Når jeg skal ud i naturen, vil jeg gerne have naturoplevelser uden en stor menneskemængde omkring mig. Det kan være svært at finde – især når det er højsæson for at være ude. Måske har du det på samme måde?

Derfor har jeg her samlet nogle skønne naturområder, som kan give dig unikke oplevelser – og ofte uden for mange mennesker. Og det er jo ret praktisk i disse Corona-tider, hvor vi skal holde af stand til hinanden (2020).

Gode råd til unikke naturoplevelser i Danmark

Her får du tips om nogle ting, du kan gøre for at undgå for mange mennesker på din tur.

  • Tag af sted tidligt om morgenen, så du starter dit mikroeventyr før alle andre
  • Tag af sted med din aftensmad i rygsækken, så du får solnedgangen med og er ude, mens andre er taget hjem for at spise
  • Undgå at besøge de populære og kendte steder, som er de typiske turistspots
  • Find en rute på Spor i Landskabet, som er ruter på lodsejeres jord og derfor ikke et oplagt sted at tage hen, hvis man ikke kender til konceptet
  • Vælg en Hjertesti, der er stier etableret af Hjerteforeningen – længderne spænder fra 1 kilometer og op til mere end 10 kilometer, og går gennem varieret natur og terræn
  • Tag på opdagelse på en af de mange Kløverstier fordelt over hele landet, som tager dig rundt i bynære naturområder
  • Tag cyklen i stedet for at gå, så du kommer hurtigere frem og længere væk

 Med de her punkter i baghovedet, kan du undgå alt for mange mennesker på dit mikroeventyr. 

Naturoplevelser i Danmark

Jeg har lavet en liste med forskellige skønne natursteder fordelt over hele Danmark. Jeg har bevidst fravalgt de mest populære destinationer, da de vil være fyldt med mennesker i højsæsonen. Der er dog ingen garanti for, at der er mennesketomt på de udvalgte destinationer. Men du vil få en fantastisk oplevelse de enkelte steder og kan gøre dit til, at du ikke går i en kødrand af mennesker ved at følge nogle af rådene ovenfor.

Du kender sikkert også en masse lokale perler, der er et besøg værd og dem er du meget velkommen til at skrive i kommentarerne nederst på siden.

Nordjylland

Bulbjerg er Danmarks eneste fuglefjeld udenfor Bornholm. På den 47 meter høje kalkstensknude kan du se et væld af fugle, der kommer hertil for at yngle. Bulbjerg er et fredet område og du skal overholde regler og skiltning.

Salgerhøj er det højeste punkt på Mors. Hele 89 meter over havet og med udsigt til Limfjorden, Thy, Fur og kyststrækningerne.

Feggeklit finder du på den nordligste tange på Mors. En 300 meter bred, 25 meter høj og knap 1 kilometer lang klit, der gemmer på 55 millioner år gamle fossiler. Du kan også være heldig at se sæler ude på tangen.

Lille Vildmose er et 7.600 hektar stort Natura 2000-område med et rigt dyreliv. Er du fugleinteresseret, er det her, du skal tage hen. Der er forskellige ruter i området, søer og i Vildmoset Centret er der aktiviteter for både børn og voksne. I 2015 blev der sat elgkalve ud i området, som du kan være heldig at se ved at gå en tur i det 2.100 hektar store område, kaldet Mellemområdet. Se mere om elgene og området her > > >

Mulbjerge ved Dokkedal ligger mellem Lille Vildmose og Kattegat og er en moræneryg 30 meter over havets overfalde med fantastisk udsigt. Der er forskellige vandreruter i området, hvor du kan se mange forskellige fuglearter og støde på kreaturerne, der holder området.

Nøddedalen er en regnvandskløft og en del af Danmarks højeste indlandsskrænt, Lien, i Jammerbugt. Det minder om at gå i en urskov og om foråret er der et væld af anemoner. Fosdalen er det mest besøgte sted af de to, men Nøddedalen er virkelig et besøg værd og ligger på den anden side af vejen.

