I juni måned, da sommeren for alvor begyndte at få fat, vandrede jeg på en vidunderlig del af Hærvejen. Vejret er fantastisk, solcremen er fundet frem og Danmark stråler i sine sommerklæder. Fuglene kvidrer, bølgerne bruser og folk, jeg møder på min vej, er glade. Det er Danmark, når det er bedst. Jeg har ladet kæresten blive hjemme, da en ryg med diskusprolaps ikke skal udfordres inden sommerferien. Til gengæld mødes han med mig på hotellet sidst på eftermiddag og tager på arbejde næste morgen, da jeg drager videre på min færden.

Beskrivelse af Hærvejen

Hærvejen bugter sig mere end 500 kilometer gennem hele Jylland. Fra Padborg i syd til Hirtshals og Frederikshavn i nord. Istiden har været med til at skabe Hærvejen, da området mellem de øst- og vestvendte vandløb var det letteste sted at komme tørskoet gennem Jylland. Hærvejen har været en vigtig transportrute for kød siden middelalderen. Der blev drevet 30-50.000 okser langs Hærvejen i 1600-tallet, ligesom der også blev drevet grise, heste, geder, får og gæs.

Naturen på Hærvejen er fantastisk. Randbøl Hede, Vrads Sande og Dollerup Bakker er nogle af Danmarks smukkeste heder – her går Hærvejen også igennem. Derudover vandrer du i skove og plantager, langs søer og moser, og forbi en del kildeområder, da Hærvejen følger vandskellet. Blandt andet Skjern Å og Gudenåen, som er de største. Ved Jelling kommer du forbi nogle af vikingetidens monumenter. Ravning broen, bygget af Harlad Blåtand, og Klebæk Høje er nogle af de andre kulturhistoriske monumenter på ruten.

Hærvejen er delt op i etaper, så du nemt kan udvælge, hvilke del du vil vandre. Fra Padborg til Bindballe er der cirka 140 kilometer. Fra Bindballe til Viborg er der cirka 138 kilometer. Fra Viborg deler ruten sig i to. Du kan vandre cirka 195 kilometer fra Viborg til Frederikshavn eller 213 kilometer fra Viborg til Hirtshals.

Du kan i øvrigt også vælge at cykle, hvis du er mere til det.

Her finder du et interaktivt kort over Hærvejen, hvor alle etaperne er beskrevet > > >

Hærvejen fra Tranum til Fjerritslev med FlexTrafik

Jeg kører til Strandvejen 37, Tranum, 9460 Brovst og parkerer min bil. Det er tættest på, hvor jeg bor og da jeg skal gå fra A til B og ikke i loop, vælger jeg på forhånd booket en FlexTrafik-vogn. Det er en nem måde at komme rundt i de områder, hvor der ikke kører offentlig transport særlig ofte. Der er faste priser per kilometer, som vognen skal transportere dig, alt efter hvilket område der køres i. Du kan nemt og enkelt tilmelde dig servicen og booke afhentning og afsætning på en bestemt adresse og tidspunkt. Betaling sker via betalingskortet, du oplyser ved tilmelding.

Du skal dog være opmærksom på, at det er vigtigt, at du er der til tiden. Når du booker vognen, får du en bekræftelsesmail, hvor der står, hvad tid du skal være på afhentningsadressen. Betragt det som en bus: hvis du ikke er der til aftalt tidspunkt, kører vognen igen. Idet FlexTrafik er billigere end at tage en taxa, har det dog medført at mange taxaer uden for de større byer er forsvundet over de seneste år.

Jeg vil anbefale dig at bestille FlexTrafik til afhentning, der hvor du parkerer din bil. Her er du mere fleksibel i forhold til, hvornår du kan være klar til afgang. Hvis du bestiller til afhentning, der hvor du slutter din rute, skal du være helt sikker på, at du er fremme til aftalt tidspunkt. Og det er ærgerligt at haste gennem ruten, fordi du har en bagkant.

Dag 1 på Hærvejen: Fjerritslev-Slettestrand (cirka 15 kilometer)

Vandreetape 4 går fra Løgstør til Tranum via Svinkløv, cirka 34 kilometer. Strækningen mellem Fjerritslev og Tranum på cirka 26 kilometer er særlig smuk og er netop det stykke, jeg skal vandre. Den flinke FlexTrafik-chauffør sætter mig af ved Fjerritslev Vandrehjem, hvor ruten går forbi.

Her følger jeg skiltene gennem sommerhusområder og videre ind i Kollerup Plantage. Nåleskoven forvandler sig til løvskov og bliver igen nåleskov ud mod heden. Det er fantastisk vejr. Der er høj solskin, blå himmel og lidt skyer på himlen. Nu er sommeren forhåbentlig ved at få ordentlig fat og jeg er glad for, jeg har solcreme i ansigtet og en solskygge på. På toppen af en lille høj i udkanten af Kollerup Plantage står der en bænk med kig til Vesterhavet og Grønnestrand mod Svinkløv. Sikke en udsigt og oplagt til en snackpause!

Jeg kommer forbi en indhegning med får, der går på bakkerne og græsser. Længere nede af grusvejen er der en indhegning med en flok heste og de sødeste små føl, som hopper rundt på deres alt for lange ben. Det er nogle skønne omgivelser, de har at boltre sig på – skov, skrænter og vild natur. Her er det godt at være hest.

