Indeholder reklame i form af affiliate links, der er tydeligt markeret. Hvis du køber noget udstyr til friluftsliv på webshoppen via reklamelinks i indlægget her, får jeg en lille procentdel af købet. 

Udstyr til friluftsliv

Der findes et hav af udstyr til friluftsliv. Uanset hvilken sæson eller hvilken type friluftsliv, du er til. Jeg har samlet en stor del af de produkter, jeg selv bruger og lavet en oversigt til dig, som du er velkommen til at finde inspiration i.

Listen vil løbende blive opdateret.

En ting der er vigtig at tage højde for, er, at det du vælger at købe, gerne skal kunne bruges til flere formål. En Trangia kan bruges til at lave mad og koge vand. En drybag kan bruges til at holde dine ting tørre, men den kan også bruges som hovedpudebetræk, hvis du lægger din dunjakke i. Og vupti, så har du en hovedpude ud af de ting, du alligevel har med dig.

En anden vigtig pointe er, at du ikke behøver at købe dig fattig i udstyr. Du kan bruge det udstyr, du har i forvejen. Du kan låne dig til udstyr, indtil du finder ud af, om friluftsliv er noget for dig. Eller du kan leje udstyr, hvis du skal prøve en ny form for friluftsliv af, men ikke vil investere i udstyret, før du ved, om det er noget, du vil fortsætte med.

Udstyr til kroppen

Fodtøj varierer alt efter typen af tur og årstid. Om sommeren til de lettere aktiviteter bruger jeg Tevas Fi Lite sandaler med godt greb på sålen. Når jeg går med vægt eller i terræn, har jeg to sæt fodtøj. Et par støvler – Salomon Quest 3 4D GXT – og et par trailsko – Salomon XA Pro 3D GTX.

Min kæreste har et par Salomon Quest 3 4D GXT magen til mine og et par Salomon SpeedCross 4 GTX, når vi går de kortere og lette ture.

Alt fodtøj fås hos GrejFreak (reklamelink).

En rygsæk er nødvendig til din madpakke og sovegrej. Hvis du skal på dagstur, er en 20-30 liters rygsæk passende. Skal du overnatte, er det rart med en 40-60 liters rygsæk. Det kommer helt an på, om det er sommer eller vinter og om du har én eller flere overnatninger.

Herhjemme har vi til dagsture:

Til ture med overnatning har vi:

Påklædning fra top til tå, som kan holde dig tør og varm, er alfa og omega i naturen.

Du kan læse alt om uldens gode egenskaber her > > >

Prøv dig frem med forskellige tøjmærker, for noget passer bedre end andet til bestemte kropstyper, men du kan finde inspiration i det, vi har herhjemme, som er listet op nedenfor. Er der ikke noget, som passer dig eller garderoben, kan du også se et udvalg af outdoortøj hos Friluft.dk (reklamelink).

Bukser

Inderst

  • Smartwool Womens PhD Seamless sports-bh fra Friluftsland (reklamelink)
  • Smartwool Merino Mid 250 uldundertøj fra GrejFreak (reklamelink)
  • Houdini Power Houdi fleecetrøje fra Friluftsland (reklamelink)
  • Fjällräven Övik Knit Sweater fra Friluftsland (reklamelink)
  • Devold Breeze uldundertøj fra SpejderSport
  • Patagonia Nano Puff Hoody fiberjakke fra Friluftsland (reklamelink)
  • Warmpeace Swan dunvest fra SpejderSport

Yderst

Diverse påklædning

  • Buff halsrør fra GrejFreak (reklamelink)
  • Kari Traa Rose pandebånd fra Sport24
  • Hestra Helags Sr. luffer fra Friluftsland (reklamelink)
  • Hestra Climbers Long handsker fra Friluftsland (reklamelink)
  • Point6 Hike Trekking Heavy Crew vandresokker fra Friluftsland (reklamelink)

 

Udstyr til overnatning

Liggeunderlag er et must, når du skal overnatte i naturen. Uanset om du sover for åben himmel, i hængekøje, i shelter eller i telt.

Jeg har et Therm-A-Rest Women NeoAir Xlite, som er kortere end det regulære liggeunderlag og ikke vejer mere end en plade chokolade. Min kæreste har et Therm-A-Rest Trail Pro Regular, som er et “luksusliggeunderlag”, hvilket han foretrækker med en dårlig ryg. 

Du kan få begge liggeunderlag hos GrejFreak (reklamelink).

Soveposer fås i både fiber- og dunversioner. De fås til sommer-, vinter- og tresæsoners brug. Det er helt op til dig, om du er mest til fiber eller dun og hvor varm posen skal være, alt efter om du kun sover ude om sommeren eller du er til friluftsliv året rundt.

