Min veninde og mit skønne gudbarns mor, der har livsstilsbloggen Lise Sommerlund, har lavet en GIVE AWAY. Den har jeg været så heldig at blive en del af, da den også omhandler friluftsliv. Det er en super fed præmie, synes vi selv! Læs med og se, om du kan gætte, hvad det mon er. Til slut i indlægget afslører jeg, hvordan du deltager.
8 facts om uld og hvorfor det er fantastisk
Der er rigtig mange gode grunde til at vælge uld, når det kommer til påklædning. Det er det eneste, jeg bruger som inderste lag, når jeg er udendørs. Det er en god idé at klæde sig på i mange lag, så det er lettere at temperaturregulere, når du er på tur. Hvis du ikke er bekendt med “tre lags-princippet”, kan du læse mere indlægget her.
1. Uld har en kølende virkning i varmt vejr
Uld temperaturregulerer sammen med kroppen. Når kroppen forsøger at holde på varmen i kolde omgivelser, binder uldfibrenes luftige struktur den varme luft, som kroppen afgiver. Varmen vil ikke forsvinde, da den luftige struktur ikke er så god til at lede varme.
I varme omgivelser, hvor kroppen sveder for at temperaturregulere, vil ulden absorbere noget af fugten fra kroppen i uldfibrene. Varmen fra kroppen og omgivelserne vil få fugten til at fordampe, hvilket vil skabe en nedkøling af luftlaget, der er mellem krop og uld. Det skaber en kølende effekt, der er behagelig, når det er varmt.
2. Uld beskytter mod UV-stråling
Forskning viser, at uld beskytter bedre mod UV-stråler end fx polyester og bomuld, idet materialet absorberer UV-strålerne frem for at lade dem passere igennem. Mørkere farver beskytter bedre end lyse, men du skal være opmærksom på, at tynde stoffer giver mindre UV-beskyttelse. Dog vil tynde materialer, som fx merinould, have en ret høj UV-beskyttelses faktor på mellem 30-50.
3. Uld er svedtransporterende
Uld er absorberende og vandafvisende på samme tid, som gør, at ulden transporterer sveden væk og samtidig holder dig tør. Det giver de optimale omstændigheder, når du er moderat aktiv og sveder, men også kan holde dig tør. Uld kan absorbere op til 30 % af sin egen vægt, i modsætning til fx nylon der kun absorberer ca. 7 %. Endnu en god grund til at vælge uld!
4. Uld lugter ikke
Der er to årsager til, at uld ikke kommer til at lugte. For det første fordi uld har en imponerende evne til at håndtere fugt, som beskrevet ovenfor. For det andet fordi den fedtede struktur i uldfibrenes overflade ikke giver bakterierne, der får tøjet til at lugte, gode levevilkår. Går du i flere dage i den samme uldtrøje, vil den selvfølgelig komme til at lugte, men i hovedreglen kommer uld ikke til at lugte lige så hurtigt som fx bomuld og nylon.
5. Uld krøller ikke så let
Uldfibrene er i sig selv krøllede og det giver derfor ulden en let og luftig struktur, som gør, at det ikke vil blive krøllet. Bomuld har der imod en meget tæt og kompakt struktur og krøller derfor let. Derfor er uld genialt på tur, hvor du kommer fra vandring i bjergene og skal på sightseeing i byen, hvor du gerne vil se “ordentlig” ud.
6. Uld kradser ikke
Mange forbinder sikkert uld med de gamle sweatere og varme uldundertøj fra man var barn, der kradsede helt vildt. Sådan er det ikke længere! Merinould fås i helt tynde og bløde kvaliteter, der ikke kradser. Det gør det meget anvendeligt til børn, der har et varierende aktivitetsniveau i børnehave, skole og til fritidsaktiviteter, da ulden som sagt er temperaturregulerende.
7. Undgå at vaske uld for varmt
Det kan være med til at forstærke og bevare uldens gode egenskaber, at det bliver vasket korrekt. Uld kan som regel vaskes ved almindelig vask på 40 grader, men tjek altid vaskeanvisningen i tøjet. Jeg vasker altid mit uldtøj på et uldprogram, hvis det er beskidt eller lugter meget. Normalt hænger jeg det bare til luftning på terrassen og så er det som regel klart til brug igen. Snif til det og se, om det skal have en tur i vaskemaskinen.
8. Brug korrekt vaskemiddel
Uldfibrene har en naturlig fedtet yderside og det fedtstof kaldes lanolin. Med tiden vaskes lanolinen ud og vil være med til at nedsætte uldens fantastiske egenskaber. Hvis du bruger vaskemiddel med enzymer, vaskes lanolinen hurtigere ud og derfor er det vigtigt at bruge et mildt vaskemiddel, der hjælper med at bevare den fedtede overflade. Jeg bruger selv uldvaskemiddel fra LeveVis, som er Svanemærket samt Astma- og Allergimærket og fås hos Dansk Supermarked. Du kan også bruge fx Neutral eller NikWax.
GIVE AWAY
Lise skriver på sin blog åbent og ærligt om livets up’s and down’s, livet som mor og har bl.a. fokus på bæredygtighed. Vi har lavet en GIVE AWAY, hvor du kan vinde et sæt uldundertøj af mærket Dilling. De går ind for bæredygtighed og gode vilkår for dyrene, hvis uld anvendes til produkterne. I disse links kan du læse mere om Dillings tilgang til en ren produktion, deres økologiske undertøj og om folkene bag.
Sådan deltager du
På Lises blog kan du læse hendes indlæg om Dilling Underwear og bæredygtighed. Du kan vinde ét sæt uldundertøj, der fås til baby, dreng, pige, mand og kvinde. Hvis du kunne tænke dig at vinde et lækkert sæt uldundertøj til dig selv eller én, du holder af, skal du gå ind på CurlyCampers facebookside. Her skal du like opslaget og skrive, hvilket sæt du kunne tænke dig at vinde, hvilken størrelse og farve. Du kan se udvalget her.
Hvis du vil fordoble dine vinderchancer, kan du gå ind og gøre det samme på Lises facebookside. Alle i Danmark kan deltage. Vi trækker 1 vinder blandt alle jer, der har deltaget på både min og Lises facebookside ONSDAG D. 11. OKTOBER 2017 KL. 20! Vinderen får direkte besked.
Tak fordi du læste med!
Hvad er dit favoritmærke, der producerer beklædning i uld?
De bedste hilsner og held og lykke, Maria
Trackbacks/Pingbacks