Et oplagt mikroeventyr med eller uden overnatning er vandring Røsnæs Rundt. Én af de 15 natursteder der er med i Danmarks Naturkanon, som blev udvalgt i 2018. De enkelte steder skal:

  • Have smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge
  • Have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi
  • Have offentlig adgang til hele lokaliteten eller væsentlige steder inden for den
  • Være mindst én specifik geografik lokalitet, som nemt kan formidles og være en naturlig indgang for dem, der gerne vil besøge naturområdet

Og her er Røsnæs Rundt altså én af de steder, som uden tvivl er et besøg værd.

Du kan høre en podcast om hver af de 15 natursteder her > > >

Fakta om Røsnæs Rundt

Allerførst er det vigtigt at fortælle, at ruten ikke er egnet til barne-, klapvogn eller kørestol. Ruten er i kuperet terræn, men du kan vælge at parkere ved fyret, hvor du kan gå på grusveje og få de flotte udsigter.

Der er forskellige ruter á forskellig længde. Hvis du ikke har mod på at gå hele Røsnæs Rundt, som er 25 kilometer, kan du vælge at gå en af de andre ruter på 1,5-3 kilometer lange.

Kongstrupruterne på henholdsvis 1,5 og 3 kilometer starter ud fra Naturrum. Vindekilderuten på 2 kilometer starter ud fra denne parkeringsplads.

Er du med bus, skal du tage bus 553 fra Kalundborg mod Bjørnstrup og stå af på Charlesvej ved Kalundborg Golf Klub. Få hundrede meter op ad vejen på venstre hånd, finder du Naturrum. Er du i bil, kan du parkere ved Naturrum.

Naturrum er åbent alle dage fra kl. 8.20 og har et toilet, som også er handicaptoilet. Her kan du tanke vand, hvis du har brug for det.

Alle ruter er markeret med en farvet pil, som du følger. Røsnæs Rundt har gule pile og et rødbrunligt logo med hvidt tryk på.

Download kort over Røsnæs Rundt > > >

Første halvdel af Røsnæs Rundt

Jeg startede ud fra Naturrum, da jeg havde tisset af og læst de mange informationsplakater i bygningen. Jeg gik blandt græssende og sovende får ud mod skrænten. Nede i en lille gryde lå der et shelter. Efter kort tid kommer jeg ned på stenstranden og går omkring en kilometer, inden jeg kommer op i terrænet igen. 

Jeg husker mig selv på at stoppe op ind imellem og kigge bagud, for naturen er så smuk i alle retninger. Udsigt, natur og vejr suger jeg til mig og trækker vejret dybt. Det her er tiltrængt. Jeg går et langt stykke på asfaltvej mellem Ulstrup og umiddelbart efter Bjørnstrup. Det er ikke alle biler, der tager lige meget hensyn til fodgængere på landevejen, så vær opmærksom. 

Jeg afviger fra den gule rute og går op til “Kik Ud”. Der er mange trapper og det er lidt tungt efter at have gået på stenstrand, asfalt og med rygsæk på ryggen. Der sidder en lokal familie på toppen og spørger nysgerrigt ind til min tur. Jeg fortæller, at det er planen, at jeg skal have en overnatning, inden jeg skal videre til Samsø næste dag. Den ene af mændene fortæller, at nogle af landmændene var trætte af, at der kom en masse vandrere på deres marker og ruten derfor er ændret. Så kan jeg bedre forstå, at der var så langt et stykke på asfaltlandevej. Det er ærgerligt, for vandrere ødelægger jo ikke noget ved at gå på stierne og vi passer på naturen, fordi vi er glade for at færdes i den.

Efter en hyggelig sludder går jeg igen ned og fanger den gule rute. Ruten i Vindekilde på 2 kilometer er i øvrigt her og følger de grønne pile. Det går op og ned omkring Vindekilde og pludselig kan jeg se fyret ude på spidsen. I stedet for at gå på grusvejen ud til fyret, går jeg ned på stranden af den lille trappe. Jeg vil ud og se shelteret på spidsen. Det er optaget og en far og søn er ved at regnsikre det, da der skulle komme regn først på aftenen. 

Jeg fortsætter rudnt om spidsen og går op ad en bred trappe længere henne på stranden. Hvis du ikke vil gå i stenene og vil op og se fyret, kan du gå tilbage op ad trappen, du kom ned ad og følge ruten derfra.

Anden halvdel af Røsnæs Rundt

Jeg kommer op ad trappen ved den store parkeringsplads, hvor du skal holde, hvis du skal se fyret. Her følger jeg kysten på en sti langs marken og kommer forbi shelterpladsen i Skanseskoven med tre shelters og bålplads. Der er en gruppe venner og et par mænd på pladsen, så jeg vælger at gå videre og se, om den næste lejrplads mon er ledig. 

Ved Røsnæs Natur- og Lejrskole er der en lejrplads, men her var der sat et stort tipitelt og et almindeligt telt op. Jeg fortsatte derfor lidt endnu og ramte stranden igen. Her var det også stenstrand, som er lidt hårdt for bene at gå i over tid. Der kom en regnskylle, inden jeg nåede til Røsnæs Maritime Aktivitetshus i Nyby Havn, hvor der var en flok fulde unge mennesker, der havde gang i noget fest.

Jeg spiste nogle af mine snacks, lånte toilettet og gik videre langs kysten på grønne arealer. En flok på fire heste gik mig i møde og jeg er normalt ikke bange for heste, men der var én af dem, som gik meget målrettet mod mig. Og synes jeg ikke, det er så sjovt længere. Det skete ingenting og jeg var hurtigt forbi dem og ude af hegnet igen.

Lige som jeg kan se trappen op til Ågerup Lejrplads, åbner himlen sig og jeg løber så hurtigt, jeg orker, ind under nogle store træer. Her står jeg i ly og får min skaljakke på, går op ad trappen og kan se det intermistiske shelter. Jeg krydser fingre for, at pladsen er ledig, for jeg er sulten og orker ikke at gå længere. 

Britta og Olav, der bor på gården, har vendt en jolle på hovedet og bygget et fint shelter med bænk, soveafdeling i hver side og sat en hængekøje op. Det koster 30 kroner per mand per overnatning og så kan du endda komme på et rigtig toilet og i bad i stalden. Luksus! Jeg nyder at have stedet for mig selv, spiser aftensmad og hopper i posen.

Jeg står op til den flotteste udsigt over marker og havet, markblomster og en hare der spring hurtigt hen over marken. Skøn start på dagen, som slutter efter fire kilometer ved Naturrum, hvor jeg startede ud. De fire kilometer er på små stier langs strand, gennem et sommerhusområde, på grusvej og lidt asfaltvej. 

Det var en skøn tur i det smukke landskab. Dog synes jeg, det var ærgerligt, at der var en del asfalt på ruten og det er hårdt at gå på stenstrand. Men derudover er det virkelig et unikt natursted, som jeg helt sikkert synes, du skal besøge.

Næste gang jeg kommer på de vestsjællanske kanter, skal jeg gå Vindekilderuten og en tur rundt om fyret. Ja, hele ruten giver noget andet, men små korte ruter kan også være ganske udmærket.

Hvilke af de 15 natursteder i Danmark Naturkanon har du besøgt?

De bedste hilsner,

Maria