Jeg har selv en Warmpeace Viking 600, som er en tresæsoners sovepose og en Warmpeace Viking 300, som er en sommersovepose. Jeg havde lånt min venindes mors sovepose, da jeg ikke havde en og endte derfor med at købe samme model, fordi den var passende til mine behov. Der var et godt tilbud på en sommersovepose af samme mærke og derfor købte jeg den, da jeg kendte kvaliteten. Du kan få begge modeller hos SpejderSport.

Min kæreste har en Yeti Tension Comfort 600, som han bruger forsommer, sommer og sensommer. Han er lidt en frossenpind og bryder sig ikke om at sove ude, hvis det er koldt. Du kan få soveposen hos GrejFreak (reklamelink).

Hængekøje og tarp er en anderledes måde at overnatte i det fri på. Der findes en masse guides på YouTube, hvor du kan lære, hvordan du sætte hængekøje og tarp op og hvordan du skal ligge i hængekøjen, for at undgå at sove som en banan og blive øm i ryggen.

Jeg har en Amazonas Moskito, som du kan få hos SpejderSport. Min tarp er en DD Hammock Superlight Tarp 3 x 2,9 meter, som fås hos Friluftsland (reklamelink).

Et telt er en god og nem måde at være i naturen på. Du kan slå teltet op i haven og starte let ud. Du kan tage teltet med på camping, cykeltur eller vandretur. 

Jeg har et 2-personers MSR Hubba Hubba NX, som jeg knuselsker. Det er let, rummeligt og virkelig hurtigt og enkelt at slå op. Du kan få teltet hos GrejFreak (reklamelink).

Udstyr til madlavning

Der findes mange forskellige typer stormkøkkener og det er en smagssag, hvad man bedst kan lide at bruge. Jeg har gode erfaringer med Trangia til madlavning generelt på tur og med JetBoil, hvis det er til at koge vand til kaffe, the eller frysetørret mad.

Jeg har en Trangia 25-5 med gasbrænder, da jeg er mest til gas frem for sprit. Dertil har jeg også en Trangia Triangel, som er en vindskærm, jeg bruger, når jeg er alene på tur og kun har brug for en enkelt gryde. Du kan også få pose, rem og multidisc til Trangiaen, så det hele holdes samlet. Min JetBoil Flash bruger jeg, når menuen står på frysetørret mad og det skal være nemt, hurtigt og ikke veje for meget.

Når man er på tur, skal tingene helst ikke veje for meget, derfor har jeg en spork med.  Den mad jeg typisk har med, hvis jeg ikke selv dehydrerer retter, er Adventure Food. Det er det med velsmagende mærke frysetørret mad, jeg er stødt på indtil nu og de har et stort udvalg af både kød, fugl og vegetarmuligheder.

Det er vigtigt at holde sig hydreret og her bruger jeg en 2 liter vandblære fra Source, som ikke fås længere, men andre mærker laver samme type. Derudover har jeg drikkedunke fra Nalgene – On the fly 0,65 liter, wide mouth 1 liter og 0,4 liter.

Det ovenstående fås hos GrejFreak (reklamelink).

Diverse udstyr til friluftsliv

Næste uanset årstid er det praktisk med en pandelampe, som gør det let for dig at finde vej, finde dine ting og finde en busk, du kan tisse bag i nattens mulm og mørke. Jeg har en Mammut T-Trail, som fås hos OutNorth. Vores Black Diamon Moji lanterne, som fås hos Friluftsland (reklamelink), er hyggelig at have i telt eller shelter, når man skal have lidt lys, men ikke vil blænde hinanden med pandelamper.

En kniv kan du bruge til alverdens ting og en god kniv er guld værd. Min Fällkniven F1, som fås hos B-Wild, er jeg utrolig glad for og den fejler aldrig.

Du kan bruge en drybag til forskellige formål. En drybag holder dine ting tørt. Den holder system i din rygsæk. Den kan bruges som hovedpude med lidt af dit tøj i. Jeg har nogle Osprey Ultralight og en Sea to Summit Ultra-sil Compression til min sovepose. Begge fås hos Friluftsland (reklamelink).

Cykeltasker er et must, hvis du skal cykle med overnatning. Det er alt for hårdt for ryg og skuldre at cykle med en rygsæk. Vi bruger Ortlieb Back Roller Classic, som fås hos CykelPartner (reklamelink). Vi brugte dem på Bryrupbanesti og det fungerede super godt og gjorde turen en hel del letter. 

Læs om mikroeventyret på Bryrupbanesti > > >

Bøger om friluftsliv, som jeg har haft glæde af:

Alle bøgerne fås på Saxo (reklamelink).

De bedste hilsner,

Maria