Hvordan finder du de rette vandresokker? Der er nok at vælge imellem – både af mærker, tykkelser og materialer. Jeg vil give dig et overblik, så det bliver nemmere at vælge de rette sokker, der ikke giver vabler.

Hvordan skal vandresokker sidde på fødderne?

Det er vigtigt at sokken sidder helt tæt på foden. Selvom sokken er af uld, skal der være lidt elastan eller andet syntetisk materiale i, så sokken sidder tæt om anklen og vristen. Derudover skal sømmene være flade, så de ikke gnaver og generer. Uanset hvor tykke eller tynde vandresokker er, så har de altid en polstring på forfoden og hælen. Det hjælper til at give en stødabsorbering og aflastning af især trædepuderne.

Dette skal du have i tankerne inden køb

Hvilket materiale?

Jeg foretrækker uld. Altid uld. Som nævnt er det godt med et mix af uld og syntetisk materiale, så sokken bliver mere elastisk og sidder tæt om ankel og forfod. Til gengæld skal du aldrig vælge bomuldssokker, da de suger vand og er længe om at tørre. Samme principper som ved bomulds t-shirts.

Læs om uldens gode egenskaber her > > >

Skal du have både inder- og ydersok?

Har du problemer med vabler, kan det være en god idé at have en indersok og en ydersok. På den måde er der ikke friktion hud mod sok, men de to sokker imellem. Vandresokker er dog lavet til at bruge uden indersokker. Up to you.

Tyk eller tynd sok?

Det kommer an på årstidens temperatur og hvor meget din oppakning vejer. Jo mere vægt du har i din rygsæk, jo mere belastes dine fødder. Derfor kan en tykkere sok være god, da der er mere polstring på trædepuderne.

Samme størrelse som normalt?

Det er vigtigt, at du prøver vandresokker i din almindelige størrelse og også en størrelse mindre. Som nævnt ovenfor er det vigtigste, at sokken sidder helt tæt på foden. Den skal selvfølgelig ikke klemme af for blodomløbet! Men den skal sidde tæt, så den ikke gnider på huden, når du går, for det giver vabler. Jeg bruger lidt mindre vandresokker end almindelige sokker.

Mine vandresokker

Jeg bruger ikke indersokker, da jeg ikke får vabler så let. Når jeg er på tur, sørger jeg altid for at have 1-2 ekstra par sokker med udover dem, jeg har på – alt efter hvor længe jeg er væk. Det er vigtigt at have et par tørre sokker at skifte med. Hvis fødderne bliver våde, er det lettere at få vabler. Om aftenen når jeg kommer frem til lejren, hænger jeg dagens sokker til tørre og tager mit andet par på næste dag. På tredjedagen er det første par helt tørre og klar til brug. Til mine vandresko har jeg Thorlo Experia Run, der er foret i hæl og forfod og er korte i skaftet. Til mine vandrestøvler har jeg både Point6 Hiking Tech Medium Crew og Thorlo KLT Hiker Wool.

Hvilken kombination af materiale, antal sokker og vandrefodtøj virker for dig?

De bedste hilsner,

Maria