Det er lærerigt for både børn og voksne at tage følge en planetsti. Som bonus får I både frisk luft og motion. En planetsti er en sti, som fører dig gennem solsystemet i målestoksforholdet 1:1 milliard. Du kan på den måde komme fra solen og hele vejen til pluto på knap 6 kilometer.
Planetsti i Hvidovre
Jeg tog toget til Åmarken Station, hvor Kystagerparken grænser op til. Der er også parkeringspladser, hvis du er i bil. Planetstien starter på toppen af Bjerget, som ligger på højre side af stien.
På Bjerget står en skulptur af solen flot på toppen og glitrer i solstrålerne. Jeg har desværre ikke et billede, da der var en masse børn, som klatrede rundt på den. Udsigten er fantastisk ud over Kalveboderne og ind over byen.
Fra solen går det ned ad bakke forbi Merkur, Venus, Jorden og Mars, inden du kommer ned til vandet. Du skal følge asfaltstien og ruten er derfor også oplagt at cykle. Selv de små kan være med, da hele ruten er flad som en pandekage.
Efter saturn på Hvidovre Havn skal du ud på Hvidovre Strandvej og gå, inden du drejer til venstre ud mod vandet igen og går rundt om strandengen. Uranus er næste planet i solsystemet og herfra er det en lang lige strækning mod neptun, før du slutter ved pluto. Pluto står på toppen af bakken på venstre hånd, når du kommer til parkeringspladsen.
Skal du hjem herfra, kan du tage toget fra Avedøre Station.
Find en planetsti i Danmark
Det er ikke kun i Hvidovre, der er en planetsti. De findes faktisk også i Jylland og mange af dem!
Den ældste og længste planetsti finder du i Lemvig > > >
I Aalborg gemmer der sig også en planetsti > > >
Planetstien i Fjerritslev starter på kirkepladsen og slutter på Kollerup Strand > > >
I Glyngøre kan du også gå en tur i solsystemet > > >
I Vesthimmerland fanger du planetstien ved Aars Rutebilstation > > >
De glemte kæmper og trolde i Danmark
Er du ikke helt færdig med at være ude i det fri, kan du kombinere din tur med at finde kæmper og trolde. Jeg har tidligere været rundt og finde De Glemte Kæmper på Vestegnen.
Læs guiden til De Glemte Kæmper her > > >
Ved Avedøre kan du nemlig finde Oscar under broen og Bakketop Trine. Vil du gerne i den anden retning, kan du finde Lange Liv, som sidder under Amagermotorvejen.
Du kan vælge at starte dit mikroeventyr fra Avedøre Station. Her kan du gå til Bakketop Trine og derefter finde pluto og gå baglæns i solsystemet. Når du rammer Kalveboderne, kan du svinge omkring Lange Liv, inden du går tilbage og fanger solsystemet igen og slutte ved Åmarken Station.
Jeg kombinerede mit mikroeventyr i solsystemet med at finde Lange Liv. Derfor vendte jeg rundt efter pluto og gik tilbage mod strandengen. Her kan du gå under motorvejen og følge den asfalterede gang- og cykelsti op langs motorvejen. Når du har krydset vandet, går stien ned til højre og du kommer ned på Skrædderholmen.
Du kan gå hele vejen rundt om den lille ø, hvor Lange Liv sidder og nyder udsigten ind mod byen. Det er endnu en imponerende trold af Thomas Dambo. Jeg havde taget frokost med, som jeg nød på stendiget mod Øresund med solstrålerne i ansigtet og vinden der bed i kinderne. Balsam for sjælen, selvom trafikken fra motorvejen kan høres i baggrunden.
Vil du finde de mange andre trolde, kan du finde troldekortet lige her > > >
Op på motorvejsbroen igen og helt over på Amagersiden fortsatte jeg nordpå mod Sydhavnen. Jeg gik over broen mod Sydhavnstippen, hvor jeg for nogle måneder siden fandt Ivan Evigvår på Stejlepladsen. Forbi Musikbyen ved Valbyparken og til sidst endte jeg på Ny Ellebjerg Station, hvor jeg hoppede på et tog hjem.
19 kilometer blev det til på en skøn 4 timers vandretur i Storkøbenhavn. En dag med solskin, frostvejr og røde kinder. Batterierne blev ladet op og kroppen blev brugt. Naturen kan altså noget – også selvom det er i storbyen.