Reklamesamarbejde med Muusmann Forlag og Forbrugermagasinet

Hvad tænker du, hvis jeg siger bålmad? Tænker du “snobrød og skumfiduser”? Tænker du, “åh nej, det lyder besværligt”? Tænker du, “hvad kan man laver af interessant mad på bål”? Tænker du, “jeg har ingen erfaring eller grej til bålmad”? Fortvivl ej, for her er bogen, der hjælper dig med at lave lækker bålmad. Trin for trin. Helt fra start, hvor du skal lave den optimale type bål til den ret, du vil lave. Du får udførlige opskrifter på en masse spændende retter. Du skal bare handle ind og gå i gang. Det kan nærmest ikke gå galt. De +300 sider skal nok hjælpe dig rigtig godt fra start, uanset om du er erfaren eller ej. Opskrifterne er opdelt i sværhedsgrader og du kan selv vælge, hvor udfordrende det skal være.

Bogen om bålmad

Bogen er skrevet af ægteparret Nicolai og Eva Tram, som har en karriere som henholdsvis kok og inden for digital design og kommunikation. Den oplagte kombination til at skrive en bog om mad. De holder begge af at bruge tid i naturen og hvorfor ikke lave noget lækker mad, mens du er derude. For der behøver ikke være snobrød, grillede pølser eller en gryderet på menuen hver eneste gang. Der er heller ingen, der siger, det behøver at være sommer for at lave mad over bål. Derudover smager mad over bål bare bedre end mad lavet i køkkenet eller på gasgrillen. Og det er der en helt særlig årsag til. Nemlig Maillard-reaktionen – den kemiske reaktion mellem aminosyrer og kulhudraterne i maden, der gør den mørk og velsmagende, når den bliver opvarmet til over 120 grader. Og så er der røgen fra træet. Træet består blandt andet af cellulose og hemicellulose, som karamelliseres til sukkermolekyler, når det brændes, hvilket giver aroma. Maillard-reaktionen og røgen kombineret med det sanselige aspekt på madlavning gør, at mad over bål simpelthen smager fantastisk. Blandt opskrifterne er der smukke billeder af både bål og natur. Siderne er rustikke og lækre og det ligner næsten, at der er ild i bogens titel. Bogen indeholder en udstyrsliste med grej, alt efter hvordan du vil lave dit bålsted og din mad. Her er forklaringer på alt grejet og du behøver bestemt ikke at anskaffe det hele. Det er en inspirationsliste til, hvad der kan være godt at lave i sortimentet og mange af tingene har du sikkert allerede. Et bålfad (reklamelink) er i hvert fald en fordel af have, for så kan du lave bålmad i haven, hvis du ikke har tid eller overskud til at tage i skoven og finde en bålplads. Læs også: Pakkeliste til dagstur

Bålmad med kød, fisk og skaldyr

I bogen finder du 15 opskrifter med kød, og 15 opskrifter med fisk og skaldyr. Hver opskrift har fire ikoner: båltype, bålstyrke, udstyr og antal personer/portioner. Her får du hurtigt et overblik over, hvad det kræver at lave den pågældende ret. Du kommer ikke til at gå sulten i seng, uanset om du er til svin, kylling eller burger, eller blæksprutte, kammuslinger eller torsk.

Bålmad for vegetarer

Selvom du ikke spiser kød, behøver du ikke gå sulten i seng. Bogen byder på 29 lækre retter med grøntsager. Brændt rødbede og aubergine, grillede østershatte og blomkål som kebab er blot et par af de indbydende grønne retter. De grønne retter er også et herligt supplement som tilbehør til de andre retter. Ligesom kød- og fiskeretterne har grøntsagsopskrifterne hver fire ikoner: båltype, bålstyrke, udstyr og antal personer/portioner, så du kan se, hvad der kræves.

Sødt og brød lavet over bål

Du kan eksperimentere med 10 opskrifter på søde sager og 5 opskrifter på brødtyper. Du kan lave burgerboller til burgeren. Du kan bage fladbrød, som du kan pifte lidt op med nogle planter fra skovbunden, for eksempel vejbred eller brændenælde. Ananas med rom og muscovado eller krabbelurer, der er en blanding af æbleskiver og amerikanske pandekager, vil være et hit for gæsterne om bålet. Også her har hver opskrift fire ikoner: båltype, bålstyrke, udstyr og antal personer/portioner

Opskrifter på syltesager og andet

Til slut i bogen finder du 8 opskrifter på alt fra røgede mandler og ristede kastanjer til syltet hybenrose og salsa romesco. De fire ikoner: båltype, bålstyrke, udstyr og antal personer/portioner, går også igen i denne sektion af opskrifter. Jeg skal helt sikkert prøve nogle af de spændende opskrifter fra bogen på vores shelterplads herhjemme. Når du er ude i den friske luft og beskæftiger dig med noget andet end tv, tablet og smartphone, kommer du ned i gear. Bålet skaber en ro og en helt særlig stemning, hvor du glemmer tid og sted, og blot er tilstede i nuet. Læs også: Digital detox – gå offline i naturen 

Hvilke retter har du lavet over bål?

 

De bedste hilsner,

Maria