På kanten af Svinklovene

Inden længe tårner Svinklovene op fra det flade landskab. Svinklovene er dannet ved regnvandets langsomme opløsning af det bløde skrivekridt og tårner 50 meter op i luften. Vil du se de ikoniske Svinklove, skal du fortsætte ned mod havet i stedet for at gå op til højre på Svinklovene. Fra kysten kan du se landskabet og når du har besteget toppen, bliver du belønnet med en fabelagtig udsigt over hav, strand og kystsletterne. Det føles som at være på toppen af verden med vinden i håret, solen i ansigtet og det smukkeste syn for fødderne af mig.

Fra Svinklovene følger jeg grusvejen, men må have telefonen med det digitale kort frem, for der er ikke en markering med Hærvejen på pælen, hvor ruten efter sigende skulle gå. Herfra går jeg på højderyggen hele vejen til Svinkløv Badehotel med havet på min venstre side og Svinkløv Camping på min højre. Du kan tanke vand ved de offentlige toiletter på parkeringspladsen ved badehotellet, inden Hærvejen fortsætter ind gennem Svinkløv Plantage mod Slettestrand.

Jeg skal overnatte på Rønnes Hotel, hvor min kæreste har tjekket os ind og går mig i møde i klitterne. Vi kommer ud på Slettestrandvej ved viadukten og her er den nemmeste vej til hotellet at gå 100 meter hen ad Kystvejen til hotellet i nummer 25.

Rønnes Hotel ligger lige i smørhullet mellem Hærvejen og Nordsøstien i mountainbikernes mekka, Slettestrand. Hotellet har en samlet pakke til vandrefolket, hvor du for 640 kroner per person får:

  • 1 overnatning på dobbeltværelse med eget bad og toilet
  • To-retters menu
  • Morgenmad
  • Smør selv-madpakke

Der er ikke en finger at sætte på den velsmagende mad og du har i øvrigt også mulighed for at vaske tøj, hvis det trænger.

Dag 2 på Hærvejen: Slettestrand-Tranum (cirka 11 kilometer)

Vi starter dagen med en solid morgenbuffet på hotellet, inden kæresten kører på arbejde og jeg tager rygsækken på ryggen og fortsætter mod Tranum. Resten af turen følger Nordsøstien og Hærvejen stort set hinanden.

Jeg har tidligere vandret på Nordsøstien – du kan læse min guide her > > >

Hærvejen går gennem grusvejen i sommerhusområder og videre langs Lien, Danmarks længste indlandskystskrænt på syv kilometer og 66 meter høj. Sidst jeg passerede kvæghegnet ved Nøddedalen, da jeg gik Nordsøstien, kom jeg på den forkerte side af hegnet og ret tæt på køerne. Denne gang var der hegnet af de rigtige steder og kun en enkelte ko, der hvor jeg skulle gå. Det frodige landskab i Nøddedalen er som taget ud af en eventyrfortælling med bregner, mosbeklædte træer og fuldstændig ro. Det er som at gå i en anden verden.

Fosdalen – det danske svar på New Zealands regnskov

Jeg kommer ud på marken til en 360 graders udsigt, hvor svalerne pisker gennem luften som jetjagere for at fange insekter i luften. Forbi markerne og ned ad en skrænt, over den asfalterede vej hen til Fosdalen. Igen bliver jeg tryllet ind i en magisk verden og taget tilbage til tiden, hvor jeg rejste med rygsæk i New Zealand. Fosdalen minder udtrolig meget om regnskoven, det frodige og grønne landskab. Foran mig letter en stor rovfugl – jeg kan næsten høre dens vingesus.

Op og ud på den anden side kommer jeg forbi en kirke, inden jeg fortsætter ad grusvejen ind i Langdal Plantage. Husk at du altid kan tanke vand i kirker, også om vinteren hvor offentlige toiletter og vand på overnatningspladser i naturen er lukket.

Ved Hærvejens ende

Skoven vrimler med liv og de sidste 4-5 kilometer er i kuperet terræn, som også resulterer i nogle smukke udsigter over Tranum Strand. Tranum-Fosdal ruten følger nu samme rute rundt i plantagen. Undervejs er der bænke, hvor madpakken eller kaffen kan nydes i fred og ro. Jeg går gennem løv- og granskov ned mod Tranum forbi hundeskoven – et sandt paradis for menneskets bedste venner.

Her ved parkeringspladsen og indhegningen til hundeskoven slutter Hærvejen for mit vedkommende. Hvis du vil fortsætte nordpå til Blokhus og videre til Hirtshals, skal du fortsætte lige ud. Jeg fortsætter dog ad Tranum-Fosdal ruten hen til parkeringspladsen, hvor et toilet og min bil venter.

Jeg er fyldt op med indtryk. Mine batterier er ladet 100 procent op. Jeg har fået sol på næsen. Danmark er smuk og jeg er taknemmelig for alle de vidunderlige oplevelser, naturen byder på.

Har du gået noget af Hærvejen?

Etapen mellem Fjerritslev og Tranum kan i hvert fald anbefales på det kraftigste!

De bedste hilsner,

Maria