I Nordjylland er der etableret en ny vandrerute: Tranum-Fosdal. Ruten havde officiel åbning den 13. maj 2018 og er certificeret som ”premiumrute” ved Deutsches Wanderinsitut. Dermed har ruten papir på at opfylde de strengeste kriterier til vandreruter i Europa. De 34 kriterier indbefatter blandt andet vejformat, natur og landskab, kultur og civilisation samt stiføring.

Du finder kort og oplysninger om ruten her > > >

Hvor finder du Tranum-Fosdal?

Vandreruten finder du i Jammerbugt Kommune i Nordjylland, ikke langt fra Aalborg. Ruten starter ud fra naturlegepladsen i Tranum, hvor der erparkeringspladser og toiletter, en bålplads og en kæmpe naturlegeplads for store og små.

Du finder parkeringspladsen her > > >

Hvor lang er Tranum-Fosdal?

Tranum-Fosdal vandreruten er 11 kilometer med mulighed for at afkorte flere steder. Tager du hele ruten, som er skiltet med ”Tranum-Fosdal”, kommer du omkring Jammerbugtens højeste punkt, Bavnehøj. Du kommer omkring Ingeborgs Bakker på vej til Fosdalen. Videre langs overkanten af Lien og ned i Langdalen på vej retur.

Følger du de grønne pile, kortes ruten ned til 2.5 kilometer. Følger du de hvide pile, kortes ruten ned til 6 kilometer og du når lige at få Bavnehøj med på turen. Følger du de orange pile, kortes ruten ned til 7 kilometer og du kommer gennem det smukkeste bregnelandskab. Følger du de lyseblå pile, kortes ruten ned til 10 kilometer.

Ruten kan også forlænges en lille smule, hvis du til slut følger de røde pile. Det er en mere snørklet vej overfor Fosdalen og ruten bliver 11 kilometer total.

Uanset hvilken rutelængde du følger, kommer du forbi et utrolig smukt udkigspunkt, hvor der er en bænk til at hvile benene. Her er der udsigt til Vesterhavet og de fleste gange, jeg har været der, har vi set store havørne cirkulere i vinden.

Alle ruterne er skiltet i begge retninger, så der er ikke et bestemt sted, du behøver at starte. Jeg synes bare, det er rart nok at starte ved naturlegepladsen, fordi der er toiletter – den rigtige slags med træk-og-slip. 

Hvilken type terræn er der på Tranum-Fosdal vandreruten?

Terrænet er meget varieret. Nogle steder er stierne brede nok til, at du kan have en barnevogn med. Andre steder er det alt for smalt. Der er både trapper, stigninger og forholdsvis flade stykker. Jeg vil sige, at du kan kunne gå 5 kilometer på almindelig skovvej uden problemer, for at du får glæde af den her rute. For det går op og ned, du får varmen og det kan godt være hårdt for benene, hvis du ikke er vant til at gå langt. Eller ikke er vant til at gå i dansk terræn – for det er dog ikke Alperne.

Hvis du skal have en smagsprøve, vil jeg foreslå dig at gå de 2.5 eller 6 kilometer. Begge steder får du varieret terræn, smuk udsigt og kan se, hvad bentøjet kan holde til. Er du rutineret vandrer, kan du sagtens tage hele ruten. Jeg har gået den grønne rute på 2.5 kilometer med min kæreste og en flok veninder med et barn på 2½ år. Jeg har gået den orange rute på 7 kilometer med min kæreste og vores vennepar. Jeg har gået den fulde rute med en barndomsveninde en sommer og det kan virkelig anbefales.

Har du ikke mod på at gå alle 11 kilometer, fordi tiden er knap eller benene ikke kan holde til det, vil jeg anbefale dig at gå den orange rute på 7 kilometer. Her kommer du gennem fortryllende skov, udkigspunkt fra bakketoppen, kløften med bregner og udkigspunktet på højderyggen.

Vil du opleve Fosdalen, kan du køre derhen bagefter og parkere her > > >

Du kan også vælge at besøge Nøddedalen i samme område, som er mindst lige så smuk som Fosdalen – hvis ikke vildere. Du kan enten parkere ved Fosdalen eller lidt længere nede af vejen (se nedenstående link).

Du kommer til Nøddedalen ved at fortsætte din vandring på venstre side af vejen herfra > > >

Se i videoen her, hvor smukt der er i Jammerbugten

Hvilke vandreruter kan du anbefale i Nordjylland?

 

De bedste hilsner,

Maria