I Nordjylland er der etableret en ny vandrerute: Tranum-Fosdal. Ruten havde officiel åbning den 13. maj 2018 og er certificeret som ”premiumrute” ved Deutsches Wanderinsitut. Dermed har ruten papir på at opfylde de strengeste kriterier til vandreruter i Europa. De 34 kriterier indbefatter blandt andet vejformat, natur og landskab, kultur og civilisation samt stiføring.
Hvor finder du Tranum-Fosdal?
Vandreruten finder du i Jammerbugt Kommune i Nordjylland, ikke langt fra Aalborg. Ruten starter ud fra naturlegepladsen i Tranum, hvor der erparkeringspladser og toiletter, en bålplads og en kæmpe naturlegeplads for store og små.
Hvor lang er Tranum-Fosdal?
Tranum-Fosdal vandreruten er 11 kilometer med mulighed for at afkorte flere steder. Tager du hele ruten, som er skiltet med ”Tranum-Fosdal”, kommer du omkring Jammerbugtens højeste punkt, Bavnehøj. Du kommer omkring Ingeborgs Bakker på vej til Fosdalen. Videre langs overkanten af Lien og ned i Langdalen på vej retur.
Følger du de grønne pile, kortes ruten ned til 2.5 kilometer. Følger du de hvide pile, kortes ruten ned til 6 kilometer og du når lige at få Bavnehøj med på turen. Følger du de orange pile, kortes ruten ned til 7 kilometer og du kommer gennem det smukkeste bregnelandskab. Følger du de lyseblå pile, kortes ruten ned til 10 kilometer.
Ruten kan også forlænges en lille smule, hvis du til slut følger de røde pile. Det er en mere snørklet vej overfor Fosdalen og ruten bliver 11 kilometer total.
Uanset hvilken rutelængde du følger, kommer du forbi et utrolig smukt udkigspunkt, hvor der er en bænk til at hvile benene. Her er der udsigt til Vesterhavet og de fleste gange, jeg har været der, har vi set store havørne cirkulere i vinden.
Alle ruterne er skiltet i begge retninger, så der er ikke et bestemt sted, du behøver at starte. Jeg synes bare, det er rart nok at starte ved naturlegepladsen, fordi der er toiletter – den rigtige slags med træk-og-slip.
Hvilken type terræn er der på Tranum-Fosdal vandreruten?
Terrænet er meget varieret. Nogle steder er stierne brede nok til, at du kan have en barnevogn med. Andre steder er det alt for smalt. Der er både trapper, stigninger og forholdsvis flade stykker. Jeg vil sige, at du kan kunne gå 5 kilometer på almindelig skovvej uden problemer, for at du får glæde af den her rute. For det går op og ned, du får varmen og det kan godt være hårdt for benene, hvis du ikke er vant til at gå langt. Eller ikke er vant til at gå i dansk terræn – for det er dog ikke Alperne.
Hvis du skal have en smagsprøve, vil jeg foreslå dig at gå de 2.5 eller 6 kilometer. Begge steder får du varieret terræn, smuk udsigt og kan se, hvad bentøjet kan holde til. Er du rutineret vandrer, kan du sagtens tage hele ruten. Jeg har gået den grønne rute på 2.5 kilometer med min kæreste og en flok veninder med et barn på 2½ år. Jeg har gået den orange rute på 7 kilometer med min kæreste og vores vennepar. Jeg har gået den fulde rute med en barndomsveninde en sommer og det kan virkelig anbefales.
Har du ikke mod på at gå alle 11 kilometer, fordi tiden er knap eller benene ikke kan holde til det, vil jeg anbefale dig at gå den orange rute på 7 kilometer. Her kommer du gennem fortryllende skov, udkigspunkt fra bakketoppen, kløften med bregner og udkigspunktet på højderyggen.
Vil du opleve Fosdalen, kan du køre derhen bagefter og parkere her > > >
Du kan også vælge at besøge Nøddedalen i samme område, som er mindst lige så smuk som Fosdalen – hvis ikke vildere. Du kan enten parkere ved Fosdalen eller lidt længere nede af vejen (se nedenstående link).
Du kommer til Nøddedalen ved at fortsætte din vandring på venstre side af vejen herfra > > >
Se i videoen her, hvor smukt der er i Jammerbugten
Hvilke vandreruter kan du anbefale i Nordjylland?
Ej den tur skal jeg helt sikkert gå en dag. Har hørt at den skulle være utrolig smuk og det ser da også helt fantastisk ud i videoen
Hej Sarah.
Ja, det er en virkelig smuk rute. Du kommer blandt andet ned i en kløft fyldt med brejner, som minder om New Zealandsk landskab. Den er bestemt et besøg værd, når du er på vej til Skagen 🙂 Der er også et shelter, hvis I skal have en overnatning på vejen.
Ha’ en dejlig weekend.
BH Maria
Hej 🙂 Tak for en god beskrivelse. Er der nogle af de ruter pr km du beskriver som kan klare eb klapvogn hele vejen rundt mon?
Mvh. Marianne
Hej Marianne,
Velbekomme – dejligt, at du kan bruge guiden 🙂
Der er desværre ikke nogle af ruterne, der er barnevognsegnet hele vejen, men der er flere større stier og I kan sagtens komme op til udsigtspunktet alligevel.
Hvis I starter ved naturlegepladsen i Tranum:
Følg ruten og fortsæt op ad den stejle bakke/grusvej, som ender i et T-kryds.
Her går I til højre
Drej til højre, når I kommer til en mindre sti i vejens sving (blå og gul rute).
Tag første vej/sti på venstre hånd og så kommer I til udkigspunktet med view over marker og vesterhavet.
Hvis I går til højre er der trapper og går I til venstre, er der en meget smal sti. Jeg tror ikke, der kan være en klapvogn – jeg kunne i hvert fald ikke have barnevogn med den vej.
I kan vende om og gå tilbage, men dreje til venstre og følge grusstien indtil første grussti på venstre hånd. Den følger I, indtil I rammer et T-kryds igen og går til venstre ad Kaptajnens Vej. Første grusvej på venstre hånd (Sandvejen) fører jer til den sti, I startede på (på højre hånd) og tager jer tilbage til naturlegepladsen.
Selve Fosdalen (p-plads kort tæt ved Lerup Kirke) er belagt med brædder, så der kan I godt køre med en klapvogn, men I skal samme vej tilbage. Det er en kort ud/hjem-rute nede i Fosdalen, som også er smuk.
Det bliver lidt af en smøre, men jeg håber, det giver mening og I kan finde vej. Det er et rigtig smukt sted og jeg elsker at komme der.
De bedste hilsner,
Maria // CurlyCamper