Nord for fjorden i Nordjylland er der forholdsvis fladt, men nogle steder har Moder Natur sat sit præg og skabt niveauer i landskabet.  Jyske Ås er ét af de steder.

Jyske Ås er en 2 kilometer bred og 38 kilometer lang højderyg, som smeltende is, ler, grus, sten og sand fra istiden har skabt for 15.000 år siden. 

Jyske Ås løber omkring 40 kilometer mellem Dronninglund i syd og Østervrå i nordvest. Derudover udspringer tre store åer i området: Voraa, Uggerby Å og Ryå. 

Bestig bjerge i Danmark

Man skulle ikke tro det, men der findes faktisk bjerge i Danmark. Dog ikke som bjergene, vi kender fra Norge og Østrig.

Du kan se alle 21 bjergtoppe i Danmark her > > >

Det er ikke mange bjerge, jeg har besteget. Hverken i Danmark eller udlandet. Jeg har taget nogle topture i Norge og Sverige, og tænkte, at nu var det tid til, at jeg udforskede nogle af de danske bjergtoppe.

Jeg kører hjemmefra og mod Jyske Ås, som ikke er langt fra, hvor jeg bor. Det er vinter. Det er overskyet. Solen forsøger at bryde gennem skyerne. 

Jeg parkerer her, tager tasken på ryggen og begynder at gå ind i skoven, mens jeg spiser min klapsammen rugbrødsmad med ost. Chokolademüeslibaren gemmer jeg til senere. På skiltene står der, at der er 800 meter til Knøsen og Knaghøj, og 1000 meter til Troldstenen. 

Troldstenen

Det er nemt at få pulsen på i skoven, da terrænet er kupperet. Troldestenen gemmer sig godt, for jeg ender med at gå mere end 500 meter forbi den, trods skiltning. Det viser sig, at Troldestenen ligger inde til venstre lige efter skiltet med pilen op ad vejen. Her fortsatte jeg derud af og vendte om, da jeg undrede mig og fik set på telefonen, at jeg var gået for langt. 

Troldestenen er en enorm stor sten på omkring 70 tons. Historien lyder, at en trold på Knaghøj ville kaste stenen mod Gammelkirke ved Thorup, men den røg skråt bagud og ligger nu i Storskov.  

Jeg går tilbage af grusvejen, får pulsen op igen på vej op ad bakken og kommer til skiltet mod Knøsen. 

Knøsen

Jeg møder en mountainbikerytter på vej ned – det må være sjovt og hårdt at cykle i det terræn.

Med sine 136 meter over havets overflade og betegnes Knøsen som ét af Danmarks bjerge. Efter nogle hundrede meter på grusvejen kan jeg se noget, der ligner en gravhøj. Det viser sig at være Knøsen, der tårner op i skoven. På toppen er der til min skuffelse ikke særlig god udsigt. Jeg kan se ind i træerne og ikke meget andet. Men hey, nu har jeg besteget endnu et dansk bjerg i Nordjylland. 

Nogle få hundrede meter fra Knøsen finder jeg Knaghøj, som en endnu en bjergtop. Herfra er der også løvskov så langt, øjet rækker. De fleste blade er faldet af træerne og skovbunden er dækket i brune blade. Skoven kan noget helt særligt om vinteren.

Læs om min bjergbestigning på Himmelbjerget her > > >

Jeg har også besteget Gedebjerget, som har fin udsigt, selvom det ikke er et dansk bjerg > > >

Sukkertoppen, ikke langt fra Gammel Rye ved Skanderborg, er et andet bjerg, jeg utrolig gerne vil bestige. Der skulle være en fantastisk udsigt og så er Søhøjlandet bare utrolig smukt i sig selv. 

Hvilke af de danske bjerge har du besteget?

De bedste hilsner,

Maria