Jyske Ås blev dannet af gletsjere under den sidste istid og gemmer på Nordjyllands højeste punkt, Knøsen. Det er ét af Danmarks bjergtoppe og området gemmer desuden på søer og åer, sjældne orkidéer, kuperet terræn og stækker sig over 40 kilometer fra Dronninglund til Østervrå med både cykel- og vandreruter i området.

Tolne Skov er én af Danmarks nordligste bøgebevoksninger og byder på meget varieret natur i det fredet området. Fra Tolne Bakker kan du se Skagen Odde og der er både cykel- og vandreruter i området.

Skagen Klitplantage ligger mellem Skagerak og Kattegat og rummer et hav af oplevelser. Folk tager typisk til Grenen eller Den Tilsandede Kirke, når de besøger Skagen. Men i klitplantagen kan du blandt andet besøge Flagbakken, Esbjørns eller Rødstens Klit og Sandmilen, som er smukke naturperler i området.

Læs også følgende indlæg fra Nordjylland:

Hærvejen mellem Fjerritslev og Tranum, som kommer gennem Nøddedalen > > >

Nordsøstien, der kommer forbi Bulbjerg > > >

Guide til Nationalpark Thy > > >

Guide til Nordsøstien mellem Skiveren og Kandestederne syd for Skagen > > >

Mikroeventyr i Skagen > > >

Bjergbestigning på Jyske Ås > > >

Midtjylland

Panoramaruten mellem Hobro og Bramslev Bakker var den første vandrerute, der blev certificeret som Premium Vandrerute. Den 10 kilometer lange vandrerute byder på unik natur, fantastiske udsigter og kuperet terræn.

Mariager Fjord Ruten er Nationalrute 32 på hele 60 kilometer. Du cykler i kuperet terræn og kommer hele vejen rundt om fjorden. Der er anvist alternative ruter, hvis du vil undgå for høje stigninger eller trafikkerede strækninger. 

Slåensø er 12 meter dyb og ligger i Silkeborg Sønderskov, hvor du kan være heldig at se en isfugl. På den 3 kilometer lange vandrerute kommer du forbi Kongestolen og Danmarks højeste træ.

Gudenåen er 160 kilometer lang, udspringer i Tinnet Krat ved Tørring, har en masse tilløb undervej, inden den når sit udløb i Randers Fjord. Du kan både sejle, cykle og vandre langs Gudenåen. Iøvrigt så er Gudenåen faktisk en flod, fordi forskere har fundet forskellige insekter der, som kun lever i floder. Så vil du på et større og lidt særligt mikroeventyr, kan du besøge Gudenfloden

Dollerup Bakker ved Viborg byder på troldelandskab, levn fra istiden og Hald Sø, der med sine 31 meters dybde er en af Danmarks dybeste søer. Der er 200 år gamle bøgeskove, storslået udsigt fra de 63 meter høje bakker og her løber Hærvejen igennem.

Bryrupbanesti er en af Danmarks smukkeste cykelruter og ikke uden grund. Du kommer gennem Bakkelandet og Søhøjlandet, forbi veteranbanen Bryrup-Vrads og krydser Den Genfundne Bro. De 60 kilometer er stort set uden kørsel blandt biler og på asfalterede stier i helt fantastiske natur.

Læs også følgende indlæg fra Midtjylland:

Guide til Panoramaruten > > >

Rundt om Slåensø i Søhøjlandet > > >

Istidslandskab i Dollerup Bakker > > >

Guide til Bryrupbanesti > > >

Sønderjylland

Vrøgum og Ål Klitplantage i Oksbøl har nogle dejlige vandreruter af forskellig længde og så går der nogle skønne uldtotter  – også kaldet højlandskvæg. Ruterne er 4-8 kilometer lange og ved skolen er der et Sundhedsspor, hvis du vil teste konditionen.

Rømø og Nationalpark Vadehavet kan noget helt særligt. Trækfugle, dragefestival, smukke solnedgange. Uanset årstiden er Vadehavet et besøg værd, hvor du kan opleve sort sol med et hav af fugle, der danser henover himlen.

