Tre-lags princippet er guld værd, for hvis man ikke ved, hvordan du klæder sig bedst, så du ikke kommer til at fryse eller svede, kan det godt blive en kedelig fornøjelse at være på tur.

Med få tykke lag tøj er det vanskeligt at regulere varmen. Enten sveder eller fryser du. Det giver også en masse stop på turen, fordi tøj hele tiden skal af og på.

Der er nogle grundlæggende regler, når det kommer til påklædning. Nemlig tre-lags princippet. Det gør vandreturen meget lettere for dig, hvis du kender princippet og kan klæde dig på efter forholdene. For det gør bare alting lidt lettere og sjovere!

Tre-lags princippet kort og godt

Kroppen bliver hurtigt kølet ned, hvis dit tøj er fugtigt eller vådt, hvilket det let bliver, når man er på tur. Uanset om det er sommer eller vinter, er det ikke sjovt at fryse. Du kan hurtigt kan komme til at fryse, hvis sveden ikke kan transporteres væk fra kroppen eller hvis det regner eller sneer og dit tøj ikke er vandtæt.

Det er vigtigt at klæde dig på i flere lag, for på den måde kan du bedre regulere varmen. Lagene skal være tynde, så det er lettere at tage et lag af, uden at få et kæmpe varmetab, som du gør, hvis du for eksempel tager en tyk trøje af. Tre-lags princippet er en god rettesnor, som gør det enkelt at holde dig varm og tør. Uden du kommer til at svede eller fryse, uanset hvornår på året du er på tur.

De tre lag – inderst, mellemst og yderst

Tre-lags princippet er delt op i det inderste, mellemste og yderste lag, som jeg gennemgår her:

 

1. Inderste lag

Dette lag skal være tyndt og sidde tæt til kroppen, da det skal holde dig varm og transportere fugten væk fra kroppen. Da bomuld binder fugt, skal laget derfor helst være i uld eller synetisk stof. En fordel ved uld er, at det varmer, selvom det er blevet vådt. Uld lugter ikke, som syntetiske stoffer gør, og uld køler, når det er varmt, og luner, når det er koldt. Smart!

 

2. Mellemste lag

Isolering er formålet med dette lag. Laget er godt til “langsom” aktivitet, når der holdes pauser og til de koldere dage. Fleece og uld er gode materialer til det mellemste lag. Fleece har den fordel, at det tørrer hurtigt og er let, uanset om det er vådt eller tørt. Til gengæld isolerer uld, selvom det er vådt, men er længere om at tørre.

 

3. Yderste lag

Det er vigtigt, at undgå at blive våd og kold. Så alfa og omega for det yderste lag er, at det skal være vindtæt og vandtæt, eller som minimum vandafvisende. En regnjakke eller en skaljakke er rigtig gode bud. For at undgå at komme til at svede, når du har jakken på, er det en god idé, at der er ventilation, for eksempel lynlåse under armene.

Min samling af lag

Jeg har lidt forskellige variationer af de tre lag, som jeg gerne vil dele med dig. Måske du har nogle af de samme modeller eller kan få inspiration til, hvad de enkelte lag kan være.

Jeg har fast min Devold Breeze t-shirt på, når jeg er på tur. Jeg pakker også min langærmede Devold Duo Active ZipNeck t-shirt eller SmartWool Womens NTS Mid, hvis det er køligere. Den bruger jeg til at sove i eller til at have på næste morgen, hvis den kortærmede ikke er tør.

Som mellemste lag har jeg min elskede Houdini Power Hoodie. Den har dejlig lange ærmer, en høj hals og en lækker hætte, som varmer godt. Den tager jeg på, hvis det er vinter og koldt, eller når der holdes pauser i den varmere sæson. Min Bergans Cecilie fleecejakke er også et godt alternativ at have med.

Når det er rigtig koldt og jeg i forvejen har Houdinien på som mellemlag, tager jeg min Warmpeace Swan dunvest eller min Patagonia Nano Puff Hoodie på, når jeg holder pause og om aftenen, hvor jeg sidder stille og let kan blive kold.

Det er super vigtigt, at du ikke kommer til at fryse, når du holder pauser. Hvilket du nemt kan komme til, fordi pulsen falder og kroppen køler. Derfor: på med et ekstra lag, når du sidder stille.

Yderst har jeg Patagonia Shelter Stone skaljakke, som har elastik i ærmerne. Den kan snøres ind rigtig mange steder, har ventilation under armene og har et perfekt snit til min kropsform. Og så er jeg vild med farven. Blæser eller regner det, er skaljakken guld værd.

Hvad er dit bedste køb, når det kommer til tre-lags princippet?

De bedste hilsner,

Maria