Du vil gerne ud at vandre, men ved ikke, hvordan du skal finde hoved og hale i det

What to do… Læs med og find ud af, hvad jeg gør.

Hvor langt vil du gå?

Inden du finder en rute, er det en god idé at finde ud af, hvor langt du vil gå. Hvis du har vandret før, har du sikkert en ret god fornemmelse af, hvor langt du kan gå om dagen. Hvis du er nybegynder eller let øvet, er det en god rettesnor, at man går ca. 4km/t. med oppakning og mellem 15-20 km. pr. dag plejer at være passende. Du skal dog huske at være opmærksom på, hvornår på året du er af sted ift. timer med dagslys. Efterår og vinter er der færre timer med dagslys og derfor kan du ikke nå lige så langt som om sommeren og foråret.

Overnatningsmuligheder

Vil du have telt eller hængekøje med? Vil du sove i shelter? Eller vil du have det lidt mere komfortabelt og sove på vandrehjem eller Bed and Breakfast? Ruten skal planlægges efter, hvor langt du kan gå om dagen og tilpasses efter overnatningsmuligheder, så du ikke står midt i ingenting og ikke har noget sted at sove.

Skåne

Hvordan kommer du hjemmefra?

Dernæst skal du finde ud af, om du kommer frem med offentlig transport eller bil – for det kan begrænse mulighederne lidt, både for den ene og anden transportmetode. Du kan komme vidt omkring med både bil og offentlig transport, men det er ikke sikkert, du kan komme helt frem til rutens startpunkt og kører du i bil, skal du retur og hente bilen, når du har vandret ruten.

Kig på Rejseplanen, Google Maps, Skånetrafiken og find ud af, hvordan du vil komme frem. Når du ved, hvor langt du vil gå og hvor lang tid du har til rådighed, kan du nemmere sortere i ruterne og få et bedre overblik.

Find en passende rute

Jeg starter gerne med at høre min omgangskreds af vandrefolk, om de kender til et fedt sted. Som regel er der nogen, der har været på en lækker tur, har hørt om et fedt område eller bor i det område, jeg overvejer at vandre i. Derefter søger jeg på nettet og der er faktisk en del brugbare hjemmesider.

Sydsverige

Hvis du vil til Sverige, er Skåneleden en oplagt, varieret og meget smuk mulighed. På hjemmesiden har du alle de informationer, du skal bruge:

  • Længde på etaperne
  • Hvor er der offentlig transport i nærheden
  • Hvor kan man overnatte
  • Hvor finder man vand
  • Opdateret information, der beskriver evt. ændringer i toilet-, vand-, overnatningsforhold

Du kan finde det hele her.

Ruter i Danmark

Vil du gerne vandre i Danmark, er der mindst lige så mange muligheder, hvis man ved, hvor man skal lede henne.

Bor du på Sjælland og vil vandre dér, kan du kigge nærmere på de mange, mange ruter på denne hjemmeside. Sjællandsleden byder pt på 203 etaper og 392 vandrerundture, så mon ikke du kan finde en rute eller 50, der kunne være spændende og som er let tilgængelige for dig! Etaperne er på 6-20 km, så der er noget for alles smag og niveau. Camønoen er også en oplagt mulighed for smuk vandring i varieret terræn, som du kan læse mere om her.

I Jylland er der bl.a. Hærvejen, som jeg har skrevet lidt om her og her. Der er mange hundrede kilometer at udforske. Nationalpark Thy er på min “to do”-liste over steder, jeg vil vandre. Fyn er fin – fx Øhavsstien på 220 km, som du kan læse alt om her.

Kort og app’s

Det er vigtigt at have et kort med – hvad end det er på en app eller et fysisk kort. Måske din rute har en app tilknyttet og derved har du et elektronisk kort ved hånden, så længe du har strøm på din telefon. Måske er der skiltet, så det er nemt at følge ruten. Måske du skal have et fysisk kort med for at finde vej. Uanset hvad, er det en god idé at have en form for kort eller rutevejledning med, hvis du skulle være uheldig at fare vild eller blive i tvivl om retningen, hvis ruten er dårligt skiltet.

Rigtig god fornøjelse med at planlægge din næste vandretur!

Hvilken vandrerute kan du anbefale? Jeg vil meget gerne høre, hvor du synes, der er smukt at vandre!

De bedste hilsner, Maria