Nordsøstien fra Skiveren til Kandestederne

Det var køligt fra morgenstunden, men solen skinnede fra en næste skyfri himmel, så kulden gjorde mig ingenting. Jeg startede på Nordsøstien i Skiveren på Råbjergvej tæt på stranden. Her gik jeg gennem lyng- og hedelandskab i en kilometer, inden jeg kom ind i nåleskoven. Der var fred og ro, kun vinden i trætoppene og de hule dunk fra mine skridt på mos og trærødder kunne høres.

Horisonten åbner sig efter kort tid i nåleskoven og pludselig er der hav og strand, så langt øjet rækker. Det føles som om, det fortsætter i uendelighed. Ned af trappen og ud på stranden, der er utrolig bred og med mulighed for at køre bil langs kysten. Du må gerne overnatte for åben himmel på strande i Danmark og du må gerne lave bål på stranden. Jeg har sovet for åben himmel et par gange og jeg blev fristet til at gøre det igen.

Trænger du til at komme ud og blive blæst igennem? Trænger du til at kunne lade tankerne løbe frit uden at møde et eneste menneske? Så er det her det rette sted at tage hen i efteråret. Jeg mødte ikke et øje. En enkelt bil kørte forbi mig, men ellers så jeg kun fugle i de 2-3 kilometer, jeg gik langs stranden.

Du finder kort over ruten på Nordsøstien her >

Fra åben strand til tæt hede

Efter et par kilometer på stranden, dukkede der er skilt op, der viste op i klitterne igen. Her skal du huske at holde til venstre og gå langs kystens klitter. De blå skilte med hvid tekst er blevet bleget af solen og de fleste skilte har ikke den hvid tekst, mand eller symbol på længere.

Jorden var dækket i afblomstrede lyng, som gav mig lyst til at komme igen til sommer, når lyngen blomstrer. Det må være utrolig smukt at gå på en bund af lilla lyng uanset, hvor du kigger hen. Det er nogle smalle stier, jeg følger og nogle steder er det svært at se, hvor stien er henne. Jeg kom til et t-kryds på heden og skiltet viste til venstre. Jeg fulgte det mest tydelige spor til venstre og efter 15 minutters tid, undrede det mig, at jeg kom tættere og tættere på Råbjerg Mile, når jeg skulle ramme Kandestederne.

Det viste sig – efter 2 kilometers detour, da jeg endte med at gå tilbage til t-krydset – at jeg ikke skulle følge det tydelige spor. Jeg skulle gå mellem nogle grantræer, der gemte på et bevokset lille spor og kort efter kom det næste Nordsøstien-skilt.

Det er her, du skal være opmærksom og gå skarpt til venstre ind mellem træerne, selvom det ikke ligner, der er en sti.

Denne etape af Nordsøstien kunne godt trænge til en opdatering. Skiltene er afbleget og nogle af buskene og træerne ville have godt af at blive klippet til, så man kan se stien. Hvis du ikke er kendt i området, er det ikke nødvendigvis let at finde rundt, der hvor stien deler sig.

En kæmpe sandkasse i sigte

Råbjerg Mile viste sig med sin top på op til 40 meter over havet. Det er imponerende med så enorm en sandkasse. Midt i hedelandskabet dukker mini-Sahara op. Ud af ingenting.

Jeg mødtes med min kæreste og hundene ikke langt fra Kandestederne. Nogle steder på stien er der vådt, da der er lavområder og søer på heden. Derfor er det en god idé at have vandrestøvler på, når du går her.

Kort før Kandestederne kan du vælge at gå mod Råbjerg Mile og skyde genvej til Ålbæk eller gå mod Kandestederne, videre op til Skagen og sydpå til Ålbæk. Vi gik til Kandestederne og spiste en sen frokost på Hjorths Badehotel og Restaurant. Her går du ikke sulten fra, med den størrelse smørrebrødet og deres cookies har.

Råbjerg Mile – Danmarks største vandreklit

Da vi havde fået stillet sulten, tog vi til Råbjerg Mile. En 1000 meter bred og 1000 meter lang sandmile, der bevæger sig over 15 meter om året mod Kattegat. Det er imponerende!

Der har været mange dage med regn på det seneste og derfor var sandet fast og let at gå i. En børnefamilie hyggede sig med at køre med fjernstyrede biler. Kærestepar gik hånd i hånd op mod toppen af milen. Et pensionistpar stod med kamera og kikkert og spejdede ud i horisonten.

Råbjerg Mile blev dannet under den store sandflugt for mere end 300 år siden i lavområdet ud mod Skagerak. Danmark er et lille land, men hold nu op, hvor har vi meget unik natur. Det føles som at gå i Saharaørkenen – forestiller jeg mig – og der kunne nemt komme en kamel gående eller et firben kravlende.

Jeg vil virkelig opfordre dig til at komme rundt i Danmark. Tag rundt i Danmark og oplev vores fantastiske natur. Der er utrolig mange smukke steder og enestående natur, som venter på dig.

Her kan du se udvalget af ruter i nærheden af Råbjerg Mile >

Værd at vide om området ved Nordsøstien

Jeg endte med at gå 12 kilometer fra Skiveren til Kandestederne, fordi jeg gik forkert på ruten. Hvis du ikke går forkert, er ruten omkring 10 kilometer. Skal du omkring Råbjerg Mile, kommer der et par kilometer oveni.

Niveauet er ikke svært, men du skal have ordentligt fodtøj på. Både fordi der er vådt nogle steder, men også fordi stierne er smalle og ujævne nogle steder. Det er ikke egnet til barnevogne eller kørestole. De kan til gengæld godt være med på stranden.

Du kan gøre et stop på Aalbæk Gl. Kro og Badehotel, hvis du kommer langvejs fra. Kun 15 minutter fra Skiveren ligger den hyggelige gamle kro i Aalbæk, hvor du altid kan få frisk fisk og velsmagende dansk mad samt en dejlig morgenmadsbuffet. Værelserne er pæne og lyse, og personalet er utrolig venlige og imødekommende.

Vil du ikke gå hele vejen omkring Skagen, helt til Ålbæk eller gå samme vej tilbage af Nordsøstien, kan du bestille Flextrafik til at hente dig. I Frederikshavn Kommune koster det 5,50 kroner per kilometer og du skal betale minimum 35 kroner.

Har du gået på Nordsøstien og hvilken etape kan du anbefale?

De bedste hilsner,

Maria