Vi ankom til Frederikshavn en solrig septemberdag og håbede, at vejret ville være lige så smukt dagen efter, hvor jeg skulle gå en etape af Hærvejen.

Hærvejen går mere end 500 kilometer gennem Jylland og består af både vandre- og cykelruter. Du kommer gennem utrolig varieret terræn og kan vælge lige nøjagtig de etaper, du vil gå. Etaperne kan kombineres og der er frit valg mellem Bed & Breakfast, hoteller, vandrehjem, shelter- og teltpladser. Det er helt op til dig, hvad du er mest til.

 

Solnedgang fra Pikkerbakken

Et stenkast fra Pikkerbakken og Bangsbo Dyrehave tjekkede vi ind på Hotel Lisboa, som var søde at ændre vores værelse, da pasning af vores hunde var gået i vasken. På Hotel Lisboa må du nemlig gerne have din firebenede ven med på budgetværelserne.

Vi gav hundene mad og tog op til Pikkerbakken, som man kan se fra hotellets parkeringsplads. Det var nøje planlagt med solnedgangen, som lyste himlen op i røde nuancer. Pikkerbakken, som er 71 meter over havet, er en del af en 3 kilometer lang kystskrænt, der blev dannet i istiden. Du kan køre hele vejen derop i bil eller du kan parkere ved Møllehuset og gå den smukke tur derop gennem løvskoven.

Udsigtsplatformen, der er formet som Grenen i Skagen, er lavet, så du kan komme derud, uanset om du er gående, med rollator eller i kørestol. Herfra kan du se ind over byen, havnen, Sæby og Hirsholmene. I godt vejr kan du se Læsø og kystlinjen hele vejen til Skagen.

Du finder Pikkerbakken her.

Middag med årstidens råvarer på Møllehuset

Det begyndte at bide i kinderne og vi tog videre på Møllehuset, hvor vi havde bord klokken 19. Du kan som sagt parkere her og gå op til Pikkerbakken – der er cirka 1 kilometer retur. Du kan også tage en tur i botanisk have eller Bangsbo Dyrehave, som begge ligger få skridt derfra.

Møllehuset er med sine over 400 år én af Frederikshavns ældste bygninger. På kroen kan du få frokost, kaffe, kage og så videre. I restauranten kan du få sæsonmenuer. Vi fik en lækker treretters menu med årstidens råvarer og det smagte fantastisk med skøn vin til. Hvis du er i Frederikshavn, kan jeg virkelig anbefale, at du tager forbi Møllehuset. Om ikke andet til en kop varm chokolade i de fine gamle lokaler, efter du er kommet retur fra Pikkerbakken.

Efterår på Hærvejen

Efter morgenmaden på Hotel Lisboa, hentede vi vores madpakker. Du kan bestille madpakkerne – bestående af højtbelagt rugbrød – dagen før inden kl. 17 og afhente næste morgen. Det er dog en lidt upraktisk papkasse at have med i rygsækken.

Det var solrigt, men havde været under frysepunktet om natten, så det bed lidt i kinderne. Jeg fangede Hærvejen på Skovalléen, gik ned mod Møllehuset og videre ind gennem botanisk have. Jeg kom ind i Bangsbo Dyrehave, hvor træerne var begyndt at skifte farve og de gyldne nuancer skinnede fint i solens stråler. Der er en rigtig fin naturlegeplads med madpakkehus og bålhytte, hvor jeg ikke kunne dy mig for at tage en tur på svævebanen. Man bliver aldrig for gammel til at lege, husk det!

En flok dådyr stod og græssede ikke langt fra skovstien. De blev ikke skræmt over, at jeg gik der og der var heller ingen elskovsbrøl, selvom det var sæson for det. Hærvejen fortsætter langs militærbasen, i kanten af marker og videre ud på landevejen. Meget af etapen foregår på asfalt og det bugter sig i bakkedal hele vejen.

Jeg havde efterhånden fået varmen i fingrene, men vejret begyndte at trække sammen og der kom flere skyer. Heldigvis ikke noget, der gav vand.

Det 60 meter høje tårn, Cloostårnet, tittede frem bag efterårsskoven. Fra toppen af udkigstårnet kan du se til Skagen, Rubjerg Knude og Jyske Ås.

Der skal jeg uden tvivl op en anden gang!

Landeveje og grusstier

Jeg rammer hovedvejen, hvor jeg skal til venstre. Længere oppe af vejen, viser ruten til højre af Øksnebjergvej, men hvis du går 150 meter længere frem, står du på Øksnebjerget.

Her er der bordebænkesæt, hvor du kan nyde din frokost med kig til Frederikshavn, Læsø og de mange skibe. Et oplagt pausested.

Du kan også vente og tage pausen på ”Slap A”-bænken 15 minutters gang derfra med udsigt over Kattegat og kig til Sæby.

Her i efteråret og vinteren skal du være opmærksom på at have nogle reflekser på, når du går i skumringen. Bilerne kører stærkt og meget af ruten er på landevej. En refleksvest eller refleksarmbånd på arm eller ben, er en rigtig god idé. Du er den bløde i trafikken.

Trail Magic findes også på Hærvejen

Konceptet ”trail magic” stammer fra langdistanceruten the Appalachian Trail, hvor folk gør en venlig gerning for vandrere. På Frederikshavn-Hørbylund etapen er der trail magic i Understed. Her er der ved et paracelhus på venstre hånd, et par huse efter byskiltet, sat et skilt op med teksten:

”Har du brug for drikkevand, så er der vand i vandhanen over ved trappen – du er velkommen”.

Se, dét er god stil! Du kan også tanke vand ved kirker og ofte også bruge toilettet. Der var dog aflåst ved kirken i Understed.

Da jeg var kommet gennem Understed, drejede ruten ind på en grusvej, væk fra landevejene. Her var der gemt en shelterplads med vand, bålplads og muldtoilet ved en fold med får og geder. Jeg fortsætter gennem skovarealer med grusveje, inden jeg igen kommer ud på landevejene og slutter ved Hørbylund gård med omkring 20 kilometer i benene.

Jeg elsker at vandre i efteråret, hvor træerne står smukt i gyldne farver. Temperaturen er passende. Det bliver ikke for varmt eller svedigt at gå med rygsæk. Der er ikke overrendt på stierne eller shelterpladserne.

Jeg kan kun opfordre dig til at vandre i efteråret. Hvis du skal overnatte i naturen, skal du have et liggeunderlag og en sovepose, der passer til årstiden. Påklædningen er efter tre-lagsprincippet, der gør, at du nemt kan justere temperaturen.

Her finder du en pakkeliste til dagsture > > >

Her finder du lag-på-lag princippet > > >

Hvilke etaper af Hærvejen har du gået?

De bedste hilsner,

Maria