Jeg har lavet en guide til Nationalpark Thy til dig, da det er noget af den vildeste natur, jeg har oplevet i Danmark. Jeg har samlet 6 lokalisationer til dig i Nationalpark Thy, hvis du vil på dagstur. Er du til en længere tur, kan du tage af sted på Vestkyststien, som jeg også kommer omkring her.

Nationalpark Thy

Jeg har været rigtig meget i Nationalpark Thy, da jeg har arbejdet i området. Derfor kender jeg en masse smukke og unikke steder i Thy, som jeg vil dele med dig. Steder du kan kombinere og gøre til en fleredagsvandring eller til et mikroeventyr. Uanset hvad er Thy er sted, du bør besøge. Her er helt fantastisk natur.

Måske du er heldig at se en ulv.

Du kan blive blæst igennem ved Vesterhavet.

Du kan bestige et isbjerg.

Du kan komme helt ind i nationalparkens indre.

Kom med!

Isbjerg

I Hanstholm Vildtreservat ligger Isbjerg, som eftersigende har fået sit navn på grund af kalklagene i jorden, der gør “bjerget” hvidt. Isbjerg er reservatets højeste punkt – 56 meter over havet. Fra toppen kan du se nationalparkens nordlige del – Vesterhavet og Hanstholm. Østpå ser du Tved Klitplantage og sydpå ser du Nors Sø og Vilsbøl Klitplantage.

Det her er indbegrebet af vildmarksfølelse, så tæt du kommer på det i Danmark, vil jeg sige. Her kan du se krondyr, hav- og fiskeørne. Måske endda en ulv. Den første ulv i Danmark blev faktisk spottet her i 2012!

Du kommer til Isbjerg ved at køre til Nors og fange Hindingvej. Den vej fortsætter du ud af, også når du rammer grusvejen. Når du kommer til en lidt større parkeringsplads på højre hånd ved Nors Sø, parkerer du dér.

Her er finder du parkeringspladsen på GoogleMaps > > >

Min personlige favoritvej er, at du fortsætter ad grusvejen på gåben og tager trapperne op til højre. Fordelen ved at tage ruten den her vej, er, at du stille og roligt kommer op på toppen. Og lige pludselig. Lige pludselig åbner landskabet sig for dig og det er storslået!

Den grønne rute er 3 kilometer lang – du følger bare de grønne pile. For enden af ruten, på modsatte side af parkeringspladsen, der er en bålplads og bænke. Der er ovenikøbet også brænde og gryder til rådighed. Når du alligevel er der, kan du jo varme kaffen eller en gang pandekager over bålet.

Bøgsted Rende

“Byggestedet ved renden” som Bøgsted Rende betyder, ligger mellem Klitmøller og Vorupør. netop her er det sted på Thys kystlinje, hvor plantagen når længst ud mod havet. På en bakketop finder du sømærket, der i sin tid blev brugt som pejlemærke for søfarende.

Du finder Bøgsted Rende ved at køre ad Kystvejen og dreje ned ad Bøgsted Rende Vej. Her fortsætter du ned til enden af vejen, som laver en ensrettet loop og parkerer her, hvor der også er toiletfaciliteter.

Her finder du parkeringspladsen på GoogleMaps > > >

Der er nogle smukke vandreruter ved Bøgsted Rende. Er du til de kortere, kan du tage den blå rute på 2.3 kilometer eller den røde rute på 5 kilometer fra parkeringspladsen. Den blå rute er min favorit, da du kommer gennem alle typer landskab. Du får kig til havet, hedelandskab og skov.

Både den blå og røde rute starter fra parkeringspladsen, hvor du skal gå lidt op ad den asfalterede vej, inden du skal fange en sti på højre hånd.

Er du til de længere ruter, går Vestkyststien fra Agger Tange til Bulbjerg lige forbi og den kan du hoppe på og tage en del af. En anden rute, der også er rigtig flot, kan du starte fra Sømærket. Det er den gule rute på 5.5 kilometer.

