Anmeldereksemplar

Der er et utal af vandremuligheder lige rundt om hjørnet. Skandinavien bugner af smukke steder, der kan udforskes. Nogle er mere befærdede end andre og du kan vælge lige, hvad du har lyst til. Vandring i Skandinavien er lige til at gå til.

Vandring i Sverige

Jeg har været en del gange på Skåneleden. Der findes fem forskellige leder:

  1. Kyst til kyst
  2. Nord til syd
  3. Ås til ås
  4. Østerlen
  5. Øresund

Nogle af ruterne kan gås i loop, som giver dig mulighed for at parkere ét sted, hvor du både starter og slutter. Offentlig transport er også let tilgængeligt i Skåne og det er typisk den måde, jeg er kommet frem på. Skåneleden er godt markeret med orange mærker på træer og sten.

Der er shelterpladser rigtig mange steder og der udover har Sverige jo “allemandsret”, som betyder, at du må slå dit telt op, stort set hvor du vil. Der er dog nogle regler for hvor længe, hvor mange telte i samme klynge og afstanden til nærmeste beboelse.

Alt i alt synes jeg, det er en super nem og fremkommelig måde at komme ud i noget helt andet natur, end vi er vant til i Danmark. Især hvis du bor i København eller på Sjælland, er det let at komme til Skåne, så benyt dig af det, når du har en ledig weekend.

Du kan finde al den information, du har brug for på Skånledens hjemmeside. Her finder du alt fra kort, vandposter og shelterpladser til opdateringer i forhold til ruteændringer, hvornår der lukkes for vandet og lignende.

Længere nordpå har Sverige en masse andet at byde på. Min kæreste og jeg var helt oppe i Abisko i august. Det var en fantastisk tur, som du kan læse om i indlægget her.

Vil du have lidt mere ødemark og fornemmelsen af at være helt alene i verden, er Kungsleden og Sarek Nationalpark gode bud på netop det. Jeg har ikke selv været i Sarek Nationalpark endnu, men det er ret højt på min to do-liste.

Smukke smukke Norge. Jeg elsker Norge. Det har nok også noget at gøre med, at jeg har boet i Nordnorge og blev forelsket i naturen, folket og stemningen. Jeg har vandret på Senja, da jeg boede deroppe i 2012.

I sommers på vores vandreferie oplevede Jonas Tromsø for første gang og jeg nød at være tilbage i mit gamle “hood”. Vi tog nogle dagsture i området og fik nogle virkelig dejlige oplevelser og ikke mindst udsigter, som du kan læse mere om i indlægget her.

Jotunheimen og Geiranger har jeg fået anbefalet, da det skulle være utrolig smukt. Så de er også på min ovennævnte liste.

Vandring i vores dejlige Danmark

Selvom vi ofte drager ud af landet for at tage på vandreture, skal vi ikke glemme de skønne steder, Danmark har at byde på. Nogle gange får vi nogle fantastiske oplevelser ved at udforske nye områder af lille Danmark.

Nogle af de ture jeg har været på i Danmark er:

  • Skjoldungestien, hvor vi tog til Osted og sov i telt, inden vi næste morgen vandrede til Roskilde. En flot tur med blandet natur.
  • Hedebostien, som jeg gik med en veninde en vintersøndag fra Roskilde til Køge. Du kan læse om turen i indlægget her.
  • Stevns Klint Trampesti, som er på UNESCO listen og går fra Gjorslev Gods/Bøgeskoven til Rødvig. Det er en rigtig smuk tur langs klinten og det er helt perfekt at ende i Rødvig med en lækker gammeldags isvaffel. Der kommer et indlæg om turen senere.
  • Hærvejen gik jeg lidt af forrige sensommer oppe fra Frederikshavn. Alt efter hvilke dele af ruten du går, varierer terrænet og nogle steder er der en del asfaltlandeveje. Jeg har skrevet lidt om det at være alene på tur i indlægget her.

Frem med papir og kuglepen

… eller computeren. Det er nu, du skal sætte dig ned og planlægge din næste vandretur. Det behøver ikke være langt væk. Der er så mange muligheder, du skal bare finde ud af, hvor du skal starte.

Du kan lave en liste med de steder, du gerne vil hen og plotte dem ind i din kalender.

Eller måske prioritere, hvad du har tid til næste gang, du har en ledig weekend og få det sat i kalenderen.

Inspiration til eventyr

Hvis du vil læse mere om de mange vandremuligheder i Skandinavien, kan jeg anbefale dig at læse René Ljunggrens nye bog Vandring i Skandinavien. René har gennem 48 år vandret rundt i Norden og Grønland. Han har arrangeret et utal af ture, været turleder, holdt kurser og i mange år også været daglig redaktør af websitet Outsite.org. Herudover er han forfatter til adskillige bøger om fjeldvandring og må siges at være en af de mest erfarne vandrere i landet.

Bogen er fyldt med smukke billeder, der giver mig lyst til at pakke rygsækken og tage fri fra arbejde en uge for at komme ud i ødemarken. Ruterne i bogen kan anvendes af alle med normal fysik og kondition.

“Vandring i Skandinavien” er delt op i Norge, Sverige og Danmark. Bogen kommer med lidt generel info om det enkelte land og dets vandreruter – 4 i Norge, 7 i Sverige og 16 i Danmark. Dertil kommer info om området, niveauet, længden på ruten, overnatnings- og transportmuligheder. Jeg synes, det er overskueligt og nemt at navigere rundt i bogen. Derudover er der tips om, hvornår på året den enkelte rute er bedst egnet. Praktisk, hvis du ikke har været i området før.

“Vandring i Skandinavien” slutter af med et kapitel om forberedelse til fjeldvandring med underemner som for eksempel telt eller hyttesikkerhed på fjeldet og er der farlige dyr i Skandinavien. Der er inkluderet eksempler på pakkelister, udstyr og det at arrangere ture med vennerne.

Du kan godt glæde dig til at læse mere om ruter i blandt andet Hardangervidda, Kebnekaise og Sarek i Norge og Sverige samt Camønoen, Hærvejen og Nationalparl Thy for at nævne et par stykker i Danmark.

Hvilken vandrerute i Skandinavien er din favorit?

De bedste hilsner,

Maria