Indeholder reklamelink

Langt oppe i Norge ligger Tromsø. Det betyder også, at du i Tromsø kan opleve både nordlys og midnatssol. Begge er helt unikke oplevelser. Et helt særligt sted. Næsten magisk. Jeg har været så heldig at bo deroppe i forbindelse med mit studie i sin tid. Tromsø har en helt særlig plads i mit hjerte. Det skal opleves. Og lige præcis dét vil jeg hjælpe dig med i dette indlæg.

Hvordan kommer du til Tromsø?

Der er lige så langt fra København til Tromsø, som der er fra København til Rom. Det er forholdsvis langt oppe i Norge. Helt nøjagtig 2.207 kilometer fra København. Du kan vælge at køre derop. Det tager omkring 25 timer og du får utrolig meget smuk natur og landskaber med på farten.

Du kan flyve fra København med SAS, som har en del direkte fly, og med Norwegian. Priserne ligger på omkring 1.500 kroner retur, men svinger selvfølgelig alt efter, hvornår du vil af sted og hvor tidligt du booker.

Du kan for eksempel finde din flybillet hos Travelmarket (reklamelink) >

Oplevelser i Tromsø og omegn

Fløyfjellet

I Tromsdalen tæt på Ishavskatedralen ligger Fløyfjellet. Du kan vælge at gå op og tage Fjellheisen ned eller omvendt. Eller gå både op og ned. Uanset hvad, er det en vidunderlig udsigt, der møder dig på toppen. Vil du helt op på toppen af Fløya, er det en 8 kilometers tur.

Du kan læse detaljerne her > > >

For at komme op på fjeldet, skal du tage til Sollivegen, hvor både ruten og fjellheisen starter. Når du står og kigger på indgangen til Fjellheisen, går du til højre for at fange ruten. Nogle steder er stien lidt stejl, men du kan tage det i dit eget tempo. Prisen for Fjellheisen retur for en voksen er 210 kroner. Vælger du at gå op og tage heisen ned, er prisen 150 kroner for en voksen.

Læs mere om Fjellheisen her > > >

Presvannet

Presvannet er en sø, der har et rigt fugleliv og ligger 96 meter over havet. Jeg boede i en kollegiebolig lige bagved og brugte meget tid deroppe. Du kan gå rundt om søen eller køre langrend om vinteren på Lysløjpen, der løber lige forbi. Presvannet er et godt sted at se Nordlys, da der ikke er særlig meget lys fra gadelamper eller bygninger og der er en fin åbning til himlen. Der er bålsteder og bordebænkesæt, så du kan nyde madpakken eller en varm kop the.

Prestvannet finder du her > > >

Varden

En hyggelig kort tur på toppen. Varden er et højdepunkt på den nordlige del af øen. Der går et par forskellige stier derop og du får et fantastisk view til Kvaløya, den sydlige del af øen og over til Tromsdalen. Turen derop kan starte fra Nordøyvegen ved Varden Barnehage, Jektvegen, Antennevegen eller Ringvegen ved Høydebasseng Parkeringsplads. Turens længde varierer, alt efter hvor du starter ud henne. 

Du finder Varden lige her > > >

Telegrafbukta

Trænger du til lidt afslapning og hygge, er Telegrafbukta det rette sted at tage hen. Det er en park ned til vandet med en sandstrand, hvor nordmændene bader, selvom vandet er virkelig koldt. Det er altid god stemning dernede, især om sommeren. Vil du motionere, er der en del af parken, hvor der er træningsredskaber. Der er en legeplads til børnene, bordebænkesæt og bålpladser.

Du finder Telegrafbukta lige her > > >

Lysløjpen

Selvom vinterens mørke rammer byen langt nordpå, er der lys forude. Der er nemlig etableret en lysløjpe på tværs af Tromsø, hvor du kan stå på langrend. Nogle af mine medstuderende på universitetet tog langrendsskiene hjemmefra og direkte op til universitetet hver morgen. Resten af året kan stien bruges som vandrerute, hvor du kommer forbi alt det grønne på øen.

Du finder et kort over lysløjpen her > > >

Ersfjordbotn

En halv times kørsel uden for Tromsø ligger Ersfjordbotn. Et område ned til fjorden omringet af fjelde så langt øjet rækker. Bryggejentene er en autentisk café, hvor du kan få en skøn kop kaffe eller the og et stykke kage, mens du dagdrømme til den billedskønne udsigt. Når du er vågnet igen, kan du se på brugskunsten, som caféen også sælger.

Vil du op i højderne, kan du vandre op på Nattmålsfjellet. Det tager et par timer at komme til toppen, alt efter om du starter ud fra rute 862 eller fra sportspladsen på Ersfjordvegen.

Vi gik derop i august sidste år, da vi var på sommerferie. Jeg glemmer tid og sted, når jeg står på toppen og kigger ud over fjord og fjelde. En fornemmelse af at tiden går i stå og at jeg er så lillebitte i universet. Kommer vi til Tromsø i efterår eller vinter, skal vi uden tvivl tilbage og se nordlys fra Nattmålsfjellet!

Bryggejentene finder du her > > >

Lækker mad på havnen

Sidste år fandt Jonas og jeg en lækker restaurant nede ved havnen. Frisk fisk og fyldig vin. Mums og lige i vores smag! Restaurantens facade er udelukkende store glaspartier. Derved får du udsigt til fjorden, uanset hvor du bliver placeret.