Du kan også parkere på Kystvejen og begynde ruten herfra > > >

Vilsbøl Plantage

Tæt ved Klitmøllervej 86 ligger der en parkeringsplads til Vilsbøl Plantage, hvor du kan komme til både toilet, skovlegeplads og tre forskellige ruter i området.

Her finder du parkeringspladsen på GoogleMaps > > >

Vilsbøl Plantage har udover vandreruterne en rigtig spændende mountainbikerute på 7 kilometer og derudover er der knap 3 kilometer med spor af svær grad. Uanset hvad dit niveau er, er der noget for dig her.

Vandreruterne er af forskellig længde. Den korteste rute er på knap 1 kilometer og markeret med grøn. Følger du de gule pile, kommer du på en 2 kilometers gåtur. Vælger du at følge de røde pile, kommer du få en utrolig varieret og flot tur på knap 10 kilometer. Her kommer du godt omkring i plantagen og ud forbi Nors Sø, som har Isbjerg liggende på modsatte side. Den røde rute emmer af fred og ro og du kommer helt tæt på naturen. Denne rute er også højt på min favoritliste.

Om sommeren, eller vinteren om du vil, kan du bade i Nors Sø, som er en fredet sø, der er meget børnevenlig med lavvande. Ved Badepladsen er der toiletter, grillpladser og bordebænkesæt samt et shelter cirka 1.5 kilometer derfra.

I Vilsbøl Plantage er der to bålpladser, hvor den ene er overdækket (se på GoogleMaps) og med brænde til rådighed, så du kan sidde i ly for regnen og bage dine snobrød.

Agger Tange

I Nationalpark Thys sydligste del finder du Agger Tange, hvor der fra klitterne er udsigter til havet, Limfjorden og morænelandskabet i nord og øst. Der er et rigt fugleliv og store chancer for at se sæler. I maj måned arrangeres der Lady Walk fra Agger, som jeg deltog i i år – en rigtig flot tur langs klitterne, omkring Lodbjerg Kirke og retur langs Flade Sø.

Vestkyststien starter i Agger og fortsætter cirka 80 kilometer nordpå til Bulbjerg, som helt sikkert er et besøg værd. Du kommer til Agger Tange ved at køre til Vesterhavsvej i Agger og parkere. Derfra kan du selv bestemme, hvor du vil gå hen. Vil du til Thyborøn, kan du tage færgen, der sejler cirka én gang i timen.

Lodbjerg Fyr

Lige nord for Agger finder du det 35 meter høje fyrtårn, Lodbjerg Fyr, der blev tændt for første gang i 1884. Du kan komme op i fyret og se den smukke udsigt over hav og klitheden alle dage fra klokken 7-21.

Det koster en bette 20’er, som du endda kan betale via MobilePay. Smart!

Kystlinjen her er op til 10 meter høj og består af moræneler og glimmerler – der kan man bare se! Uanset hvilken type ler, så er der rigtig fredfyldt og smukt ved Lodbjerg Fyr. Bag ved fyret er der en shelterplads med bål og muldtoilet, hvis du skulle få lyst til at slå lejr.

Helligdage i Nationalpark Thy?

Nu har du fået en smagsprøve på, hvad Nationalpark Thy har at byde på og jeg håber, du får lyst til at tage herover, herop eller herned alt efter, hvor du bor.

Hvis ikke i de kommende helligdage, så kan det være, du skal sætte et kryds i kalenderen og lave en aftale med din kæreste, ven eller en helt tredje, så du kommer af sted. Det kan jo kombineres med et familiebesøg eller et andet udflugtsmål.

Jeg er vild med Nationalpark Thy og dens vilde og uberørte natur. Her har jeg virkelig følelsen af at være alene i vildmarken, for der går lang tid mellem huse og mennesker herude. Det er fascinerende og jeg er fan.

Husk at Danmark ikke er så stor og det er et spørgsmål om planlægning og prioritering, at du kommer af sted.

Har du været i Nationalpark Thy? Og hvorhenne?

 

De bedste hilsner,

Maria