Als er det ene startpunkt for Gendarmstien, der strækker sig 84 kilometer til Padborg. Det skulle være en af Danmarks smukkeste vandreruter – jeg har den endnu tilgode. Hvis du ikke har mod på at gå alle 84 kilometer, som tager omkring 5 dage, kan du vælge en etape ud og udforske det område.

Læs også følgende indlæg fra Sønderjylland:

Rømø i bivibag > > >

Fyn

Svanninge Bakker er sammen med Svanninge Bjerge og Sollerup Skov det største sammenhængende skov- og naturområde på Fyn. Det er et virkelig smukt sted – også kaldet De Fynske Alper. Selvom området er velbesøgt, er det så stort, at det burde være muligt for dig at finde et sted, du kan have for dig selv.

Hindsgavl har meget at byde på. Du kan tage en overnatning på shelterpladsen. Du kan spejde efter marsvin eller se, om du kan få øje på den ene albino blandt alle de mange andre rådyr, dådyr og krondyr i dyrehaven. Er du til vandring, kan du gå den 23 kilometer lange Lillebæltsti.

Det Sydfynske Øhav består af 55 øer og holme, hvor du kan lave alt fra vandring og surfing til ridning og mountainbiking. Der er noget for enhver og hvis du er på vandet, er du i hvert fald på afstand af folk.

Fyns Hoved er eftersigende et genialt sted at fiske. Det er iøvrigt også Danmarks mest regnfattige område. Der er både vandreruter og shelterplads, og du kan tage en dukkert på øst- eller vestsiden. Er du fugle- og planteinteresseret, er det her også stedet for dig. På grund af hyppig solskin findes der planter, som ikke kan klare sig i resten af landet.

Læs også følgende indlæg fra Fyn:

Mikroeventyr i Svanninge Bakker > > >

Hængekøje ved Hindsgavl > > >

Friteltning mellem arbejdsdage > > >

Sjælland

Søndersø i Maribo er et dejligt sted med mulighed for at gå på opdagelse nær byen eller på nogle af ruterne omkring søerne. Der er en shelterplads ved Hejrede Friluftsgård, hvis du vil prøve at overnatte i det fri. 

Herlufsholmskoven i Næstved er bynær og nem at komme til. Her er både cykel- og vandreruter. Du kan blandt andet følge Hjertestien langs Susåen og vælge at gå enten 4 eller 6 kilometer. 

Stevns Klint Trampesti er en del af UNESCO’s verdensarvsliste. Den 22 kilometer lange rute strækker sig fra Bøgeskov Havn til Rødvig og tager dig helt tilbage til Den Kolde Krig ved Stevnsfortet. Jeg vil anbefale dig at starte i nord og slutte i Rødvig i syd, hvor du kan nyde en velfortjent is på havnen eller tage en dukkert på stranden.

Halvøen Røsnæs ved Kalundborg har ikke bare enestående natur, men også Danmarks største vingård, som står for omkring 20 procent af den danske vinproduktion. Win-win for hele familien. Der er shelterpladser, fyrtårn, klinter og vandreruter på alt fra 1,5 til 25 kilometer. 

Bidstrup skovene består af en række mindre skove syd for Roskilde. Her går den 40 kilometer lange Skjoldungesti gennem og er en del af Nationalpark Skjoldungernes Land. Er du bidt af mountainbiking, har du også mulighed for at give den gas her. 

Gribskov er Danmarks fjerde største skov, så her bør der være mulighed for at have lidt alenetid. Området er desuden en del af UNESCO’s verdensarv og Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Du kan vandre, cykle, ride eller tage en kanotur på Esrum Sø. Multebjerg Shelterplads kan jeg anbefale, da der er fire shelters og en stor overdækket bålplads.

Læs også følgende indlæg fra Sjælland:

I shelter mellem kursusdage i Maribo > > >

Skønne naturområder i og omkring Næstved > > >

Hedebostien mellem Roskilde og Køge > > >

Mikroeventyr på Feddet > > >

Sheltertur ved Bastrup Sø > > >

8 naturperler på Sjælland > > >

Hvad er dit lokale favorit naturspot?

De bedste hilsner,

Maria