjælp, for der er ingen gule prikker, hvor stien er. Vi går ned i terrænet mellem skovlegepladsen og de store oversigtskort ved det grønne område. Der er en grund til, at ruten hedder Bjergruten. Det går virkelig meget op og ned. Det kan godt være, vi ikke har bjerge som i alperne, men Himmelbjerget og området omkring kommer ret tæt på. Her får vi varmen og stigningerne kan mærkes. Netop som vi tror, at nu går det nedad, begynder det kort efter at gå op i de højere himmellag igen. Udsigterne er ubeskrivelige og perfekte til at trække vejret dybt og få en tår vand, inden vi går videre.

Find alle Danmarks bjerge lige her > > >

Stigballeturen langs Stigballe Vig og -Hoved

Efter et stykke på Bøgedalsvej med asfalt kommer vi til Himmelbjergruten igen. Buske og træer er vokset godt oven på al den regn, der er kommet på det seneste. Derfor kommer vi til at følge den gule rute mod Det Ny Slette og FDF Friluftscenter Sletten, i stedet for Stigballeturen. Det giver os nogle ekstra kilometer i benene, men også en dejlig natur.

Vandet skulper ind under træernes rodnet, der stikker ned i søen. Fuglene kvidrer og solen skinner. Her er skønt på stien langs vandet. Efter sammenlagt knap 7 kilometer kommer vi igen ned til den lille strand ved molen, hvor Hjejlen lægger til ved Hotel Julsø. Vi slutter en til tider krævende vandretur af med en lækker italiensk is fra Hotel Julsø.

Har du planer om at udforske Himmelbjergruten?
De kortere ruter er bestemt et besøg værd, hvis de 40 kilometer er for meget på én gang.

 

De bedste hilsner,

Maria