Du kan se Skirris menu lige her > > >

Botanisk have

Botanisk have er lokaliseret ved universitetet. Der er et hav af arktiske og alpine planter og blomster. Er du glad for den slags, er botanisk have et besøg værd. Små vandløb, der får blodtrykket helt i bund. Blomster i regnbuens farver. Og en masse sommerfugle, bier og andre smådyr, der nyder godt at blomster og planter. 

Find vej til botanisk have her > > >

Kvaløya

Kvaløya ligger vest for Tromsø. Her vrimler det med rener og tager du ud på Håkøya, er der store chancer for at se elge. Bestanden på Håkøya er høj, men der er selvfølgelig ingen garanti.

Vil du til tops på Håkøya, kan du finde ruten lige her > > >

På Kvaløya er der en masse vandreruter og små topture. Du kan blandt andet tage en tur til toppen af Kjølen. Her finder link til ruten > > > 

En anden og mere krævende mulighed er en toptur til Stor-Kjølen/Stuoragielas, som er 790 meter over havet. Her finder du link til ruten > > >

Endnu en kort, som de mindste også kan være med på, er op til Slaktarhaugen på lidt over 1 kilometer. Ruten kan du finde her > > >

Tromsø Villmarkssenter

Tromsø Villmarkssenter har de de sødeste Huskyer! Jeg var ude at fotografere dem en dag med en studiekammerat. Aldrig har jeg set så isblå øjne. Hvis du kan lide dyr, er det bestemt et besøg værd. Aktiviteterne varierer alt efter årstid, men Huskyerne er en del af de fleste aktiviteter. Om sommeren kan du blandt andet sejle i kajak og vandre. Om efteråret kan du træne Huskyerne. Om vinteren kan du køre hundeslæde, komme på en guidet sneskovandring  og tage på nordlystur på hundeslæde.

Læs mere om alle aktiviteterne her > > >

Jeg kørte hundeslæde en weekend, hvor der var åbent hus og man kunne få en gratis 15 minutters slædetur. Det kan anbefales.

Sommerøya

En eventyrlig ø med alle muligheder for at koble fra. En times tids kørsel fra Tromsø fra du Sommarøya. Her er der rigtig gode muligheder for at se nordlys. Du kan tage en lille toptur til Hillesøya, som de fleste kan være med på. Læs mere om ruten her > > >

Vil du videre til Senja, kan du tage færgen fra Brensholmen. Find rejseplanen her > > >

Tromsdaltinden

Kan du ikke få nok at topture? Er formen i orden? Så er en toptur til Tromsdalstinden lige noget for dig. Rudturen er knap 17 kilometer lang og er estimeret til at tage omkring 6 timer. Fra toppen er der fjelde, så langt øjet rækker. I perioden med midnatssol er det oplagt at tage til tops.

Du kan læse mere om turen her > > >

Nordlys og midnatssol

Som jeg skrev helt i starten af indlægget, har Tromsø alt det bedste fra naturen. Jeg boede deroppe fra januar og et semester frem. Derfor fik jeg glæden af både nordlys og midnatssol. Det er fænomener, der skal opleves. Det er svært at forklare, hvordan nordlys er. Hvordan det føles og hvad det gjorde ved mig. Det var tryllebindende. Magisk. Det føltes som om, jeg kunne røre det. Det vidunderlige lys, der dansede hen over himlen i sit helt eget tempo. Farverne rangerede fra grønne til gule, lilla og røde. Hvis du vil se nordlys, er den bedste periode i Tromsø og omegn fra slutningen af september til slutningen af marts måned. Jeg kan dog oplyse, at nordlyset har været i fuld gang siden begyndelsen af september i år.

Midnatssolen er også et unikt naturfænomen. Solen går aldrig ned bag horisonten. Det er lyst, når du står op. Når du går i seng. Når du går hjem fra weekendens bytur. Fra 20. maj til 22. juli er midnatssolen på sit højeste. Moder Natur er en fantastisk og finurlig dame. Tænk alt det, hun kan udrette. Midnatssolen er værd at opleve, men skal du vælge mellem dét og nordlys… Ja, så vil jeg uden tvivl vælge nordlyset, fordi det er så specielt og enestående.

Hvor skal du bo?

Alt efter hvad din økonomi tillader, er der mange muligheder for overnatning i Tromsø. Jeg vil dog anbefale, at du bor i Tromsø, hvis du ikke lejer en bil. Det er let at få offentlig transport til både Tromsdalen, Kvaløya og Ersfjordbotn inde fra byen.

Vi fandt en airbnb, der målte sig med hotellerne i byen. Rigtig fin placering tæt ved Telegrafbukta. Cykler og hjelme til rådighed. Mulighed for at leje bil – hvilket vi gjorde, da vi skulle til Abisko. Kaffe, the, morgenkåber, sutsko, nyrenoveret og pænt. Desværre er Bjørn og Bibbi’s airbnb, som vi benyttede, lukket.

Vil du ud i “ødemarken”, kan du leje min studiekammerats hytte via Airbnb, hvor nordlysmulighederne er store. 

Hoteller i Tromsø fås i alle prisklasser og rangerer fra kroner 400 helt op til kroner 1.000. Igen kommer det an på, hvor mange nætter du skal overnatte, hvornår og i hvor god tid du booker.

Har du været i Nordnorge? Er der nogle områder, du kan anbefale?

De bedste hilsner,

Maria